to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 07.03.2023

Κοινωνία

Αντιδράσεις για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Καθυστερήσεις και ασάφειες

Προβλήματα που αφορούν κυρίως τις ερωτήσεις γλωσσικού συλλογισμού, αλλά και αυτές του αριθμητικού με καθυστερήσεις και κακή ποιότητα των φωτοτυπιών των θεμάτων που δόθηκαν στους υποψηφίους προκαλούν αντιδράσεις, ακόμη και φωνές που ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού


Αρκετά προβλήματα προέκυψαν στον διαγωνισμο του ΑΣΕΠ, κυρίως αναφορικά με τις ερωτήσεις για τις δοκιμασίες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού που τέθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για πρώτη φορά. 

Όσον αφορά τις πρώτες, το πρόβλημα εντοπίζεται αφενος στην καθυστέρηση με την οποία δόθηκαν τα θέματα στους υποψήφιους, αφού τα θέματα έπρεπε να εκτυπωθούν στα σχολεία εξεταστικά κέντρα, αλλά και στο γεγονός ότι για τεχνικούς λόγους οι εκτυπώσεις δημιουργούσαν σύγχυση ως προς την επιλογή της ορθής απάντησης. Συγκεκριμένα, τα θέματα, που στάλθηκαν μέσω του συστήματος ΣΑΜ (σύστημα που χρησιμοποιείται στις πανελλήνιες εξετάσεις) του Υπουργείου Παιδείας δημιουργήθηκαν έγχρωμα και όχι ασπρόμαυρα. Έτσι στην οθόνη του υπολογιστή που τα έβλεπαν τα εξεταστικά κέντρα ήταν έγχρωμα. Είχαν οδηγία να τα τυπώσουν και να τα αναπαράγουν ασπρόμαυρα και αυτό έγινε. Στις εκτυπώσεις όμως από τους σχολικούς εκτυπωτές, ιδίως παλαιότερου τύπου ή με πιο χαμηλή στάθμη τόνερ, το φόντο στον τίτλο (της ασπρόμαυρης εκτύπωσης) χάθηκε παντελώς (στην οθόνη φαινόταν μπλε), επίσης στο τμήμα των θεμάτων "Δοκιμασία αριθμητικού λογισμού" του πρώτου μαθήματος, σελίδες 5-9, ερωτήσεις 35-73 που είχε πολλά κουτάκια που είχαν φαινομενικά γκρι σκίαση στην εκτύπωση (γκρι-μπλε σκούρο και μερικά πιο ανοικτό στην οθόνη) σε άλλα φωτοτυπικά τυπώνονταν με αχνό γκρι και σε άλλα δεν είχαν γκρι σκίαση. Αν δε, χρησιμοποιούσες έγχρωμη εκτύπωση από τον εκτυπωτή και αναπαραγωγή σε ασπρόμαυρο στο φωτοτυπικό χάνονταν όλες οι γκρι σκιάσεις στα θέματα δεξιά της σελίδας. Το αποτέλεσμα, σε πολλά θέματα δεν ήταν δυνατό να βρεθεί η σωστή λύση.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο μετά την ώρα δυνατής αποχώρησης καθιστούν ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα, αφού όσοι είχαν μέχρι τότε αποχωρήσει, μπορούν να επικαλεστούν άνιση αντιμετώπιση των γραπτών τους. Υπάρχουν, μάλιστα, προτάσεις να μη βαθμολογηθούν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση των εξετάσεων και η επανάληψή τους. 

Όσον αφορά τις ερωτήσεις γλωσσικού συλλογισμού, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και... τρολάρισμα από τους διαγωνιζόμενους όσον αφορά τη σαφήνειά τους. Ενδεικτικά παραθέτουμε την ερώτηση 29, η οποία μάλλον είναι και η πιο προβληματική:

Σταφύλι - Μπανάνα
Γάντια - ;
Διαλέξτε μεταξύ:
α) Σκούφος
β) Κασκόλ
Γ) Κάλτσες
Δ) Γυαλιά

Πηγές του ΑΣΕΠ πάντως ανέφεραν ότι στις εξετάσεις συμμετείχαν 76.799 υποψήφιοι, οπότε είναι «αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίες όμως αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό των υποψηφίων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό». Η γραπτή εξέταση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών σε συνολικά πεντακόσια είκοσι επτά εξεταστικά κέντρα, σε σαράντα τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Συμμετείχε το 70% όσων είχαν δηλώσει αρχικά, ο αριθμός των οποίων έφτανε τις 108.000.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθ. Παπαϊωάννου, με χθεσινή δήλωσή του, αναγνώρισε ότι υπήρχαν προβλήματα, επικεντρώνοντας στις καθυστερήσεις στην αναπαραγωγή των θεμάτων με τη δέσμευση ότι θα μελετηθούν προσεκτικά:  «Γίνομαι δέκτης παραπόνων υποψηφίων για προβλήματα και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά την αναπαραγωγή των θεμάτων σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, μολονότι αυτά απεστάλησαν στα σχολεία με απόλυτη χρονική συνέπεια. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού και εγώ θα τα μελετήσουμε με τη δέουσα προσοχή μόλις σχηματίσουμε πλήρη εικόνα από τις αναφορές των Προέδρων των εξεταστικών κέντρων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Εύχομαι τα αποτελέσματα να δικαιώσουν την προσπάθειά τους (σ.σ. των εξεταζομένων) και υπενθυμίζω ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι διαγωνισμός κατάταξης υποψηφίων και όχι πρόσληψης», προσθέτει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

tags: ΑΣΕΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)