to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 14.01.2015

Διεθνή

Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Μουσουλμάνοι ιερωμένοι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, την επέκριναν σήμερα επειδή δημοσίευσε νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πρώτο της φύλλο μετά το τραγικό συμβάν - Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε σήμερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν το εν λόγω σκίτσο


Στο εξώφυλλο του φύλλου «των επιζώντων», η εφημερίδα έχει ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται ο προφήτης Μωάμεθ δακρυσμένος να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Σαρλί», ενώ η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει «Τα συγχωρούμε όλα».

Αν και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο είχαν καταδικάσει έντονα την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, πολλοί επεσήμαναν ότι η απόφασή της να δημοσιεύσει κι άλλα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ είναι μια ανώφελη πρόκληση και ένα δείγμα έλλειψης σεβασμού που θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις.

Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών Μοχάμεντ Χουσέιν.

Η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μαλί, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».

Στο Ιράν ένας ιερωμένος, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».

Παράλληλα πάντως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αλληλοσεβασμός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και για το νέο φύλλο της Σαρλί Εμπντό.

«Πιστεύουμε ότι ο ιερός χαρακτήρας (των αξιών) πρέπει να γίνεται σεβαστός και, αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε οι μεν τους δε, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο σε έναν κόσμο με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικούς πολιτισμούς», είπε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο, αν ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο, μια σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα κατανοήσουμε ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι εγκληματική ενέργεια, ζήτησε σήμερα από τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τα μια «επιπολαιότητα γεμάτη μίσος».

Εξάλλου πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Μέσης Ανατολής λένε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί το θέμα.

«Τα σκίτσα δεν έχουν νόημα, δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Εμείς ως μουσουλμάνοι είμαστε μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από ένα σκίτσο. Δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία και αν αντιδράσουμε, θα πρέπει να αντιδράσουμε με λέξεις στις λέξεις και με σκίτσα στα σκίτσα», είπε ο Σαμίρ Μαχμούντ, ένας κάτοικος του Καΐρου.

Στην Τουρκία, η εφημερίδα Τζουμχουριέτ ήταν η μοναδική που δημοσίευσε αποσπάσματα του νέου φύλλο της Σαρλί Εμπντό, μία από τις πέντε διεθνείς εκδόσεις της σατιρικής εφημερίδας.

Η Τζουμχουριέτ αφιέρωσε τέσσερις σελίδες της στα άρθρα και τα σκίτσα της Σαρλί Εμπντό. Δημοσίευσε επίσης μια μικρή μαυρόασπρη εκδοχή του εξωφύλλου της γαλλικής εφημερίδας σε μια από τις στήλες της, όμως δεν χρησιμοποίησε το σκίτσο στο αφιέρωμά της, έπειτα από «πολλές διαβουλεύσεις», έγραψε ο διευθυντής σύνταξης Ουτκού Τσακιροζέρ στο Twitter.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Τζουμχουριέτ στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια. Στα γραφεία της στην Άγκυρα διαδηλωτές κρέμασαν πανό σε έναν κοντινό τοίχο τα οποία έγραφαν: «Η πρόκληση του Charlie συνεχίζεται».

Ο Σαουδάραβας ιερωμένος Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τα νέα σκίτσα «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία».

«Η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε ρητορική μίσους και δεν θα πρέπει να προσβάλει τους άλλους. Κανένας λογικός άνθρωπος, ανεξαρτήτως δόγματος, θρησκείας ή πίστης, δεν δέχεται να γελοιοποιούνται τα πιστεύω του», υπογράμμισε.

A woman lays a candle next to placards reading 'I am Charlie' and 'we are not afraid,' as people observe a minute's silence in Istanbul on Jan. 8 for the victims of an attack by armed gunmen on the offices of French satirical newspaper Charlie Hebdo. The attack in Paris on Jan. 7 left 12 dead and many others injured. AFP Photo / Ozan Köse

Δικαστική απαγόρευση στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε σήμερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στην πρώτη σελίδα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο πρώτο της φύλλο μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το σκίτσο αυτό, που παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», το σύνθημα των εκατομμυρίων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, έχει προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ και αφορά «την πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν σήμερα το πρωτοσέλιδο της Σαρλί Εμπντό», διευκρίνισε το Ανατολή.

«Όσοι περιφρονούν τις ιερές αξίες των μουσουλμάνων δημοσιεύοντας τα σκίτσα που λένε ότι παρουσιάζουν τον προφήτη μας είναι προφανώς ένοχοι για πρόκληση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιαλτσίν Ακντογάν, ένας από τους αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, μόνο η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε στην έντυπη έκδοσή της τα σκίτσα της Σαρλί Εμπντό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)