to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 15.01.2020

Πολιτική

Αντί να απολογηθεί στην οικογένεια Ινδαρέ, παριστάνει τον εισαγγελέα (βίντεο)

Υποδείξεις στις δικαστικές αρχές και πλήρης δικαιολόγηση των σόου καταστολής από τον Μ. Χρυσοχοΐδη


Έμμεση πίεση στους δικαστές για να αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων από την επιχείρηση της αστυνομίας το Σάββατο στο Κουκάκι, οι οποίοι αφέθηκαν αφού τους ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα, άσκησε το βράδυ της Τρίτης 14/1, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι πλημμέλημα ή κακούργημα οι επιθέσεις των καταληψιών στους αστυνομικούς με τσιμεντόλιθους, στο Κουκάκι; Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρέπεμψε στο υλικό της προανάκρισης από την αστυνομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας μάλιστα υπόδειξη  στις εισαγγελικές αρχές «να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό». 

Επίσης, έκανε λόγο για «σιωπή και μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά. Εννοώ δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και για αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι σε δελτίο τύπου που υπογράφεται από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών και απαντάει σε δημοσιεύματα που κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται πως η ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία που εστάλη από την Αστυνομία. Τα δημοσιεύματα στα οποία απάντησε η εισαγγελία, έκαναν λόγο για αστυνομικούς που «δυσαρεστήθηκαν» με τον χαρακτηρισμό ως πλημμελήματα των πράξεων των τελικά συλληφθέντων κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι, αποδίδοντάς τους ότι είχαν πρόθεση «να σκοτώσουν».

Eίναι χαρακτηριστικό ότι, την Τετάρτη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ποινική αναβάθμιση των αδικημάτων που αποδόθηκαν στους 20 συλληφθέντες μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι.

«Το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο»

Περιμένω από την αντιπολίτευση και θα περιμένει ο κάθε πολίτης, να γίνει μία καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και για όλα αυτά που γίνανε προχθές και υπάρχει σιωπή» είπε επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να προσθέσει ότι οι καταληψίες έχουν… «ονοματεπώνυμο και μπορούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τα μέσα».

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί αστυνομικός. «Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει στη Ματρόζου όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια».

»Και απέναντι είναι ο αστυνομικός. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αστυνομικός δεν είναι.... δεν είναι το απέναντι... ο απέναντι στόχος ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε».

Ίχνος μεταμέλειας για την υπόθεση Ινδαρέ

Για τις προηγούμενες επιχειρήσεις στο Κουκάκι και την εισβολή στην οικία Ινδαρέ, όταν ο υπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του περί εμμονής  στη στήριξη της ανομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά παρέπεμψε στη δίκη των συλληφθέντων. «Δεν ξέρω πού αναφέρεστε. Λοιπόν θα το δείξει η ιατροδικαστική έκθεση. Τρίτο ζήτημα, αφορά την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει δικαστήριο τον Μάιο και εκεί θα αποδειχθούν όλα» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά ασκήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία ενώ τα μέλη της οικογένειας του σκηνοθέτη είχαν ακινητοποιηθεί, ο υπουργός αγνόησε για ακόμα μία φορά τα ντοκουμέντα και είπε πως «σε αυτό το ερώτημα λοιπόν θα απαντήσει ο Εισαγγελέας, ο κ. Μαστραντωνάκης ο οποίος διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το αν ασκήθηκε, αν ασκήθηκε υπέρμετρη βία ή όχι».

Η (μη) τοποθέτηση Χρυσοχοϊδη καθίσταται ακόμα πιο προκλητική, δεδομένου ότι με βάσει τις εξετάσεις (από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων - καταλήψεων στο Κουκάκι, δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα των δύο γιων του σκηνοθέτη Ινδαρέ. Θυμίζουμε ότι το αρχικό «σενάριο» της ΕΛ.ΑΣ. ήθελε τους δύο ανθρώπους να συμμετέχουν στην κατάληψη.

Η γνωστή «καραμέλα» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε, ως συνήθηως, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε σχέδιο και στόχους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ εξέφρασε την πεποιθησή του ότι οι καταλήψεις κτιρίων ήταν αποτέλεσμα ατιμωρησίας.

Όσον αφορά τα Εξάρχεια, ο υπουργός επισήμανε, ότι "οι αλλοδαποί που πουλάνε ναρκωτικά και κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στη χώρα, ενώ οι Ελληνες που παρανομούν θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι "η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει δείγμα από αυτούς στα Εξάρχεια". Δεν αναφέρθηκε βέβαια στην πρόσφατη παραδοχή του Διοικητή του Τμήματος των Εξαρχείων ο οποίος, όπως μετέφερε μέλος της Επιτροπής των Κατοίκων, ανέφρε ρητά ότι για τα Εξάρχεια είναι σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση το πολιτικό έγκλημα και όχι το ποινικό (!).

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης προσθέτουμε, τέλος, την «ερώτηση» της παρουσιάστριας προς τον υπουργό, δείγμα της αντίληψης της σημερινής κυβέρνησης για τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης:

Την κυβερνητική μεθόδευση στην υπόθεση Ινδαρέ αναδεικνύει ο Γ. Ραγκούσης

Στο μεταξύ, με δήλωσή του (15/1/20), ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, θέτει το εύλογο ερώτημα για τον αν έχει σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης Ινδαρέ στον Συνήγορο του Πολίτη. «Σε περίπτωση που ακόμη δεν έχουν αναθέσει στο Συνήγορο του Πολίτη τον έλεγχο της υπόθεσης ως όφειλαν, τότε θα έχει με αδιαμφισβήτητο τρόπο αποκαλυφθεί η κυβερνητική μεθόδευση κατάλυσης βασικών υποχρεώσεων και κανόνων που συγκροτούν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», τονίζει ο Γ. Ραγκούσης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Μία ερώτηση ως απάντηση στις πολιτικές συκοφαντίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη προσωπικά, καθώς και στις συστηματικές τους μεθοδεύσεις για να συγκαλύψουν τις βαρύτατες πολιτικές τους ευθύνες σχετικά με τον τρόπο με τον όποιο καθοδηγούν την Ελληνική Αστυνομία:

Έστειλαν στο Συνήγορο του Πολίτη το φάκελο της υπόθεσης Ινδαρέ, όπως όφειλαν και όπως εδώ και ένα μήνα είχαν ανακοινώσει πως θα πράξουν; Εάν ναι, τότε ποια ημερομηνία ακριβώς και με ποιον Αριθμό Πρωτοκόλλου έγινε αυτό;

Προφανώς, σε περίπτωση που ακόμη δεν έχουν αναθέσει στο Συνήγορο του Πολίτη τον έλεγχο της υπόθεσης ως όφειλαν, τότε θα έχει με αδιαμφισβήτητο τρόπο αποκαλυφθεί η κυβερνητική μεθόδευση κατάλυσης βασικών υποχρεώσεων και κανόνων που συγκροτούν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.»

Πληροφορίες: «Εφ.Συν.», ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)