to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 30.09.2019

Οικονομία

Επιθετική εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ «για να ανακοπεί ο εγχώριος “μπερλουσκονισμός”», πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την πρώτη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της νέας βουλευτικής περιόδου, με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι, ενώ το χρέος της FORTHNET αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ, η πρόταση της Alter Ego που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ.


«Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός. δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι στον όμιλο FORTHNET συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών NOVA που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλα Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ.

   «Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα: Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας;», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν δε, ότι «αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας».

   Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιούν επίσης ότι στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της εξαγοράς, υφίσταται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego, μέσω της εξαγοράς του ΔΟΛ, κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, ενώ μέσω της εξαγοράς της εταιρείας «Άργος» ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα.

«Επιθετική εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ για να ανακοπεί ο εγχώριος “μπερλουσκονισμός”»

Σε «επιθετική εξαγορά της Forthnet/Νοva μέσω της ΕΡΤ με την αξιοποίηση του αποθεματικού του Οργανισμού, που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ», ώστε να επικρατήσει διαφάνεια στην ποδοσφαιρική και τηλεοπτική αγορά, κάλεσε τη ΝΔ ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 44 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαδικασία εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία που εξελίσσεται θα πολλαπλασιάσει, αν ευοδωθεί, τις στρεβλώσεις σε συγκεκριμένες αγορές και την ίδια ώρα η ΝΔ επιλέγει να «βάλει για ύπνο τον “μεγάλο γίγαντα”, την ΕΡΤ, όπως έκανε όταν –με το “μαύρο” στη δημόσια τηλεόραση- την απέκλεισε από το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, που τελικά κέρδισε η Digea». Επεσήμανε, δε, το φαινόμενο του «μπερλουσκονισμού» που αναπτύσσεται και στη χώρα μας από τη δράση συγκεκριμένου επιχειρηματία, τονίζοντας πως αυτό θα πλήξει το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για μια νέα «κανονικότητα» που ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδοκιμάζουν δημόσια την νέα κατάσταση. Και αυτή η «κανονικότητα» επιτρέπει τη δρομολόγηση διαδικασιών, όπως η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego, που δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις. «Είναι πρόκληση το τεράστιο κούρεμα δανείων της Forthnet ως 85%, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ειδικά όταν αυτή την απόφαση παίρνουν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και είναι επίσης πρόκληση να υλοποιηθούν οι φήμες που λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν 9 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. ευρώ του αποθεματικού για να καλυφθούν τα αποτελέσματα τέτοιου είδους επιλογών. Να δίνεται, δηλαδή, ο κόπος και ο ιδρώτας των φορολογουμένων για την κάλυψη των απωλειών από το κούρεμα ιδιωτικών χρεών και όχι για φοροελαφρύνσεις ή ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει πως με την πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, μία ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων τα ταμεία όλων των υπολοίπων ομάδων, αφού ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. «Με λίγα λόγια, το ταμείο του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του Ατρομήτου και των υπολοίπων θα ελέγχεται από τον Ολυμπιακό. Όλες οι ομάδες θα περιμένουν να δεήσει ο ιδιοκτήτης της δορυφορικής πλατφόρμας, που είναι και ιδιοκτήτης μεγάλης ομάδας, πότε θα πληρωθούν τα συμβόλαια, τα οποία αποτελούν το 80% ως 90% των συνολικών εσόδων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει τη διαδικασία, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολές των (τότε υπουργών) Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Δ. Παπαδημητρίου και Λ. Κράτσου για τον έλεγχο του μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου, που επίσης ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία και εκδότη μεγάλων εφημερίδων. Σε μια περίπτωση όπου το ίδιο πρόσωπο μπορεί να ελέγχει τα ταμεία των ανταγωνιστών του (λοιπές εφημερίδες) και σε αυτόν τον κλάδο.

Ο Νίκος Παππάς, αφού θύμισε τη σπουδή της ΝΔ να αποκεφαλίσει εν μέσω θέρους τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κόντρα σε όσα προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο, κάλεσε τα νέα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να μην αδιαφορούν για το θέμα που έχει προκύψει.

«Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα έχουμε έναν ιδιοκτήτη που θα ελέγχει και εφημερίδες και κανάλι και ραδιόφωνο και μια σειρά από site και το πρακτορείο διανομής Τύπου. Δεν σας αφορά αυτό ως συγκέντρωση στο χώρο του Τύπου;», ρώτησε, επισημαίνοντας πως υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Προλαβαίνοντας τυχόν υποθέσεις της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Forthnet, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε τον Βήμα FM και τον έκλεισε, αγόρασε Τα Νέα και έκανε απολύσεις. Δεν μας έχει δείξει διάθεση να διασώσει θέσεις εργασίας».

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν την περίοδο 2015-2019 για να μπει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η δημιουργία δικού της δικτύου εκπομπής, η αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που φέρνουν στα δημόσια ταμεία 210 εκατ. ευρώ και χρήματα από την είσπραξη του φόρου διαφήμισης και των τελών χρήσης συχνοτήτων, η ενίσχυση του έντυπου Τύπου, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παππάς: Θα είναι δώρο 200 εκατ. ευρώ στον Μαρινάκη με τα λεφτά του φορολογούμενου (ηχητικό)

   Επιχείρηση εξόντωσης της "Documento"

Στο ίδιο κλίμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε ότι «η επιστροφή της ΝΔ σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου θεσμικής παρακμής και χειραγώγησης των μμε». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε επίσης επιχείρηση εξόντωσης της εφημερίδας Documento και, όπως τόνισε, «αυτή η επιχείρηση δείχνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόντωσης κάθε διαφορετικής φωνής».

   Είπε ακόμη, πως «μπορεί τελικά να μην είναι η κυβέρνηση εκείνη που σχεδιάζει και οι επιχειρηματίες που εκτελούν, αλλά οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν και η κυβέρνηση που εκτελεί αυτό το σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός νέου καθεστώτος πλήρους και απόλυτου ασφυκτικού ελέγχου της δημόσιας ζωής».

   «Έχουμε σειρά ενεργειών συγκεκριμένου επιχειρηματικού συμφέροντος, δηλαδή την υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου του «Άργους», που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις χρηματοροές ανταγωνιστικών εντύπων. Το ίδιο μοτίβο παρακαλουθούμε και με την εξαγορά της Forthnet», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

   Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος μίλησε για φαινόμενο «μπερλουσκονισμού», αναφέρθηκε ιδίως στο ζήτημα των αθλητικών μεταδόσεων, καταγγέλλοντας ότι με την παρούσα κυβέρνηση «εκδιώχθηκαν» Παναθηναϊκός και Άρης από την ΕΡΤ για να πάνε τα ισχυρότερα brand που είχε στην ανταγωνιστική NOVA, και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα συμβόλαια για άλλες ομάδες ώστε να δοθούν σε ιδιώτες τα αθλητικά φιλέτα.

   Στην εταιρεία Alter Ego αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Δεν μιλάμε για απλή περίπτωση. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει δεσπόζουσα θέση. Κατανοούμε όσα έκανε η κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε και προειδοποιούμε πως οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά μπορεί να υπάρχουν αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η κατάχρηση εξουσίας», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

   «Μπορεί να έχουμε καθεστώς στρέβλωσης με την εξαγορά» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνούσε τα τεκταινόμενα με το πρακτορείο «Άργος». Ιδίως για το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα των χρεών της Forthnet, είπε ότι δεν μπορεί η αγορά να στραγγαλίζεται από έλλειψη χρηματοδότησης και την ίδια ώρα να γίνεται γενναίο κούρεμα στης οφειλές της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)