to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 07.05.2018

Κοινωνία

«Βόμβα στον χώρο της υγείας»: Αντιδράσεις για το κύκλωμα διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων

Στα μέλη του κυκλώματος ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα.


Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το κύκλωμα που υπεξαιρούσε ακριβά ογκολογικά φάρμακα από νοσοκομεία, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή.

Σημειώνεται ότι στα  μέλη του κυκλώματος ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα. Όπως έγινε γνωστό η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση του κυκλώματος ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ, ενώ τα έσοδα τους υπολογίζονται στα 25 εκατ. ευρώ.

Tον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, επισημαίνει σε δήλωσή του για το θέμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε επίσης ότι «αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Υγείας και του δημοσίου συμφέροντος».

Οργή από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Οργή και προβληματισμό εξέφρασε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τα ογκολογικά φάρμακα. Η ΕΛΟΚ που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, από όλη την Ελλάδα, κάνει λόγο για ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας και εθνική ανάγκη για Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Πέρα από τη δικαιολογημένη οργή και τον προβληματισμό που κυριαρχούν μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου, κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων που εξαρθρώθηκε, υπάρχει και αποτροπιασμός γιατί «κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας» σημειώνει η ΕΛΟΚ.

«'Εχουμε αναφέρει αρμοδίως πολλές φορές ότι, λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα που παρουσιάζονται κατά διαστήματα, δημιουργούνται κενά στη προγραμματισμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων» τονίζουν οι οργανώσεις των ασθενών με καρκίνο.

Όπως εκτιμούν, αυτά συμβαίνουν διότι, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Η οργή τους είναι μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζουν, καθώς «ορισμένοι "λειτουργοί" του συστήματος Υγείας δεν σέβονται την αγωνία ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους: 

* Όταν εμείς ως ασθενείς διαμαρτυρόμαστε για τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει φθάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα,

* όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας

 σε σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες,

* όταν η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας λειτουργεί υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της με τεράστιες ελλείψεις, κάποιοι να ενεργούν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο».

Παράλληλα, η ΕΛΟΚ τονίζει πως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ανοχύρωτο, καθώς είναι προφανές, όπως αναφέρει, ότι δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες. 

«Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας  θεωρούνται περιττά» τονίζει η ΕΛΟΚ και αναφέρει ότι το ζητούμενο για τους συλλόγους ασθενών είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων. 

«Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας» τονίζει η ΕΛΟΚ .

«Είναι σαφές ότι τα αδικήματα εκτός της ποινικής, έχουν και τεράστια ηθική διάσταση{ επισημαίνει η ΕΛΟΚ, η οποία εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της, στην ελληνική Δικαιοσύνη και δηλώνει σίγουρη ότι θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο. Ταυτόχρονα, συγχαίρει τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία της.

«Βόμβα στον χώρο της υγείας»

 «Βόμβα στον χώρο της υγείας» χαρακτηρίζει το ζήτημα της παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Ματίνα Παγώνη, με δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Παγώνη ζητά την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», επιρρίπτει ευθύνες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και καλεί τους ασθενείς να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία.

«Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επισπεύσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, ενώ συγχρόνως να λειτουργήσουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εμπλεκομένων και να διαγραφούν από τους κλάδους τους το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα να μη γνώριζαν τι συνέβαινε στο χώρο που διοικούν; Υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία νέες διοικήσεις για να επιτελούν καλύτερο έργο σε σύγκριση με τις προηγούμενες» σημειώνει η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζει επίσης ότι «οι ογκολογικοί ασθενείς δεν πρέπει επ' ουδενί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία, διότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν είναι όλοι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και νοσηλευτές επιλήσμονες του όρκου τους».

Η ΕΙΝΑΠ, προσθέτει, «θα συνεχίσει να στηρίζει την σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό».

« Ελπίζω», συνεχίζει η κ. Παγώνη «ότι από εδώ και στο εξής θα γίνεται καλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών με παράλληλη δραστηριοποίηση των διοικήσεων, ούτως ώστε να επιτελούν το έργο για το οποίο έχουν διορισθεί».

Παραδειγματική τιμωρία ζητεί ο ΙΣΑ

Την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη να ζητά «να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Επίσης, ο ΙΣΑ ζητεί ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους, όπως ορίζει ο νόμος.

Ζητεί ακόμη «να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών, η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα» σημειώνει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)