to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 07.12.2017

Πολιτισμός

Αντιδράσεις για την ακύρωση θεατρικής παράστασης στην Κύπρο

Για παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης, καταγγέλλει ο ΘΟΚ τον δήμο Σωτήρας, που ακύρωσε το ανέβασμα της παράστασης με τίτλο «Cock», του Μάικ Μπάρτλετ


Την αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου, του υπουργού Παιδείας, αλλά και μεγάλης μερίδας -όπως φαίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- της κοινής γνώμης, προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Σωτήρας να ακυρώσει την παράσταση, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), με τίτλο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Σε ανακοίνωσή του ο ΘΟΚ τονίζει ότι «είναι απογοητευτικό για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος να προκύπτουν θέματα απαγόρευσης, έμμεσης λογοκρισίας και παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτά πηγάζουν από έναν φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η υπόθεση του έργου αφορά ένα ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο. Είναι η «κοκορομαχία» ενός άνδρα και μιας γυναίκας με τρόπαιο έναν τρίτο, αναποφάσιστο και μπερδεμένο, άνδρα. Το κοινό τούς παρακολουθεί να διαπληκτίζονται με ενδιαφέρον κι ίσως μια αιμοβόρα χαιρεκακία.

Την απόφαση να μην επιτρέψει στον ΘΟΚ να ανεβάσει την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο «Cock» έχει ήδη ανέβει με επιτυχία σε Λευκωσία και Λεμεσό και χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, ωστόσο, στον Δήμο Σωτήρας, πολίτες κινητοποιήθηκαν, ζητώντας τη στήριξη και τη βοήθεια της Εκκλησίας για ν' ακυρωθεί η παράσταση.

Ο δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκας, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις, αλλά και προειδοποιήσεις από θρησκευτικούς κύκλους ότι εάν πραγματοποιείτο η παράσταση του ΘΟΚ, θα προκαλούνταν επεισόδια από κατοίκους, κάτι που, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «θα δημιουργούσε εκτός από αχρείαστη αντιπαράθεση στην τοπική κοινωνία, και αρνητικές εντυπώσεις για τον κόσμο της Σωτήρας». Ο κ. Τάκας εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση, που δημιουργήθηκε, και ανέφερε ότι «υπό τις περιστάσεις η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον ΘΟΚ δεν εκφράζει και τα αισθήματα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας προκάλεσε, πάντω, και την αντίδραση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Καδής εκφράζει τη λύπη του, σημειώνοντας: «Δεν δικαιολογούνται τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία».

Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα, που προκύπτει από την απόφαση των δημοτικών Αρχών Σωτήρας για απαγόρευση της παράστασης, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος και τη λειτουργία του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Οργανισμός, επιτελώντας με συνέπεια τους σκοπούς, τους οποίους του εναποθέτει ο νόμος και θέλοντας να προβάλει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα σε όλες τις επαρχίες της χώρας, είχε προγραμματίσει με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών Αρχών Σωτήρας την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης στην επαρχία Αμμοχώστου, θεωρώντας ότι «πρόκειται για μια καλλιτεχνική παραγωγή υψηλού επιπέδου, η οποία θίγει με ευαισθησία και χιούμορ θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως αυτά της συντροφικότητας, του αυτοπροσδιορισμού, της ελευθερίας της βούλησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας». Ο ΘΟΚ εκτιμά ότι οι επιφυλάξεις, που διατυπώθηκαν και οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν, «βασίζονται, πιθανώς, σε λανθασμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο της παράστασης, η οποία έχει ήδη διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, χωρίς να έχει εγείρει οποιαδήποτε διαμαρτυρία».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο ΘΟΚ έχει αποδείξει στη μακρόχρονη ιστορία του ότι είναι ένας Οργανισμός, «που διαχειρίζεται με προσοχή και νηφαλιότητα καλλιτεχνικά, αλλά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο δράσης και έκφρασης στους δημιουργούς, χωρίς ιδεοληψίες ή στεγανά και χωρίς την πρόθεση να καταστρατηγήσει οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)