to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 19.04.2016

Διεθνή

Αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου της Παλμύρας στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου

Ένα μαρμάρινο αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου της Παλμύρας, η οποία γκρεμίστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κοσμεί από σήμερα την Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου, στέλνοντας το μήνυμα ότι "μπορούμε να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει καταστραφεί".


Τα εγκαίνια της Αψίδας, που εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για την εβδομάδα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έγιναν σήμερα το απόγευμα από το ινστιτούτο ψηφιακής αρχαιολογίας της Οξφόρδης. Η Αψίδα θα παραμείνει στην πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι την Πέμπτη και κατόπιν θα εκτεθεί στο Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη.

Το αντίγραφο δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ζυγίζει σχεδόν 11 τόνους και έχει ύψος 6 μέτρα. Κατασκευάστηκε στην Ιταλία από αιγυπτιακό μάρμαρο.

"Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να μπορούν να σβήνουν από τη συλλογική πολιτιστική μνήμη μας αυτού του είδους τα οικοδομήματα", τόνισε ο διευθυντής του ινστιτούτου, ο Ρότζερ Μίτσελ. "Η αναπαράσταση των αντικειμένων με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να ξεχάσουμε τις εικόνες της καταστροφής τους. Στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να αναγεννήσουμε ό,τι καταστράφηκε", συνέχισε.

Από την Αψίδα του Θριάμβου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, που έστεκε στην αρχαία Παλμύρα, δεν απομένουν παρά μόνο δύο κίονες. Το κεντρικό τμήμα και τα τόξα έχουν σωριαστεί στο χώμα.

"Η ύπαρξη του συριακού λαού βασίζεται στην πολιτιστική ταυτότητά του και η Παλμύρα αντιπροσωπεύει μια από τις μοναδικότερες τοποθεσίες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο διευθυντής της συριακής υπηρεσίας αρχαιοτήτων. "Ξέρουμε ότι τα έργα για την αποκατάσταση της Παλμύρας θα είναι κολοσσιαία, αλλά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο αν το θεωρήσουμε παγκόσμια αποστολή", πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε "πολύ υπερήφανος" που η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί το αντίγραφο της Αψίδας. "Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, αλληλέγγυοι με τον συριακό λαό. Ξέρουμε όλοι ότι το μέλλον της Συρίας εξαρτάται από τη διαφύλαξη του παρελθόντος της", είπε.

Στις 27 Μαρτίου οι χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ανακατέλαβαν την πόλη της Παλμύρας και τον αρχαιολογικό χώρο που αποτελούσε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο πριν από τον πόλεμο και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ, που θεωρούν τα αγάλματα ανθρώπων και ζώων "ειδωλολατρία", είχαν ανατινάξει δύο από τους ωραιότερους αρχαίους ναούς της πόλης ενώ στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο εκτελούσαν δημόσια τους αιχμαλώτους τους. Τρεις μήνες αφού κατέλαβαν την Παλμύρα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον 82χρονο πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της πόλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)