to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 02.05.2018

Οικονομία

Αντιδράσεις για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ - «Λιγότερα χρήματα και σε λάθος κατεύθυνση» τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης

Την πρότασή της για έναν προϋπολογισμό ύψους 1,135 δισ. ευρώ παρουσίασε η Κομισιόν. Προβλέπει μείωση δαπανών για αγροτική πολιτική και πολιτική συνοχής, αύξηση για έρευνα, καινοτομία, άμυνα και μεταναστάνευση, ενώ συνδέει τα κονδύλια με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών- μελών προμηνύεται σκληρή και χρονοβόρα - Αντιδράσεις από κράτη-μέλη - «Η πρόταση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ όχι μόνο δίνει λιγότερα χρήματα, άλλα τα κατευθύνει και λάθος» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης


«Φιλόδοξο, αλλά εκρηκτικό» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde το σχέδιο ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της Επιτροπής Γιούνκερ για το διάστημα 2021-2027 που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη.  

Περισσότερες δαπάνες για την άμυνα και την μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Άμυνα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40%, δηλαδή χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ και τη δημιουργία ενός ταμείου άμυνας, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρώνουν τις εθνικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, προτείνονται επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» στην ΕΕ.

 

Στην έρευνα και την καινοτομία η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 50% και χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για τα προγράμματα Horizon Europe και Ευρατόμ.

Έξαλλου, η Επιτροπή προτείνει εννεαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακό μετασχηματισμό και δίκτυα, με χρηματοδότηση που θα φτάνει τα 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται ο υπερδιπλασιασμός των προγραμμάτων για τους νέους, όπως το ERASMUS+, με 30 δισ. ευρώ και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, προτείνεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης κατά 26%, η οποία θα φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη «γειτονιά» της Ευρώπης και τη διατήρηση ενός ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως π.χ. της μετανάστευσης. Για να συμπληρώσει, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μέσου για την ειρήνη εκτός προϋπολογισμού, ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενδεχόμενη κοινή συμμετοχή σε τρίτες χώρες.

 Σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό του κράτους δικαίου

Τον περιορισμό της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές για το κράτος δικαίου περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της για το προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

 

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει την εν λόγω πρόταση «σημαντική καινοτομία» στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, καθώς ο «σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ΕΕ».

 

«Τα νέα προτεινόμενα εργαλεία θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Ένωση να αναστέλλει, να μειώνει ή να περιορίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ κατά τρόπο ανάλογο προς τη φύση, τη σοβαρότητα και την έκταση των ελλείψεων. Η απόφαση αυτή θα προταθεί από την Επιτροπή και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο μέσω ψηφοφορίας με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία», σημειώνει η Επιτροπή.

 

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για υγιή δημοσιονομική διαχείριση και αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού και γι 'αυτό προτείνουμε ένα νέο μηχανισμό για την προστασία του προϋπολογισμού από τους κινδύνους που συνδέονται με ελλείψεις στο κράτος δικαίου», ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός αυτός «δεν στοχεύει μεμονωμένα κράτη μέλη».

 

«Απαραδέκτο» χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό Ολλανδία και Πολωνία

Η πρόταση για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας κρίνεται "απαράδεκτη" από την ολλανδική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ.

"Η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση. Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα μπορούσαν να στερήσουν πόρους από τη χώρα με αφορμή τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών-μελών της ΕΕ. "Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη πολύ μακρύς", σχολίασε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της εισηγείται τον "περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ" στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, μια πρόταση άνευ προηγουμένου.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και ιδίως της Πολωνίας θεωρούν ότι στοχοποιούνται από αυτόν τον όρο. Αν εγκριθούν από τις χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά τα νέα εργαλεία που προτείνει η Επιτροπή θα επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να μειώνουν ή να περιορίζουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της καταπάτησης του κράτους δικαίου.

"Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων" είχε ήδη προειδοποιήσει ο Σιμάνσκι.

Δ. Παπαδημούλης: «Λίγότερα χρήματα και σε λάθος κατεύθυνση»

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αντέδρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για το νέο προυπολογισμό της ΕΕ:

 
 

Διαφωνεί με την Κοινή Γεωργική Πολιτική η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση έκρινε "απαράδεκτη" την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στον οποίο προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν για την περίοδο 2021-27.

"Μια τέτοια δραστική, μαζική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη" για τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ και "η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών" τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο εξήγησε ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών καθώς επηρεάζει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, για τους οποίους οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν ένα "ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας".

Το Παρίσι τάσσεται υπέρ "του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής" για να προστατευθούν οι αγρότες από τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν διευρυμένο προϋπολογισμό των "27" χωρών-μελών (χωρίς τη Βρετανία), αλλά θέτει πολλούς όρους, όπως τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών που ακολουθούνται και την υιοθέτηση νέων, καθαρών πηγών ενέργειας.

Δίκαιο κατά το Βέλγιο 

Πιο «δίκαιο» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής, Φιλ Χόγκαν το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές 5% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

«Η πρότασή μας για το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό διατηρεί μια ισχυρή, καλά χρηματοδοτούμενη ΚΑΠ και εξασφαλίζει μια δίκαιη συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο προϋπολογισμός που πρότεινε η Επιτροπή καλείται να καλύψει το κενό ύψους 12 δις. ετησίως από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βαςιλείου αλλά και την εισαγωγή νέων προτεραιοτήτων που θα απορροφήσουν αντίστοιχο ποσό. «Παρόλο που καλέσαμε επανειλημμένα τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό δεν έχουμε δει κάποια τέτοια πρόθεση» υπογράμμισε ο Ιρλανδός επίτροπος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι προτεραιότητα της επιτροπής ήταν να μη μειωθούν σημαντικά οι απευθείας πληρωμές σε αγρότες και γι΄αυτό κατέληξε να προτείνει μόλις 3,9% περικοπή, η οποία μάλιστα σε συνολικό ποσοστό θα ξεπεράσει το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαισίο (72,5% σε σχέση με 70%). Εξήγησε επίσης ότι o αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και θα διασφαλιστεί μια πιο «ισορροπημένη διανομή».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση περικοπών στην ΚΑΠ, ο Φ. Χόγκαν δήλωσε πως είναι «μόλις η αρχή της διαδικασίας» και ότι «αυτά είναι τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα». Όπως είπε, εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν σε μεγαλύτερες συνεισφορές, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόθεση της Γαλλίας να συμβάλλει περισσότερο.

Δίκαιη κατανομή βαρών ζητά ο Σολτς

«Δίκαιη κατανομή των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του νέου προϋπολογισμού 2021-2027 ζητούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αντιδρώντας σε σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, περί ενδεχόμενης επιπλέον επιβάρυνσης της Γερμανίας κατά 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σημαντικό πρώτο βήμα», αλλά επισήμαναν ότι η συνεισφορά της Γερμανίας, μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα αυξηθεί «κατά έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ» ετησίως και τόνισαν ότι στόχος είναι «να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ικανότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια». Για αυτό και πρέπει, τόνισαν, να ασκηθεί πίεση για έναν θεμελιώδη εκσυγχρονισμό των κοινοτικών δαπανών και η ΕΕ να θέσει τις σωστές παραμέτρους, ενώ αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην πολιτική άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό από 1% επί της οικονομικής παραγωγής στο 1,1%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και το έλλειμμα που θα προκύψει από την αποχώρηση της Βρετανίας. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει η Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναφέρεται και η αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο ύψος της αύξησης.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)