to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 29.09.2014

Κοινωνία

Αντιδράσεις για το γκρέμισμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, που πρόκειται να μεταφερθούν στο... πουθενά

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, καθώς άμεσος είναι ο κίνδυνος βίαιης εκκένωσης. Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αύριο Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα γκρεμιστούν οι κατοικίες των Ρομά, μόνιμων κατοίκων Χαλανδρίου από τη δεκαετία του '70.


Στη συγκέντρωση συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, η Νομαρχιακή Βορείων Προαστίων του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία, καθώς και κλιμάκιο του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχε η βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου και το μέλος της ΠΓ Μάνια Μπαρσέφσκι.

Μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες και τους διαμαρτυρόμενους Ρομά, έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Γ.Γ. Αγγελάκας εμμένει στην εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο αύριο Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κρατική διοίκηση να αναστείλει την απόφαση κατεδάφισης των κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά

Έγγραφο του δημάρχου Χαλανδρίου για την κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου 

Φωτογραφίες: Συμέλα Παντζαρτζή - φωτορεπόρτερ ΑΠΕ

Περισσότερες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση εδώ.

Διαβάστε επίσης: Το Δελτίο Τύπου της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου σχετικά με την επικείμενη κατεδάφιση του καταυλισμού Ρομά στο Χαλάνδρι

_____________________________

"Ψιλά γράμματα" τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά για την κυβέρνηση


Σε κείμενο της η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 26/9/2014 επιβεβαιώνει την απαίτηση της να μην υπάρξουν άστεγοι τσιγγάνοι μέχρι το θέμα τους  να διευθετηθεί οριστικά. Το έγγραφο αυτό στάλθηκε στο Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ο ΟΗΕ από το 2013 ήδη από τις προηγούμενες απόπειρες κατεδάφισης είχε κάνει σαφείς τις θέσεις του και στο Ελληνικό κράτος.

_____________________________

Με αίτησή της διά του εκπροσώπου τους οι τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο στις 25/9 αίτηση αναστολής κατεδάφισης, η οποία αναμένεται να εξεταστεί αύριο.

Ο εκπρόσωπος των Ρομά, Στ. Καλαμιώτης, στο ρ/σ στο Κόκκινο κατήγγειλλε την πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Χαλανδρίου που "έφαγαν τα λεφτά" που είχαν δωθεί για την πραγματοποίηση έργων υποδομής στον καταυλισμό, ενώ εκκρεμούν εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις.

 

_____________________________

 

Εκτενές ρεπορτάζ με φωτογραφίες και πληροφορίες από το όρος Πατέρα και τις εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι είναι έτοιμες για την μετεγκατάσταση των Ρομά, μάλλον πιο ορθά, για τον εκτοπισμό των Ρομά δημοσιεύτηκαν στο stasi.gr.

Σύμφωνα με το οποίο γίνεται σαφές ότι δεν πληρείται καμία προϋπόθεση μετεγκατάστασής τους, πως άλλωστε αφού δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και η πλησιέστερη διασταύρωση είναι στα 12 χλμ. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έγιναν εκτελεστές οι προηγούμενες 6 αποφάσεις κατεδάφισης, «δηλαδή το γεγονός ότι δεν πληρούταν μία βασική υποχρέωση της πολιτείας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα που ήταν η ύπαρξη χώρου υποδοχής των  ξεσπιτωμένων τσιγγάνων».

_____________________________

Ο έτοιμος χώρος που θα μεταφερθούν οι Ρομά (από το Χαλάνδρι στο πουθενά)

kantili1

Θέση: όρος Πατέρας ή καλύτερα Καντύλι

Τοποθεσία: πρώην Αμερικανική Βάση

Υψόμετρο: 750 μέτρα

Θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο: 11ο C μετρημένη σήμερα Σαββάτο και ώρα 14:00

Θερμοκρασία την ίδια περίπου ώρα στην Ν. Πέραμο : 18ο C

Απόσταση μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 12km

Χρόνος μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 25 λεπτά

Χαρακτηρισμός ευρύτερης περιοχής : δασική έκταση

Πλησιέστερα σπίτια: ένα μοναστήρι στα 3km και κάποια σπίτια στα 8kmαπόσταση

Χρήση της ευρύτερης περιοχής: καταφύγιο θηραμάτων 2ου κυνηγετικού συλλόγου Ελευσίνας

Δημοσιεύουμε σήμερα σε αποκλειστικότητα φωτογραφίες από την πρώην Αμερικάνικη βάση στο όρος Πατέρας όπου σύμφωνα με τα σχέδια της Αποκεντρωμένης διοίκησης και του γραμματέα της κου Αγγελάκα , είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους κατοίκους τσιγγάνους του καταυλισμού στο Νομισματικοπείο του Χαλανδρίου. Στον εν λόγω καταυλισμό θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν χτίσει οι τσιγγάνοι σε καταπατημένα οικόπεδα την Τρίτη 30/9 στις 9:00 το πρωί.

Ο λόγος που όλες οι προηγούμενες – μετράμε περί τις 6 – κατεδαφίσεις δεν έγιναν είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν πληρούταν μία βασική υποχρέωση της πολιτείας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα που ήταν η ύπαρξη χώρου υποδοχής των ξεσπιτωμένων τσιγγάνων. Η συνέχεια αφορά αυτό τον χώρο υποδοχής.

DSCN8210

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται μία πινακίδα. Η πινακίδα αυτή υπάρχει σε 2-3 σημεία της διαδρομής μετά την είσοδο στο δασικό της κομμάτι: προειδοποιεί για το που πας καθώς η περιοχή αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων .

Οι επόμενες φωτογραφίες δίνουν μία εικόνα για το τι είναι αυτός  χώρος ξεκινώντας από την είσοδο σε αυτήν,  στον οποίο βρίσκονται γκρεμισμένα κτήρια χωρίς κουφώματα με μπετά σε αρκετά σημεία να κρέμονται. Στον χώρο κυριαρχούν οικίσκοι τοποθετημένοι ακατάλληλα πάνω σε τσιμεντένια μπλόκια σε σειρά ό ένας με τον άλλο δίνοντας την αίσθηση της γειτονιάς . Πάνω από 60 τέτοιους οικίσκους μετρήσαμε στον χώρο. Αν θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για την εικόνα που συναντήσαμε θα ήταν οι εξής:

Καμία διαρρύθμιση του κοινόχρηστου χώρου.

Ανοιχτά φρεάτια παντού, ανισοσταθμίες παντού, απουσία προστασίας έναντι πτώσης σε γκρεμούς , τοιχία. Το σύνολο των φρεατίων χωρίς καπάκια – προφανώς τα έχουνε σηκώσει - , παγίδα για τον οποιοδήποτε .

Δίκτυο αποχέτευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής

Δίκτυο ύδρευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής

Δίκτυο ηλεκτρισμού ανύπαρκτο ( οι τελευταίες κολώνες είναι χιλιόμετρα μακριά)

Απουσία ενδείξεων ότι υπάρχει εργολάβος και εργοταξιακή εγκατάσταση στο χώρο (μόνο ένα μηχάνημα έργου υπήρχε παροπλισμένο)

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τμήμα της εικόνας που έχουν στο εσωτερικό τους οι οικίσκοι. Στην κατοχή μας έχουμε πληθώρα φωτογραφιών . δημοσιεύουμε τις πλέον ενδεικτικές. Σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις είναι οι εξής:

Μεγάλος αριθμός οικίσκων με βλάβες στην στέγη

Μεγάλος αριθμός οικίσκων με πρόβλημα σε πόρτες παράθυρα

Κλεμμένα ηλεκτρικά σε καλώδια, πίνακες

Πλήρης απουσία υδραυλικών

Πλήρης απουσία επίπλων .

Βγαλμένα είδη υγιεινής ή σπασμένα σε μεγάλα νούμερα.

Αυτή είναι η εικόνα που εμφάνιζε ο έτοιμος χώρος μετεγκατάστασης των ρομά στο όρος Καντήλι. Εκεί θα πάνε δημότες Χαλανδρίου να κατοικήσουν.

Να σημειωθεί ότι παρά τα όσα λέγονται περί φύλαξης του χώρου από την αστυνομία κλπ, ο καθένας είναι ελεύθερος να μπει να δει ή και να πάρει το ότι θέλει από εκεί.

Παραμένει ένα ερώτημα. Δεν είναι το προφανές  - πως θα μείνει κόσμος εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά γιατί η αποκεντρωμένη  λέει ψέματα ότι έχει τελειώσει τις εργασίες και όλα είναι έτοιμα για την μεταφορά τους.

Νομίζουμε ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χώρος αυτός είναι ΑΔΥΝΑΤΟ  να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά και μεγάλους. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα θα ήταν εντάξει ο χώρος είναι στην κυριολεξία η κορυφή ενός βουνού, μία εξορία από την κοινωνία των ανθρώπων , μακριά από το οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε κάτι άλλο εκτός από αγρίμι.

Μία συγκεκριμένη περίοδος και μία συγκεκριμένη άποψη ήταν αυτή που δημιούργησε τόπους εξορίας για τους ανθρώπους της , που τους ονόμαζε και νέους Παρθενώνες. Η πιθανή απόπειρα μεταφοράς ανθρώπων εκεί στο όρος Πατέρας αποτελεί απόηχο αυτής της εποχής. Και τα μυαλά που την συντηρούν είναι τα μυαλά αυτής της εποχής

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)