to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 28.03.2022

Πολιτική

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για το περιστατικό φίμωσης του καλλιτέχνη Δ. Μητσοτάκη από ​το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά, τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αν. τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οι «άριστοι» της φίμωσης χτύπησαν ξανά στην ΕΡΤ. Η απόφαση του υποδιευθυντή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Άρη Τόλιου, να «κόψει» από τον «αέρα» της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τον συμμετέχοντα στη Συναυλία Ειρήνης, Δημήτρη Μητσοτάκη, αποτελεί ένα ακόμη άθλιο περιστατικό απροκάλυπτης λογοκρισίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια της στοχοποίησης των ίδιων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη συναυλία. Η Νέα Δημοκρατία, από το 2019, οδηγεί σταθερά την ΕΡΤ σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος με παντελή έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία του λόγου και της άποψης, αλλά και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Πρωθυπουργός φέρει προσωπική ευθύνη για τη μετατροπή της ΕΡΤ σε κομματικό φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας. Οι μόνες απόψεις που επιτρέπουν οι κ.κ. Ζούλας – Γαμπρίτσος να προβάλλονται, είναι αυτές που υπηρετούν τυφλά το κυβερνητικό αφήγημα. Κάθε αντίθετη φωνή κρύβεται, λογοκρίνεται και φιμώνεται. Στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ανύπαρκτοι μόνο οι δήθεν ανταποκριτές. Αγνοούνται επίσης, ο πλουραλισμός και η αντικειμενικότητα, που είναι βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΕΣΡ για το 2020 για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, η ΕΡΤ αποδείχθηκε πως πρωτοστατεί μαζί με τα ιδιωτικά κανάλια στο όργιο μονοφωνίας και προπαγάνδας του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμευόμαστε για μια ΕΡΤ χωρίς αποκλεισμούς, λογοκρισία και αναξιοπρέπεια και στηρίζουμε τους εργαζόμενούς της που προσπαθούν να διασώσουν την τιμή και την υπόληψη της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που η διοίκηση καταπατά.

Τι ισχυρίζεται η ΕΡΤ

Απάντηση στον τραγουδοποιό Δημήτρη Μητσοτάκη δίνει το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μετά την καταγγελία του πρώτου για λογοκρισία.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο Δ. Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν βγει στην εκπομπή «με ενημέρωσαν ότι η διεύθυνση, και συγκεκριμένα ο κύριος Άρης Τόλιος, αποφάσισε να με κόψει μετά το θέμα που έχει προκύψει με το σχόλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την έμμετρη απάντησή μου. Κάθε σχόλιο περισσεύει».

Το Πρώτο Πρόγραμμα αναφέρει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον Δ. Μητσοτάκη και πως η συνέντευξη δεν ήταν δυνατό να γίνει λόγω αυξημένης επικαιρότητας. «Αντί αυτού αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής προτάθηκε στον καλλιτέχνη να ανανεωθεί το ραντεβού για αύριο Τρίτη 29 Μαρτίου. Δεν τίθεται λοιπόν κανένα ζήτημα αποκλεισμού του», όπως αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του πρωθυπουργού είχε αναρτήσει ειρωνικό σχόλιο για την συναυλία της Ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 καλλιτέχνες, γεγονός που προκάλεσε τα σκωπτικά σχόλια πολλών καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Δημήτρης Μητσοτάκης κ.ά.

Η απάντηση από το Πρώτο Πρόγραμμα:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, ο οποίος άλλωστε συμμετέχει στη συναυλία υποστήριξης για την Ουκρανία που διοργανώνει η ΕΡΤ και το "Μουσικό Κουτί" στις 4 Απριλίου. Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Μητσοτάκης είχε κληθεί να παρέμβει στη ραδιοφωνική εκπομπή των Βραδέλη - Πίκουλα την περασμένη Τετάρτη 23 Μαρτίου ή την Περασμένη Πέμπτη 24 Μαρτίου αλλά ο ίδιος είχε ενημερώσει ότι δεν μπορούσε. Έτσι το ραδιοφωνικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου, αλλά λόγω αυξημένης επικαιρότητας δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει. Αντί αυτού αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής προτάθηκε στον καλλιτέχνη να ανανεωθεί το ραντεβού για αύριο Τρίτη 29 Μαρτίου. Δεν τίθεται λοιπόν κανένα ζήτημα αποκλεισμού του.»

Στέλνουν στο πειθαρχικό μουσικό παραγωγό της ΕΡΤ

Πειθαρχικό συμβούλιο θα περάσει η μουσικός παραγωγός στο Πρώτο Πρόγραμμα της EPT Ήρα Πανανίδου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ακύρωση της συνέντευξης του Δημήτρη Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει ο μουσικός, η ίδια «θεωρήθηκε υπαίτια για το ότι η πληροφορία για άνωθεν εντολή να μην γίνει η συνέντευξη έφτασε στα αυτιά μου και ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει πειθαρχικό».

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μητσοτάκης σημειώνει ότι «με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι η κυρία Ήρα Πανανίδου, με πολυετή πείρα από την δεκαετία του '80, θα περάσει πειθαρχικό συμβούλιο μετά τον σάλο που ξέσπασε για την συνέντευξή μου που κόπηκε λόγω της δημόσιας κόντρας μου με τον υιό Μητσοτάκη. Η κυρία Πανανίδου, με την οποία σημειωτέον δεν γνωρίζομαι προσωπικά, θεωρήθηκε υπαίτια για το ότι η πληροφορία για άνωθεν εντολή να μην γίνει η συνέντευξη έφτασε στα αυτιά μου και ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει πειθαρχικό...».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)