to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 04.11.2012

left.gr

Διεθνή

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Αμπάς περί προσφύγων - συγχαίρει ο Πέρες

Σε μια επικίνδυνη δήλωση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως παραίτηση από το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων του 1948 στις εστίες τους, προέβη ο Μ. Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Αντιδράσεις στα στρατόπεδα προσφύγων, συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του Ισραήλ για το περιεχόμενο των δηλώσεών του.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα:

«Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε σήμερα "θαρραλέες" τις χθεσινές δηλώσεις του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος φάνηκε να παραιτείται από το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στις εστίες τους που σήμερα κατέχονται από το Ισραήλ.


Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (χθες) από την ισραηλινή τηλεόραση, ο Αμπάς δήλωσε πως δεν έχει πια την πρόθεση να ξαναζήσει στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στη Σαφέντ, που βρίσκεται σήμερα σε ισραηλινό έδαφος: "Θέλω να δω τη Σαφέντ. Είναι δικαίωμά μου να δω (τη Σαφέντ), αλλά όχι να ζήσω εκεί", είπε στα αγγλικά.

Οι δηλώσεις αυτές, αντίθετα, καταδικάστηκαν από τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας, όπου προκάλεσαν διαδηλώσεις.

"Τα θαρραλέα λόγια του Αμπού Μάζεν" (το πολεμικό όνομα του Αμπάς) "αποδεικνύουν πως το Ισραήλ έχει έναν αληθινό εταίρο για την ειρήνη", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Πέρες. "Είναι σημαντικά λόγια. Οφείλουμε, όλοι, να τα μεταχειριστούμε με το μεγαλύτερο σεβασμό", πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη, ο Αμπάς επανέλαβε επίσης ότι αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967: "Είμαι πρόσφυγας, ζω στη Ραμάλα, πιστεύω πως η Δυτική Όχθη και η Γάζα είναι η Παλαιστίνη και τα υπόλοιπα μέρη είναι Ισραήλ".

"Η Παλαιστίνη για μένα, τώρα, είναι: τα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα", επέμεινε.

Ο Αμπάς γεννήθηκε στη Σαφέντ το 1935, τότε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη, και έφυγε όπως εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι θέσεις του Αμπάς "είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με εκείνες του Ισραήλ και της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, που υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών για δύο λαούς", είπε ο Πέρες.

Αντίθετα, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο της λωρίδας της Γάζας, 3.000 άνθρωποι φώναξαν "Έξω, έξω, Αμπού Μάζεν" και έκαψαν πορτρέτα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης στη Γάζα και στο Χαν Γιούνες (νότια).

Ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον πιστών μετά το τέλος της μεσημεριανής προσευχής πως ο Αμπάς δεν έχει "το δικαίωμα να παραιτείται από τα δικαιώματα των προσφύγων". "Δεν μιλάει στο όνομα των προσφύγων", είπε».


***


Πέρα από τα  παραπάνω, όπως προσθέτει το παλαιστινιακό Ma'an, o ηγέτης του PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), Rabah Mhanna, απάντησε στα λεγόμενα Αμπάς λέγοντας: «Ο Αμπάς δεν έχει δικαίωμα να κάνει πίσω απ' αυτές τις αρχές. Ο Αμπάς με τις δηλώσεις του δείχνει ότι ονειρεύεται και προσπαθεί να ικετέψει για [αλλαγή της] αμερικάνικης και ισραηλινής θέσης ώστε να κερδίσει κάτι»  ("Abbas doesn't have the right to surrender on these principles ... Abbas with his remarks lives in a dreamland and tries to beg for the American and Israeli position to hope to gain something.").


Να θυμίσουμε πως το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων (750.000 τότε) που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους το 1948 με την Νάκμπα (Καταστροφή) και την  ίδρυση του ισραηλινού κράτους είναι κομβικής σημασίας παράμετρος του παλαιστινιακού ζητήματος. Σχετική και η παρακάτω αφίσα:





Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) και στη σελίδα της Al Awda:

http://www.al-awda.org/

απ' όπου και το παρακάτω βίντεο:




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)