to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 25.10.2020

Πολιτική

Aντι-Navtex, διάβημα και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων από την Ελλάδα

Aντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, διάβημα και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων από την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά


Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης», αναφέρει και τονίζει πως η παράνομη αυτή ενέργεια «αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά».

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες», υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Aντι-Navtex από την Ελλάδα με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Όρουτς Ρέις και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τουρκική Navtex για έρευνες του Όρους Ρέις είχε ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί, η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

242140 UTC OCT 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων με την 4η εκστρατευτική μοίρα επιχειρήσεων αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ

Μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) πραγματοποίησαν, από τις 19 έως και τις 23 Οκτωβρίου, συνεκπαίδευση με ελεγκτές τερματικής καθοδήγησης πυρών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, η δραστηριότητα έλαβε χώρα στα πεδία βολής Κρανέας και Λιτόχωρου.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε σενάρια «εγγύς αεροπορικής υποστήριξης» και «επίθεσης εγγύς αγώνα» σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Οι Έλληνες ελεγκτές τερματικής καθοδήγησης και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων συνεργάστηκαν με επιτυχία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο του σεναρίου, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, προσβάλλοντας επίγειους στόχους, ακολουθώντας τις τυποποιημένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ και συντονίστηκε από τη διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων.

Η δραστηριότητα έγινε στο πλαίσιο των πάγιων επιδιώξεων του ΓΕΕΘΑ για συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)