to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 14.01.2020

Κοινωνία

Αντικαθιστά μια αθλιότητα με μια άλλη: Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στη Χίο για το προσφυγικό

Την αθλιότητα της ΒΙΑΛ - όπου ζουν εγκλωβισμένοι 5.800 άνθρωποι με πρόβλεψη για... χίλιους - θέλει να αντικαταστήσει με μια ακόμη μεγαλύτερη η κυβέρνηση της ΝΔ: να δημιουργήσει μια κλειστή φυλακή για 4.000 ανθρώπους σε αφιλόξενο, βραχώδες οροπέδιο του νησιού, μακριά από νοσοκομεία ή άλλες υποδομές


(φωτ. από τη ΒΙΑΛ τον Δεκέμβρη του 2019 -  από το πολύ καλό φωτορεπορτάζ του Λευτέρη Παρτσάλη για το CNN Greece)

Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, που προπηλακίστηκε χθες προσερχόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, παρουσίασε για μια ακόμη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την «διαχείριση» του προσφυγικού στο νησί, ένα σχέδιο εφιαλτικό στη σύλληψή του και τρομακτικά δύσκολο στην υλοποίησή του.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, λοιπόν - που έχει αφήσει τον υπάρχοντα καταυλισμό της ΒΙΑΛ να ξεχειλίσει δραματικά, καθώς με δυναμικότητα 1.000 ατόμων πλέον παλεύουν να επιβιώσουν εκεί 5.800 άνθρωποι! - είναι να φτιάξει μια νέα υπερδομή-φυλακή στο αφιλόξενο οροπέδιο του Αίπους.

Εικόνες που κατέγραψε το τοπικό alithia.gr από τη φρικτή κατάσταση στη ΒΙΑΛ της Χίου

Το οροπέδιο του Αίπους είναι μια αφιλόξενη, βραχώδης περιοχή που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, στο οποίο ανεβαίνει κανείς περνώντας έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο. Όλες τις εποχές επικρατούν εκεί ακραίες συνθήκες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ γρήγορα κάτω από το μηδέν το χειμώνα, και το καλοκαίρι να σκαρφαλώνουν γρήγορα σε απαγορευτικά επίπεδα. Και σε αυτή ακριβώς την περιοχή η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να φυλακίσει άντρες, γυναίκες και παιδιά! 

Άποψη του βραχώδους οροπεδίου του Αίπους, όπου το μόνο πράσινο είναι οι συστάδες δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου μετά από επίμονες δεντροφυτεύσεις δεκαετιών.

Η σπουδή της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο Αίπος την υπερδομή-φυλακή έχει προκαλέσει πάνδημες αντιδράσεις, ακόμη και από τους αστυνομικούς που δηλώνουν το προφανές, ότι είναι αδύνατον να περιφρουρείται μια κλειστή δομή χιλιάδων ανθρώπων (ο Ν. Μηταράκης μάλιστα, προσπάθησε να ...πουλήσει στην τοπική κοινωνία ότι η υπερδομή θα έχει πλέον «μόνο» 4.000 χωρητικότητα, αντί των αρχικών σχεδίων για «5.000+»). 

Η «υπερδομή»-φυλακή που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα μοιάζει με κολαστήριο: η επικοινωνία της περιοχής με την πόλη είναι δύσκολη, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες είναι επίσης μακριά, η τροφοδότηση μιας τέτοιας εγκατάστασης με νερό και ρεύμα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα κοστοβόρα. Σημαντικότερο όλων, ότι το οροπέδιο του Αίπους δεν αποτελεί μέρος που μπορούν να διαμείνουν άνθρωποι, ιδίως στις συνθήκες φυλακής που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Το μόνο που φαίνεται να τη νοιάζει είναι να «κρύψει» το «πρόβλημα», δημιουργώντας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των «ανεπιθύμητων» στα βράχια.

Επιπλέον, δε, αν η «ανοιχτή» ΒΙΑΛ έχει αφεθεί στην τύχη της από την κυβέρνηση, φανταστείτε τι θα γίνει με μια απρόσιτη, κλειστή φυλακή μακριά από τα ενοχλητικά βλέμματα κοινωνίας και ΜΜΕ.

Η υπάρχουσα δομή της ΒΙΑΛ, που η κυβέρνηση της ΝΔ με την καταστροφική της διαχείριση έχει αφήσει να «πλημμυρίσει», μη μεταφέροντας ανθρώπους στην ενδοχώρα. 5.800 άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι, σε μια δομή που είχε σχεδιαστεί για χίλιους. Για να έχετε μια ιδέα, η αρχική δομή αποτελείται από το κεντρικό κτίριο συν τις περιοχές με τα κοντέινερ αριστερά και δεξιά της. Ολα τα παραπήγματα, ιδίως στο αριστερό και κάτω μέρος της εικόνας, είναι εκτός δομής, φτιαγμένα από τους ίδιους τους πρόσφυγες με ό,τι βρουν για να προστατευτούν στοιχειωδών από τον δύσκολο, νησιωτικό χειμώνα - φωτ. του Λ. Παρτσάλη για το CNN Greece (δείτε τη μεγαλύτερη)

Ο Ν. Μηταράκης, και κατά την παρουσία του τη Δευτέρα στο δ.σ. της Χίου, προσπάθησε να ισχυριστεί ότι η δημιουργία μιας τέτοιας απάνθρωπης δομής,θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει η υπάρχουσα εγκατάσταση ΒΙΑΛ, οπότε οι Χιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Χαλκειούς (του χωριού που γειτονεύει με τη ΒΙΑΛ) πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Προσπαθεί έτσι να διαιρέσει τους κατοίκους του νησιού, καθώς από την άλλη οι κάτοικοι του Βροντάδου - της περιοχής που θα βρίσκεται εγγύτερα, αν και κάποια χιλιόμετρα μακριά, στη νέα «υπερδομή» - αντιδρούν επίσης με τη σειρά τους στη δημιουργία της φυλακής.

Α.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)