to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 24.12.2012

Διεθνή

Αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν «τη χρήση αερίου» στη Χομς

Έξι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στη συνοικία Χαλντιγέ της Συρίας αφού εισέπνευσαν ένα άοσμο αέριο, άγνωστης σύνθεσης, το οποίο χρησιμοποίησαν κυβερνητικά στρατεύματα στη Χομς, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο αντικαθεστωτικούς.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, πρόκειται για ένα αέριο που απελευθερώνεται με τη μορφή λευκού ατμού από χειροβομβίδες.



Το αέριο αυτό «ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί ως τώρα» και προκαλεί ιλίγγους, ισχυρούς πονοκεφάλους και σε ορισμένες περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν μοιάζει να είναι ένα χημικό όπλο αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είναι απαγορευμένο σε διεθνές επίπεδο ή όχι». Ακόμα σημείωσ ότι «οι αντικαθεστωτικοί μαχητές λένε πως δεν πρόκειται για ένα συμβατικό όπλο και είναι η πρώτη φορά που τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται».


Η οργάνωση απηύθυνε έκκληση να σταλεί το ταχύτερο μια ειδικευμένη ιατρική ομάδα στη Χομς για να διασωθούν οι τραυματίες και να γίνει μια έκθεση σχετικά με τη χρήση αυτού του αερίου.


Το δίκτυο των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού επίσης κατήγγειλε τη χρήση από το στρατό «χειροβομβίδων που περιείχαν αέριο» στην Χομς.


Το αέριο αυτό προκαλεί τεράστια αναπνευστικά προβλήματα και συστολή της ίριδας, σύμφωνα με τις Επιτροπές.


Ένα βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο οι Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού δείχνει έναν άνδρα με συμπτώματα ασφυξίας ενώ ένας γιατρός τοποθετεί μια μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπό του.


Πηγή: Ναυτεμπορική


Συνάντηση Μπραχίμι-Άσαντ σε μία νέα προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου


Σύροι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν μαχητικό στη Χαμά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)