to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 25.11.2016

Κοινωνία

Αντιφασιστική πορεία στη Χίο: «Πέτρες και φωτιές στου πρόσφυγα το σπίτι, πιάστε επιτέλους κι έναν Χρυσαυγίτη»

Μαχητική και συνάμα ειρηνική απάντηση στις ρατσιστικές και φασιστικές κραυγές και προκλήσεις έδωσαν εκατοντάδες Χιώτες και Χιώτισσες με την συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2016.


Όπως αναφέρει το astraparis.gr:

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Βουνακίου, όπου έγινε η συγκέντρωση με πρόσκληση της επιτροπής αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;» και με την συμμετοχή κι άλλων φορέων του νησιού (σ.σ.: Aλληλέγγυοι Χίου, Κοινωνική Κουζίνα, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Παρέμβαση Χίου, Χιακή Συμπολιτεία) περίπου 250 έως 300 άνθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι, έστειλαν το μήνυμα ότι στη Χίο υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει αλληλεγγύη για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Στην συγκέντρωση και στην πορεία, που ξεκίνησε περί τις 7.30 το βράδυ, κυριάρχησαν συνθήματα κατά του ρατσισμού, της Χρυσής Αυγής και του φασισμού, αλλά και κατά της αστυνομίας που κατηγορείται για ολιγωρία στα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδος.

Η πορεία από την πλατεία ακολούθησε την οδό Φιστέλ ντε Κουλάνς, σταμάτησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θυροκολλήθηκε κείμενο διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική και την στάση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια από τις οδούς Βενιζέλου, Κοραή, Απλωταριάς, Καλαμπόκα κατέληξε στο κτίριο της διεύθυνσης αστυνομίας Χίου, όπου στην είσοδο είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ωστόσο, ούτε κατ΄ ελάχιστον δημιουργήθηκε πρόβλημα και ζήτημα επέμβασης της αστυνομίας, όπως – άλλωστε – και καθ΄ όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας, την οποία παρακολουθούσαν αστυνομικές δυνάμεις

Οι συγκεντρωμένοι έμειναν επί αρκετή ώρα μπροστά στο κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Πέτρες και φωτιές στου πρόσφυγα το σπίτι πιάστε επιτέλους κι έναν χρυσαυγίτη», για να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους στην ολιγωρία της αστυνομίας  για την σύλληψη των δραστών που πετούσαν πέτρες και μολότοφ στον καταυλισμό της Σούδας.

Οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν την πορεία και μέσω της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στη προκυμαία και από εκεί πάλι στην πλατεία Βουνακίου, μπροστά στο δημαρχείο, όπου και έληξε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η αντιφασιστική εκδήλωση.

Ένα ιδιαίτερο και συγκινητικό στιγμιότυπο εκτυλίχθηκε μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου είχε σταματήσει το λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες, που κάνει το δρομολόγιο για την ΒΙΑΛ. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε συνθήματα και χειροκροτήματα, ενώ το ίδιο έγινε και από τους επιβάτες του λεωφορείου, που ανταπέδωσαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης των διαδηλωτών.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία των διαδηλωτών ήταν:

Εδώ φυλακισμένοι εκεί βομβαρδισμένοι οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι.

Εμπρός λαέ στην πρώτη την γραμμή, τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί.

Ούτε στη Χίο ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε όλα τα νησιά.

Η Χίος είναι νησί του Κοραή, δεν χωράνε φασίστες και ναζί.

Προανάκριση για τους δράστες των επιθέσεων κατά προσφύγων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με διαταγή του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου Παναγιώτη Καλέλλη διενεργείται προανάκριση προκειμένου να βρεθούν οι δράστες των επιθέσεων εναντίον προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας. Στα πλαίσια αυτά διερευνάται ποιοι ήταν οι νεαροί που επιχειρούσαν με αυτοσχέδια ρόπαλα στον καταυλισμό και έκαναν προσαγωγές προσφύγων τους οποίους και παρέδιδαν στην Αστυνομία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία καλείται να αξιοποιήσει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων ή σπιτιών της περιοχής όπου διακρίνεται η δράση των παραπάνω.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)