to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:58 | 09.10.2019

Πολιτική

«Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο»: Επαναφέρουν από το παράθυρο τη φαυλότητα στον ΕΟΔΥ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της μετατροπής του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, κρύβεται ο στόχος της «να επαναφέρει από το παράθυρο τη φαυλότητα, την αδιαφάνεια, και όσους λειτουργούσαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ σαν παραεξουσία του υπουργείου και απολύθηκαν»


Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη να υπεραμύνονται του αντικαπνιστικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την σύσταση του ΕΟΔΥ και την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική, το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις», εισήχθη την Τετάρτη 9/10/19 στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

   «Εισηγούμαστε το νομοσχέδιο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βελτίωση της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος επισήμανε ότι, μπορεί να μην λύσει δια μαγείας όλα τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Στεφανάδης τόνισε ότι η μεταβολή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ είναι αναγκαία, καθώς πλέον επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, και έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες υγείας. 

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, ο εισηγητής της ΝΔ, αφού παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα του μέτρου, έδωσε έμφαση στην συνδρομή του ένστολου προσωπικού της αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου.

   Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της μετατροπής του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, κρύβεται ο στόχος της να επαναφέρει από το παράθυρο τη φαυλότητα, την αδιαφάνεια, και όσους λειτουργούσαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ σαν παραεξουσία του υπουργείου και απολύθηκαν. Ανέφερε επίσης, ότι μεταξύ των προβλημάτων που εντοπίζονται στο νομοσχέδιο είναι και η εξαίρεση της πρόσληψης του προσωπικού από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Αναφορικώς με τις ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, δήλωσε «σαφώς θετικός» και πρότεινε δύο επιπλέον παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, έναντι και των καπνοβιομηχανιών, όχι μόνο των καταστημάτων.

   Απαντώντας στην κριτική για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «μετατρέπουμε τον ΕΟΔΥ σε έναν οργανισμό ευέλικτο για να αντιμετωπίζει το έκτακτο γεγονός και να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό» και σημείωσε ότι «γίνεται ένα Κέντρο που πραγματικά θα παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη για τους συμπολίτες μας».

   Την σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝΑΛ για τις ρυθμίσεις απαγόρευσης του καπνίσματος διατύπωσε ο αγορητής του, Ανδρέας Πουλάς ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την εμπέδωση της αντικαπνιστικής νοοτροπίας στον κόσμο. Σχετικώς με την μεταβολή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει αντίρρηση, αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται η μεταβολή αυτή από μέτρα που θα διασφαλίζουν τον διαφανή διαχειριστικό έλεγχο, για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς.

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, όσον αφορά το μέρος του νομοσχεδίου για τον ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι η ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την λειτουργία του οργανισμού αυτού  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό του. Όπως σημείωσε, η μη εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης είναι εύκολος τρόπος για να οδηγηθεί ο ΕΟΔΥ σε έναν προσανατολισμό για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

   Σχετικά με το κεφάλαιο για τα προϊόντα καπνού, τόνισε ότι καταρχήν «εμείς δεν είμαστε ενάντια στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους». Προσέθεσε όμως, ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται κυρίως για ένα εισπρακτικό μέτρο. Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τα φάρμακα, ο κ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι είναι το κατεξοχήν κεφάλαιο στο οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της ανάπτυξης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως των φαρμακοβιομήχανων.

   Επίσης, για την σκοπιμότητα της αλλαγής του ΕΟΔΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ αναρωτήθηκε και ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αθανασίου.

   «Το ΜέΡΑ 25 τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους» ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο βαθύς φιλελευθερισμός μας, απαιτεί από εμάς το δικαίωμα στην υγεία του ατόμου και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα των εργαζόμενων σε δημόσιους χώρους να μην κάνουν έκπτωση στην υγεία τους. Αυτό το δικαίωμα υπερτερεί οποιασδήποτε έφεσης έχει ο καθένας να ικανοποιεί μια προτίμησή του προς το κάπνισμα, η οποία επί της ουσίας, του έχει επιβληθεί από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα" τόνισε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)