to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 27.09.2019

Διεθνή

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο: Αυξάνονται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμεις

"Κανένας λόγος ανησυχίας" από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι, την ώρα που ενισχύεται η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις και οι διαδηλώσεις έχουν κηρυχθεί παράνομες


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε σήμερα ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για το ενδεχόμενο διεξαγωγής σήμερα νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα χάρη στους Αιγύπτιους», δήλωσε χαμογελαστός ο Σίσι απευθυνόμενος σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο από τις ΗΠΑ όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η υπόθεση δεν αξίζει τόσα! Υπάρχει μια απόπειρα να δημιουργηθεί η εικόνα (μιας κατάστασης) που δεν είναι σε καμία περίπτωση πραγματική», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Μην ακούτε το λένε! Μην τους πιστεύετε!», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Παρά την απαγόρευση διεξαγωγής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο υπό το σύνθημα «Σίσι φύγε!», έπειτα από έκκληση ενός Αιγύπτιου επιχειρηματία, του Μοχάμεντ Άλι, που ζει αυτοεξόριστος στην Ισπανία και ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και τον στρατό της Αιγύπτου για διαφθορά.

Ο Άλι έχει απευθύνει έκκληση για νέες διαδηλώσεις σήμερα σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις, όπου τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη περίπου 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολιτικοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρχές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως χθες Πέμπτη στις άνευ προηγούμενου εδώ και χρόνια διαδηλώσεις, με τον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι χίλιοι άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν «στη διάρκεια των διαδηλώσεων» που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κλείσει σήμερα τις εισόδους της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν το 2011 στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ταχρίρ εκτρεπόταν προς παραδρόμους. Εξάλλου κλειστοί παραμένουν τρεις σταθμοί του μετρό στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην πλατεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει την παρουσία τους σε όλες τις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων και ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα πολιτών για πολιτικό περιεχόμενο.

Ο Σίσι, που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο αφού ανέτρεψε το 2013 τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, τον Μοχάμεντ Μόρσι, έχει επιδοθεί σε άνευ προηγούμενου διώξεις των αντιφρονούντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)