to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 01.04.2017

Πολιτισμός

Αντιδράσεις των αρχαιολόγων κατά ιδιωτικοποιήσεων της «διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς»

Εντείνονται από τους αρχαιολόγους οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τις προσπάθειες που γίνονται «τα τελευταία χρόνια, είτε με τη μορφή της ανάθεσης έργου σε εργολάβους (λ.χ. ψηφιοποίηση), είτε με την προσπάθεια εμπλοκής στο αρχαιολογικό έργο διαφόρων φορέων και Ιδρυμάτων που παρουσιάζονται και ως επίδοξοι διαχειριστές κονδυλίων που αφορούν τα μνημεία».

Και εστιάζουν την κριτική τους στη δράση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ σημειώνοντας: «Το τελευταίο διάστημα τέτοια μορφή έχει λάβει η εμπλοκή του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Ενώ οι αρχικές διακηρύξεις αφορούσαν την (καλοδεχούμενη) δυνατότητα υποβοήθησης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από την κοινωνία, ειδικά σε ότι αφορά τα αρχαία θέατρα, η συνέχεια της δράσης του Διαζώματος έχει εξελιχθεί σε άλλη κατεύθυνση:

 

– Καταρχάς δεν αφορά γενικώς την κοινωνία, αλλά ένα λόμπυ ανθρώπων που, όντας στην πλειονότητά τους εξωτερικοί προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θέλουν να έχουν ένα όχημα παρέμβασης στη διαχείριση των μνημείων. Το βίντεο του Διαζώματος που παρουσιάζει να έχει «γκρεμίσει το τείχος» που δήθεν έχουν υψώσει οι αρχαιολόγοι απέναντι στην κοινωνία, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό!

– Δεύτερον, επιβάλλει ιεραρχήσεις και προτεραιότητες στο ποια μνημεία πρέπει να προστατευτούν ή να αποκατασταθούν, οι οποίες βασίζονται σε βούληση τρίτων ή σε λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι σε επιστημονικούς ή διαχειριστικούς λόγους που αφορούν τα ίδια τα μνημεία ή το δημόσιο συμφέρον.

– Τρίτον, οικειοποιείται έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και το διαθέτει, παρουσιάζοντάς το ως δικό του.

– Τέλος, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως διαχειριστής των ΕΣΠΑ που αφορούν τον πολιτισμό! Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ διοργάνωσε εκδήλωση που αφορούσε τη διαχείριση των ΕΣΠΑ από Δήμους και Περιφέρειες με ομιλητή τον κ. Στ. Μπένο, πρόεδρο του Διαζώματος».

Το σώμα των αρχαιολόγων υπενθυμίζει  ότι αποτελεί έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εδώ και χρόνια ότι τα μνημεία πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες  μέσω της ανάδειξής τους και της διοργάνωσης ποικίλων συμμετοχικών δράσεων για το κοινό (όπως θεματικών και άλλων εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών διαδρομών με χρήση ψηφιακών πολυμέσων και έξυπνων εφαρμογών νέων τεχνολογιών). Κι αυτό γίνεται με επιστημονική εγκυρότητα, με διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, με συναίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης και με ανάπτυξη κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο.

Και καταλήγουν: «Η εμπλοκή στο πολυεπίπεδο αρχαιολογικό έργο φορέων ή προσώπων με στόχο την υποκατάσταση του δημόσιου φορέα προστασίας, ανάδειξης και προβολής των μνημείων ή την οικειοποίηση του έργου του για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)