to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 27.09.2013

Διεθνή

Αντικρουόμενες δηλώσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

«Tεράστια νίκη της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε o πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα tη συμφωνία στον ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος. Η Δύση δεν πρέπει «να κατηγορεί και να καταδικάζει» τη Συρία χωρίς αποδείξεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "τεράστια νίκη της διεθνούς κοινότητας" τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε για την έκδοση απόφασης από τον ΟΗΕ που θα προβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος.

Η δήλωση αυτή του Αμερικανού προέδρου έγινε στο Οβάλ Γραφείο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας.

"Ας είμαστε ρεαλιστές. Πιστεύω ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς την απειλή για προσφυγή στη βία" εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συνέχισε ο Ομπάμα ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για να επιλυθεί η κρίση χωρίς μια στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Δαμασκού.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για το κατά πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του Άσαντ αλλά διαβεβαίωσε ότι θα είναι δυνατόν να επαληθευτεί εάν τηρείται η συμφωνία.

Ρωσία

Η Δύση δεν πρέπει "να κατηγορεί και να καταδικάζει" το συριακό καθεστώς χωρίς αποδείξεις όσον αφορά το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε να είναι "αμερόληπτες" οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τα χημικά όπλα της Συρίας και τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού "αποκλειστικά με βάση τα γεγονότα".

"Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απαράδεκτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτά κανείς το δικαίωμα να κατηγορεί και να καταδικάζει" τη Δαμασκό, είπε, αναφερόμενος στις κατηγορίες των δυτικών χωρών για τη σφαγή που διαπράχθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. Η Μόσχα κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση για την επίθεση με χημικά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για "προβοκάτσια" ώστε να μπει στο στόχαστρο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Οι έρευνες για όλα τα επεισόδια που σχετίζονται με χρήση χημικών όπλων θα πρέπει να διεξάγονται με επαγγελματικό και αμερόληπτο τρόπο και να εξετάζονται στη συνέχεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση αποκλειστικά και μόνο τα γεγονότα και όχι τους ισχυρισμούς και τις υποθέσεις", συνέχισε ο Λαβρόφ.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησης της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη σφαγή της 21ης Αυγούστου η Ρωσία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον "επαγγελματισμό" των ερευνητών. Οι εμπειρογνώμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, χωρίς όμως να υποδείξουν τους υπεύθυνους. Η Δύση θεώρησε ότι η έκθεση αυτή ήταν η επιβεβαίωση της ενοχής του συριακού καθεστώτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τα ξημερώματα (03:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, 20:00 της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης) κεκλεισμένων των θυρών για να εγκρίνει την πρόταση ψηφίσματος που αφορά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, κατόπιν της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.

Πηγή: enet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)