to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 16.05.2021

Πολιτική

Λυπηρή επιλογή: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφίζεται μπροστά στον αντι-προσφυγικό φράχτη

Η ΠτΔ επισκέφθηκε το Σάββατο σημείο του «αποτρεπτικού» φράχτη στον Έβρο - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους λόγους αυτής της επίσκεψης σε αυτό το φράχτη που λειτουργεί ως προπύργιο αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας και ως συμβολική επιβράβευση ρατσιστικών και εθνικιστικών στερεοτύπων» - ΜέΡΑ25: «Ως άλλος Αντώνης Σαμαράς, Όρμπαν ή Τραμπ»


Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε το ΑΠΕ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε τις εξής δηλώσεις επισκπετόμενη σημείο του «αποτρεπτικού» φράχτη: «Η Ελλάδα σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο, ταυτόχρονα, όμως, δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

«Βρίσκομαι σήμερα κοντά σε όλους εκείνους που με αυταπάρνηση υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και εγγυώνται την ασφάλειά της. Η Ελλάδα, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα όμως δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν», είπε η Κ. Σακελλαροπούλου.

Η φωτογραφία μπροστά από τον φράχτη που ανέβασε η ΠτΔ στο Twitter

Αναφέρθηκε στα γεγονότα τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές και σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο και σημείωσε: «Ελπίζω και εύχομαι γεγονότα όπως αυτά που έζησαν οι ακρίτες μας το 2020 με την εργαλειοποίηση της δυστυχίας κατατρεγμένων ανθρώπων να μην επαναληφθούν. Και η καλύτερη εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα, η ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

Για την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσαν ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης και ο υποστράτηγος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης. Η Κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Νέας Βύσσας όπου συνομίλησε με τους αξιωματικούς και τους στρατευμένους και μέλη της Frontex και στη συνέχεια μετέβη στο σημείο του φράχτη.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους λόγους αυτής της επίσκεψης

Σε σχετική δήλωση, ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, τονίζει για την επίσκεψη της ΠτΔ στον φράχτη του Έβρου:

«Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας να «τιμήσει» με την παρουσία της τον «φράχτη του Έβρου», μας λυπεί βαθύτατα. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους λόγους της επίσκεψής της εκεί και των δηλώσεων της, με φόντο αυτό το «τείχος», που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία στα σύνορα από την τουρκική επιθετικότητα, αλλά λειτουργεί ως προπύργιο αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας και ως συμβολική επιβράβευση ρατσιστικών και εθνικιστικών στερεοτύπων.

Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν αυτή η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη καταγγελία του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της χώρας μας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, που έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αλλά και τις εκκρεμείς καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο από 101 βουλευτές για νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικά πυρά, στα περσινά γεγονότα του Έβρου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, όφειλε να μείνει μακριά από τέτοιου τύπου θεσμικές «συνηγορίες» προς την αντιπροσφυγική και την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης «του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Ο Έβρος και όλη η επικράτεια έχουν αρκετά μέρη πολύ πιο κατάλληλα για δηλώσεις απέναντι στον τουρκικό εθνικισμό και τις προκλήσεις Ερντογάν. Ο «φράχτης» της μισανθρωπίας και των ανθρώπινων τραγωδιών ήταν το πλέον ακατάλληλο».

ΜέΡΑ25: «Ως άλλος Αντώνης Σαμαράς, Όρμπαν ή Τραμπ»

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του ΜέΡΑ25 για την εικόνα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μπροστά στον φράχτη στον Έβρο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μ. Κριθαρίδης, η ΠτΔ «ως άλλος Αντώνης Σαμαράς, Όρμπαν ή Τραμπ, εντάσσεται πλήρως στο ακροδεξιό αφήγημα του μισανθρωπισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών του Ευρωιερατείου, που αντιμετωπίζουν την χώρα μας ως «ασπίδα» απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους».

Σε ανάλογο ύφος, ο κΜ. Κριθαρίδης υπογράμμισε ότι η εικόνα αυτή της Κ. Σακελλαροπούλου «μπροστά από τον φράχτη του μίσους με τον οποίο κάποιοι, μαζί με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, νομίζουν ότι χτίζουν την ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου, είναι απλά αποκρουστική και ντροπιαστική».

Ο Μ. Κριθαρίδης θυμίζει επίσης ότι το ΜέΡΑ25 δεν είχε ψηφίσει υπέρ της Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία «με τη λογική των περιστρεφόμενων θυρών, αφού έκρινε πρώτα τα μνημόνια συνταγματικά, "μεταπήδησε" στην Προεδρία της Δημοκρατίας», προσθέτοντας «να την χαίρεται η “προοδευτική, ριζοσπαστική αριστερά” που την υπερψήφισε».

Ελ. Ακρίτα: Η ΠτΔ διάλεξε στρατόπεδο και τοποθετήθηκε ιστορικά στο πλευρό του Τραμπ

Σε ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα, σχολίασε:

"Η εικόνα της Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στο ‘αποτρεπτικό τείχος’ του Έβρου ευθέως παραπέμπει στην εικόνα Τραμπ μπροστά στο αποτρεπτικό τείχος στο Τέξας. Και οι δυο αυτοί φράχτες δεν χτίστηκαν τόσο για να κρατήσουν έξω τους ‘ξένους’, όσο για να χαϊδέψουν με τον συμβολισμό τους τα αυτιά του ενός ακροδεξιού φοβικού ακροατηρίου.

Κι επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την κίνηση της αυτή, διάλεξε στρατόπεδο και τοποθετήθηκε ιστορικά στο πλευρό του Τραμπ. Δυστυχώς, η γλυκύτατη Καλυψώ όσο κι αν ποζάρει στα ΜΜΕ, δεν μπορεί επικοινωνιακά να καλύψει και αυτή τη ντροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)