to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 20.04.2021

Πολιτική

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για την European Super League

Την ανακοίνωση της UEFA για την επικείμενη σύσταση της European Super League, ακολούθησαν οι αντιδράσεις των εθνικών πρωταθλημάτων. Παρέμβαση ακόμα και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.


Η είδηση ότι 12 μεγαθήρια από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ) υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής, European Super League, μία ημέρα μάλιστα πριν την ανακοίνωση του νέου (από το 2024 κι έπειτα) format του Champions League, έσκασε σα βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί η ιδέα για την κλειστή λίγκα να απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά η διαρροή της πληροφορίας από κορυφαία ευρωπαϊκά media ταρακούνησε όπως είναι φυσιολογικό τους πάντες.

Η UEFA αντέδρασε άμεσα. Εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση, απειλώντας με αποβολή από όλες τις διοργανώσεις τις 12 ομάδες που υπέγραψαν το project. Στα social media απλοί ανώνυμοι φίλαθλοι αμέσως άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση των μεγάλων συλλόγων, εκφράζοντας παράλληλα την αποδοκιμασία τους στην ιδέα ενός κλειστού πρωταθλήματος όπως θα είναι η European Super League.

Εμ. Μακρόν: Χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία. Ακόμη και αρχηγοί κρατών μπήκαν στο παιχνίδι. Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα (σ.σ.: η Παρί έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αν και είχε προσκληθεί).

Ο εκπρόσωπος Τύπος του Ελιζέ μιλώντας στο "RMC", εξηγώντας: «Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων».

Πολιτική αντίδραση από Α. Τσίπρα - Μήνυμα του Μ. Σχοινά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέδρασε τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από τα κέρδη των εταιρειών που σχετίζονται με αυτό. Και κατέδειξε το ποια θα πρέπει να είναι η στάση όλων των δημοκρατικών πολιτών: «πολεμώντας την απληστία με τη συμμετοχή και τη δημοκρατία. Στην καθημερινότητά μας, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στο ποδόσφαιρο. Παντού!»

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero:

«Η απόφαση αυτή είναι μια επανάσταση των λίγων σε βάρος των πολλών. Μια επανάσταση που ανατρέπει όλες τις σταθερές και τις αξίες του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο είναι και συστατικό του τρόπου ζωής μας, διότι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη δεν αφορά την ελίτ και ούτε το κεφάλαιο, είναι μια κατάκτηση του κόσμου. Παίζεται στα χωριά, στις πόλεις, στις γειτονιές».

Ερωτηθείς από την Il Messaggero, αν υπάρχει κίνδυνος, η πρωτοβουλία αυτή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις αξίες της, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε στους δεκαπέντε αυτούς πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας, ως ευρωπαίοι, είναι ότι οι κοινωνίες μας έχουν περισσότερες αντοχές απ΄ ότι πολλοί περίμεναν. Τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας άντεξαν παντού, οι ευρωπαίοι φάνηκαν αλληλέγγυοι μεταξύ τους, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, δεν "κανιβαλίσαμε" κανέναν και εξάγαμε εμβόλια σε΄όλο τον κόσμο. Αυτές οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα φέρνει η πρωτοβουλία για την European Super League. Δίνει το λάθος μήνυμα, την λάθος στιγμή».

ΚΚΕ: Ο καπιταλισμός δεν αφήνει καμία δραστηριότητα από τα αδηφάγα σχέδιά του

Η πρόταση για συγκρότηση κλειστής λίγκας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει δικαιολογημένα συναντήσει την αντίδραση φιλάθλων και αθλητών σε όλη την Ευρώπη και αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει καμία σχέση με το αγαπημένο τους άθλημα, τις παραδόσεις και τις συγκινήσεις που αυτό προσφέρει. Είναι το αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, μια εξέλιξη που αφορά μόνο το ύψος και τη μοιρασιά των κερδών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες – μεγαλομέτοχους, κάτι το οποίο κυνικά ομολογείται και απ’ τους ίδιους.

Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με το ποια διοργάνωση (UEFA – European Super League) θα διασφαλίζει περισσότερα κέρδη, αλλά και με το πως και σε ποιους θα μοιράζονται τα υπέρογκα κέρδη απ’ την αγορά του ποδοσφαίρου. Σχετίζεται επίσης με την αντιπαράθεση ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων, που έχουν διεισδύσει σε ευρωπαϊκές ομάδες. Οι εξελίξεις αυτές αντιστρατεύονται το ενδιαφέρον και την αγάπη του φίλαθλου κόσμου για το παιχνίδι και τους συλλόγους. Αντίστοιχα, κλειστή λίγκα συγκροτήθηκε και στο μπάσκετ πριν από λίγα χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων σε αυτό το σχέδιο είναι υποκριτικές, μέρος της παραπάνω κάλπικης αντιπαράθεσης. Άλλωστε με την πολιτική τους υπηρετούν αυτήν ακριβώς την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν αφήνει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα έξω από τα αδηφάγα σχέδιά του. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτή τη σήψη, που δημιουργεί και ενισχύει την αποστροφή του φίλαθλου κόσμου, είναι να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός απ’ τη θηλιά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.

Ανάλογη αντίδραση και από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter:

«Τα πλάνα για μια Ευρωπαϊκή Super League θα ήταν άκρως καταστροφικά για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να λάβουν δράση. Θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά του εθνικού ποδοσφαίρου και θα προκαλούσαν προβληματισμό στους φιλάθλους όλης της χώρας. Οι σύλλογοι που εμπλέκονται πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα».

Μετά την παρέμβαση του Μαρκόν ανακοίνωση εξέδωσε και η διοργανώτρια αρχή του γαλλικού πρωταθλήματος. Η LFP κάνει λόγω για «ηγεμονικά όνειρα μιας ολιγαρχίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θέλει να εξαφανίσει το σύστημα αξιών που το διέπει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της διοργανώτριας αρχής του γερμανικού πρωταθλήματος (σ.σ.: επίσης οι γερμανικές ομάδες δεν συμμετέχουν), Κρίστιαν Ζίφερτ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Στηρίζω την UEFA. Τα οικονομικά συμφέρονται κάποιων λίγων κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου»

Σύμφωνα με το "ZDF", τόσο η Μπάγερν, όσο και η Ντόρτμουντ, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν. Αρνήθηκαν ωστόσο, αμφότερες. Τι γίνεται όμως και με τις χώρες, οι τοπ ομάδες των οποίων έχουν υπογράψει να συμμετάσχουν σε αυτήν την κλειστή Λίγκα; O πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις κατά αυτών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το εν λόγω πλάνο. Τους χαρακτήρισε «γκουρού» και μίλησε για εγωισμό. Από τη Ρεάλ δεν υπάρχει αντίδραση, καθώς φαίνεται να ηγείται του πρότζετκ ενώ ο πρόεδρος των «μερένγκες», Φλορεντίνο Πέρεθ, προαλείφεται για πρόεδρος της Super League.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)