to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 10.11.2014

Κοινωνία

Στις 24 Νοεμβρίου η δίκη των Αυτόνομων Εθνικιστών (ενημέρωση)

Για τις 24 Νοεμβρίου ορίστηκε η δίκη των 32 μελών της ναζιστικής οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές»


(φωτογραφία από τη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο)

Τελευταία ενημέρωση: Λόγω παρέλευσης του ωραρίου η δίκη δεν ξεκίνησε την Δευτέρα 10/11. Ορίστηκε δικάσιμος για τις 24/11.

Αναλυτικά:

Μετά από συνεχείς αναβολές, δικάζονται από το Ε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), τα 32 ενήλικα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που στις 23/10/2010 είχαν επιτεθεί με ρόπαλα, σιδηρολοστούς, σιδερογροθιές και πέτρες σε αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση τοπικών φορέων, σωματείων, αντιρατσιστικών κινήσεων και κατοίκων στο σταθμό Μετρό Πανόρμου. Ανάμεσά τους ο γνωστός από τη θητεία του στη Χρυσή Αυγή Δημήτρης Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος της «Ελεύθερης Ωρας» κι αρχισυντάκτης του «Ελεύθερου Κόσμου», που ήταν ο μόνος παρέμεινε προφυλακισμένος για αρκετούς μήνες, καθώς είχε καταδικαστεί για παλιότερη επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη αριστερών οργανώσεων. Η επίθεση της Πανόρμου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 από τους συγκεντρωμένους, σε μια κινητοποίηση που αποτελούσε διαμαρτυρία για προγενέστερη εισβολή περίπου 20 μασκοφόρων φασιστών της ίδιας συμμορίας, σε εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» 7ου Διαμερίσματος στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων. Για την ίδια επίθεση έχει προηγηθεί η καταδίκη των 13 ανηλίκων της συμμορίας χωρίς ελαφρυντικά - με ποινές που προβλέπονται για ανήλικους - σε δίκη που έγινε το 2013 στο Δικαστήριο Ανηλίκων.



Επίσης, την Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014, δικάζεται εξ αναβολής, στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από προκλητική και ανυπόστατη μήνυση από υποστηρικτή της χρυσαυγανακτισμένης «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα». Ο μηνυτής τον κατηγορεί πως «καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων» που του επιτέθηκε, το βράδυ της Κυριακής 25 Μαϊου 2009. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προκλητική συκοφαντική και ανυπόστατη δίωξη που εντάσσεται στην απόπειρα στοχοποίησης και εκφοβισμού ανθρώπων και συλλογικοτήτων που τότε είχαν αγωνιστεί με ανοιχτό και μαζικό τρόπο στο φως της ημέρας για να μην μετατραπεί σε άβατο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Η δίκη αυτή αποτελεί τμήμα της βιομηχανίας διώξεων που έστησε η Χρυσή Αυγή και οι ομοϊδεάτες της, όπως και η περίφημη πολυ-μήνυση κατά μιας τεράστιας λίστας οργανώσεων που οδήγησε τελικά στην πανηγυρική αθώωση των Σάββα Μιχαήλ και Παναγιώτη Μουτζούρη πέρισυ, ή η μήνυση κατά των δημοσιογράφων της Εργατικής Αλληλεγγύης που επίσης αθωώθηκαν πριν μήνες. Στην περίπτωση του Θ.Κούρκουλα, η κατασκευασμένη δίωξη προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καθώς δεν περιορίζεται σε υποτιθέμενα εγκλήματα γνώμης κατά των νεοναζί, αλλά επιχειρεί να «αποδείξει» την άμεση σχέση στελεχών του μαζικού κινήματος και της αριστεράς σε βιαιοπραγίες με θύματα ακροδεξιούς.


Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπορείτε να υπογράψετε στην καμπάνια για την αθώωση του Θανάση Κούρκουλα εδώ.


Λίγο πριν φτάσουν στο ακροατήριο τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι δίκες αυτές θυμίζουν ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία προ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μια δολοφονία που οδήγησε σε έκρηξη αγανάκτησης στην ελλάδα και το εξωτερικό με μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και ανάγκασε τους πολιτικούς εμπνευστές της θεωρίας των άκρων να κάνουν υποκριτική στροφή στον «αντιφασισμό». Οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν από τότε, και τα τάγματα εφόδου των νεοναζί - παρότι ξεσκουριάζουν σποραδικά με νυχτερινά μαχαιρώματα - απενεργοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Εντούτοις, η άνοδος φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές συμπεριλαμβανόμενης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η πολιτική θεσμικού ρατσισμού της κυβέρνησης και της ΕΕ που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως εισβολείς καθώς και δικαστικές αποφάσεις όπως η απελευθέρωση των ρατσιστών μπράβων της Μανωλάδας ή η θέση της υπόθεσης του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι στο αρχείο, συνεχίζουν να συντηρούν τη φασιστική απειλή. Επιπρόσθετα, οι Χρυσαυγίτικοι μηχανισμοί στον Στρατό και την Αστυνομία παραμένουν ανέγγιχτοι, ενώ βίντεο και sms αποδεικνύουν τη σχέση αγαστής συνεργασίας και καθοδήγησης των Χρυσαυγιτών βουλευτών από τον πρώην Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και δεξί χέρι του Σαμαρά, Μπαλτάκο, πολλούς μήνες μετά την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου.
Για μας, είναι φανερό, πως μόνο η ίδια η διαρκής συντονισμένη δράση του κινήματος και κάθε προοδευτικού ανθρώπου, μπορεί να εγγυηθεί την απομόνωση των νεοναζί σε γειτονιές χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, να οδηγήσει στην παραδειγματική καταδίκη των νεοναζί για τα εγκλήματά τους και στην αθώωση των αγωνιστών αντιφασιστών σε δίκες με κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Γι' αυτό καλούμε σε συγκεντρώσεις στα δικαστήρια στις 10 και στις 12 Νοέμβρη:
Τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 9 π.μ. στο Ε τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) για την παραδειγματική καταδίκη των 32 νεοναζί Αυτόνομων Εθνικιστών
Την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Δ μονομελές Πλημμελειοδικείο (Ευελπίδων) για την αθώωση του Θανάση Κούρκουλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)