to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 17.01.2017

Κοινωνία

36η ημέρα απεργία πείνας: Αντιδράσεις για την απέλαση στην Τουρκία του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Α. (ενημέρωση)

Ο Μοχάμεντ Α. έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από 13/12/2016 με αίτημα την ακύρωση της απόφασης απέλασής του και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς, όπως υποστηρίζει, διώκεται από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου με κίνδυνο να εκτελεστεί για δημοσιοποίηση βίντεο με δολοφονίες διαδηλωτών από το στρατό. Κατά την 32η ημέρα απεργίας, κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης


Σήμερα είναι η  36η ημέρα απεργία πείνας για τον Μοχάμεντ Α. και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την «απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία ενεργώντας αυθαίρετα και με απαράδεκτο τρόπο, ζήτησε εξηγήσεις από γιατρούς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης για τη νοσηλεία του μετανάστη, απεργού πείνας». 

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην εκτέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από το βάρβαρο καθεστώς που έχουν επιβάλει για τους μετανάστες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμαστε να απαρνηθούμε το ρόλο μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αρνούμαστε να στεκόμαστε εχθρικά απέναντί τους. Μοναδικό κριτήριο της εργασίας μας είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού, οι ανάγκες των ασθενών μας, στη διάθεσή τους θέτουμε την επιστημονική μας γνώση. 
Προειδοποιούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η ανοχή μας σε τέτοια απαράδεκτα περιστατικά είναι μηδενική. Καλούμαι την ηγεσία του να σταματήσει  κάθε παρέμβαση στο έργο μας, επίσης τη διοίκηση του νοσοκομείου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών, όπως είναι υποχρεωμένη.» 

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσε η Ένωση Ιατρών  ΕΣΥ Λέσβου που αφού εκφράσει την αλληλεγγύη της ζητά «να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad. Να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να  παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας καθώς και   οι γιατροί του να αφεθούν απερίσπαστοι  στο έργο τους».

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσε ακόμα η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου ενώ παρέμβαση με αφίσα στη πόλη και πανό έκανε και η «Συνέλευση Αλληλεγγύης» που έχει σχηματιστεί εκεί (πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, lesvosnews.net).

 16/1 μοιραστηκαν κειμενα και πεταχτηκαν τρικακια απο περίπου 20 άτομα. Η δράση ήταν ενημερωτική για την υπόθεση του Mohamed A. που βρίσκεται στην 35η μέρα απεργίας πείνας.

Όπως ανέφερε πρόσφατο το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το όνομα του Μοχάμεντ Α., όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, περιλαμβανόταν σε μια λίστα 12 ατόμων που, σύμφωνα και με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, επρόκειτο να απελαθούν στη γειτονική χώρα, «αφού συντρέχουν οι λόγοι επαναπροώθησής τους». Ο συγκεκριμένος παρέμεινε κρατούμενος συνολικά τρεις μήνες στα κρατητήρια, είτε της Αθήνας είτε της Μυτιλήνης, και προχώρησε σε απεργία πείνας, την οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, διέκοψε για ένα μικρό διάστημα και επανήλθε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο άνθρωπος που ανέβασε με ψευδώνυμο στο διαδίκτυο βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτών από στρατιώτες του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια ταραχών στη χώρα. Γεγονός που τον έθεσε στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες, όταν τον εντόπισαν, εξαπέλυσαν εναντίον του ανθρωποκυνηγητό που τον υποχρέωσε να διαφύγει στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Λέσβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο σκεπτικό της απορριπτικής απάντησης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου αναφέρεται η δυσπιστία των μελών απέναντι στους ισχυρισμούς του, μιας και ο ίδιος υποστήριξε ότι διέφυγε από την Αίγυπτο με αεροπλάνο και το διαβατήριό του σε πλήρη ισχύ. Εκεί, επίσης, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε υπογράψει αίτηση για την οικειοθελή επιστροφή του στην Αίγυπτο μέσω του σχετικού προγράμματος, την οποία στη συνέχεια αναίρεσε.

Πάντως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ο ίδιος έκανε προσπάθειες να εισαχθεί στο νοσοκομείο, επικαλούμενος λόγους υγείας ώστε να πετύχει την αναβολή της επαναπροώθησής του στην Τουρκία, χώρα πάντως που, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις νομικών κύκλων, δεν απελαύνει καταζητούμενους στην Αίγυπτο. Παράλληλα, κύκλοι αλληλέγγυων προετοίμαζαν διαμαρτυρία στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα της απέλασης (βλέπε τη σχετική φωτογραφία).

Η νοσηλεία του, που συνεχίζεται και σήμερα, οδήγησε τελικά στην ματαίωση της απέλασής. 

Σε κάλεσμά τους, 22 αντιρατσιστικές συλλογικότητες «απαιτούν»:

  • Να παραμείνει ο Μohamad Α. στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης καθόλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας.
  • Άμεση αναβολή της απέλασής του
  • Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων 

Το ψήφισμα αλληλεγγύης το συνυπογράφουν:

  1. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας
  2. Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας 
  3. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
  4. Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Αιγαίου 
  5. Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση 
  6. Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας
  7. Αλληλεγγυη Κως
  8. Αλληλέγγυοι Χίου
  9. Antinazi zone- YRE
  10. Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
  11. Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
  12. Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου-Χωρίς Μεσάζοντες
  13. Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών (Πάτρα)
  14. Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
  15. Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 
  16. Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό  
  17. Ξεκίνημα - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
  18. Ομάδα Αλληλεγγύης Γιαννιτσων
  19. Ομάδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου
  20. Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες
  21. Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza 
  22. Ιnfomobile greece / w2eu

(απόσπασμα από το γράμμα του ίδιου στα Αραβικά- περισσότερα εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)