to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 29.06.2021

Κοινωνία

Αντιδράσεις των επιχειρηματιών της εστίασης για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις

Αντιδράσεις και ενστάσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν επί του πρακτέου η αγορά με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων με τα «προνόμια των εμβολιασμένων», έρχονται από τους επιχειρηματίες της εστίασης.


Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ζητάει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών.

Σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση: «έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ' υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!

Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να "αποδράσουν" από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!… Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές.

Η εξαγγελία των κυβερνητικών προτάσεων είναι αντίθετη στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα… Σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτόν το νέο διαχωρισμό και να συζητήσετε μαζί μας! Ζητούμε ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα…».

Οι περισσότεροι εξ αυτών προβλέπουν αύξηση του κόστους τόσο στην εστίαση όσο και στη διασκέδαση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτους τους ελέγχους των πελατών στους μικτούς χώρους, αναφορικά εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι», όπως επεσήμανε ο Γ.Γ της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο θα επιβαρύνει τους καταστηματάρχες με προσλήψεις για να γίνονται οι έλεγχοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε μιλώντας στο newsit.gr ότι: «Αρχικά βλέπω θετικό το δικαίωμα της επιλογής, ωστόσο όλα θα κριθούν επί του πεδίου της μάχης. Δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self test που θα πρέπει να κάνουν».

«Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, δηλώνοντας τον αιφνιδιασμό του κόσμου της εστίασης για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)