to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 02.03.2016

Κοινωνία

«Αντίκεινται στο σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας οι διακηρύξεις ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ περί απαγόρευσης εισόδου προσφύγων-μεταναστών»

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη και τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, διοργανώνει συνέδριο στα Ιωάννινα στις 15 και 16 Απριλίου 2016, με θέμα «Μεταναστευτικό-Προσφυγικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία».


Παράλληλα, η Ένωση, σε σχετική ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι οι διακηρύξεις κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ περί απαγόρευσης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις χώρες τους, και μάλιστα υπό την έμμεση απειλή εγκλωβισμού αυτών στη χώρα μας, αντίκεινται στο σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

«Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας, αποτελεί το βασικό θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από το σύνολο των νομικών κανόνων και αρχών, που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκύπτει, κατά τρόπο αναμφισβήτητο, ότι, για λόγους προάσπισης αυτής της αξιοπρέπειας, ο αριθμός των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συντελείται το τελευταίο διάστημα κατά τρόπο αναπόφευκτο, μέσω της χώρας μας, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε συνδυασμό με την εν γένει γεωγραφική διάταξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανέμεται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη, πρωτίστως αναλόγως του πληθυσμού αυτών. Οι αρχές αυτές πιστεύουμε ότι δεν αποτελούν απλά ευχολόγια. Η χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα φέρει τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης, δύναται να δώσει λύση, τόσο στο στάδιο της αρχικής υποδοχής όσο και στο στάδιο, μετά την αναγκαία ταυτοποίηση, της μακροχρόνιας ένταξης των ατόμων αυτών στην κοινωνία και την οικονομία.

Αντίθετα, οι δημόσιες διακηρύξεις από κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί απαγόρευσης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις χώρες τους, και μάλιστα υπό την έμμεση απειλή εγκλωβισμού αυτών στη χώρα μας, που αποτελεί σύμβολο Δημοκρατίας και με ιστορία δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστούν παραβίαση των παραπάνω νομικών κανόνων, αντίκεινται στο σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας, ευνοούν την έξαρση εθνικιστικών συμπεριφορών, πυροδοτούν ακραία αισθήματα ξενοφοβίας και προπαντός κλονίζουν, πλέον, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς θέση, που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιφυλάσσει, τελικά, για τη χώρα μας, η περιουσία της οποίας, τα μέσα του 20ού αιώνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι λεηλατήθηκε».

Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως θεματοφύλακας τήρησης των Ευρωπαϊκών Κανόνων από τους οποίους απορρέουν οι αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας, θα περιφρουρήσει την τήρηση των αρχών αυτών».

Τέλος, η Ένωση, με αφορμή το συνέδριο στα Ιωάννινα, αναφέρει ότι θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο κέντρο υποδοχής - άφιξης στην Ειδομένη του νομού Κιλκίς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)