to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 22.10.2012

Πολιτισμός

Αντιφασιστικό διήμερο προβολής ταινιών & έκθεσης σκίτσου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου οργανώνει αντιφασιστικό διήμερο προβολής ταινιών και έκθεσης σκίτσων καταξιωμένων σκιτσογράφων/γελοιογράφων.


Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Τεχνουργείο art-café» (Αυστραλίας 26-Νέα Μαρίνα Ρόδου), με ελεύθερη είσοδο. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 20.30, θα προβληθεί η ταινία «ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ» (THE SERPENT’S EGG, ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, Δυτική Γερμανία & Η.Π.Α. 1977) και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 20.30, θα προβληθεί η ταινία «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (AMERICAN HISTORY X, ΤΟΝΥ ΚΕΫ, Η.Π.Α. 1998). 


Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν σκίτσα και γελοιογραφίες αντιφασιστικού περιεχομένου από γνωστούς δημιουργούς, όπως ο Βαγγέλης Παυλίδης, ο Μιχάλης Κουντούρης, ο Σπύρος Δερβενιώτης, ο Τάσος


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:


«Το αυγό του φιδιού»:


Στο «Αυγό του φιδιού», στη μία εκ των δύο αγγλόφωνων ταινιών του, και ίσως τη μόνη ανοικτά πολιτική ταινία του, ο Μπέργκμαν περιγράφει μια εβδομάδα από τη ζωή δύο Αμερικανοεβραίων, του Άμπελ και της Μανουέλα, στο Βερολίνο του 1923. Οι ήρωες περιφέρονται σαν χαμένοι σ’ ένα μεσοπολεμικό Βερολίνο που το πλακώνουν η απελπισία, η ανεργία, ο πληθωρισμός, η πείνα, η παρακμή. Ένας ναζιστής γιατρός παρέχει καταφύγιο στους δυο τους, την τέως ερωμένη του και το φίλο της, δήθεν από συμπόνια, για να τους προστατέψει τάχα από τις διώξεις κατά των Εβραίων. Στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα. Όλα συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» του Χίτλερ, για την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης. Στην, ηττημένη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανία, «σκάει το αυγό του φιδιού», το αυγό του Εθνικοσοσιαλισμού. Ο ναζισμός αρχίζει να δρα και να υποσκάπτει μεθοδικά τα θεμέλια της αστικής δημοκρατίας.
Μια ταινία που με την ζωντανή περιγραφή της φρίκης και της θηριωδίας των φασιστών, γίνεται κραυγή προς την ανθρωπότητα, την οποία καλεί να αγρυπνεί και να προσέχει αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια της και που εκκολάπτει το «αυγό του φιδιού». 

«Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας»


Πολλές είναι οι ταινίες που βλέπουμε κατά καιρούς κι ασχολούνται με τις φυλετικές διακρίσεις, πολύ λίγες είναι όμως εκείνες που έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά. Τα "Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας" είναι μία απ’ αυτές. Τα πάντα σ’ αυτήν την ταινία βγαίνουν φυσικά, αβίαστα. Η ωμή, κάτι παραπάνω από ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, η πιστότητα στα πραγματικά γεγονότα, η απουσία μελοδραματισμών, εύκολων λύσεων και κλισέ καθιέρωσαν το American History X ως την σπουδαιότερη σπουδή στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο όσον αφορά το ρατσισμό και το νεοναζισμό.  Ο Edward Norton σε μια ερμηνεία που τον καθιέρωσε υποδύεται τον συνειδητοποιημένο μεγαλύτερο αδερφό του Danny, στον ρόλο του οποίου βρίσκουμε τον ανέλπιστα καλό Edward Furlong, τον οποίο προσπαθεί να γλιτώσει από τους κόλπους του νεοναζιστικού μπλοκ στην Αμερική γνωρίζοντας εκ των έσω τα αποτελέσματα του καταστροφικού φανατισμού. Η ταινία δεν χαρίζεται σε κανέναν και γιατί περιγράφει ανάγλυφα χωρίς δειλίες κάθε σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να φωτιστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)