to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 02.06.2012

πηγή: https://left.gr/92

Πολιτισμός

Αντι-λογος, τεύχος πρώτο

Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία (τιμή τεύχους 7 ευρώ)


Ο «Αντι-λογος» γεννήθηκε από την πρόθεση μιας ομάδας ανθρώπων να δημιουργηθεί ένα καινούργιο βήμα υποδοχής και ανάδειξης του φιλοσοφικού λόγου. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της ομάδας, αποτελεί όχι μόνο το πηγαίο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία, αλλά  και η κοινή προέλευσή τους από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, στον οποίο μετέχουν ως υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.
 
Το περιεχόμενο του αντι-λογου δεν χαρακτηρίζεται από κάποια ιδεολογική ομοιομορφία- όπως ίσως συνηθίζεται στα περιοδικά θεωρίας. Στόχος δεν είναι η ανάδειξη μιας ορισμένης ερμήνευσης των πραγμάτων, αλλά η ανάδειξη του ίδιου του φιλοσοφείν, και άρα και των διαφορετικών οπτικών που (διαχρονικά) το τρέφουν.
 
Προνομιακό πεδίο για κάτι τέτοιο αποτελεί το ερώτημα που επελέγη ως θεματικός άξονας του πρώτου τεύχους. Το ερώτημα «Τι είναι φιλοσοφία σήμερα;» συνιστά το κεντρικό ζητούμενο που το περιοδικό επιχειρεί να προσεγγίσει. Πρόθεση των συντελεστών του δεν είναι να διαχειριστούν, όπως σημειώνουν, κάποιου είδους απόφανση περί αυτού, αλλά να αναδείξουν έναν εκτενή διάλογο, ο οποίος ξεκινά μαζί με την ίδια την ιστορία της φιλοσοφίας, αφού, όπως έχει άλλωστε με αρκετή δόση αλήθειας ειπωθεί, η φιλοσοφία είναι -μεταξύ άλλων- μια μακραίωνα προσπάθεια απάντησης στο «τι είναι φιλοσοφία;».
 
Ο αντί-λογος εμπεριέχει ακόμη μια σειρά τριών κειμένων, τα οποία αρθρώνονται γύρω από το στοχασμό ορισμένων εμβληματικών ευρωπαίων στοχαστών: των Φουκώ, Σάρτρ και Φίχτε. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνώνται: αρχικά ορισμένες προκείμενες της ηθικής του φουκωικού στοχασμού, εν συνεχεία η ειδική μορφή της συνείδησης και της σύμπλεξής της με την έννοια της ελευθερίας μέσα από το πρίσμα του Φίχτε και, τέλος, η θεωρητική πρόσληψη της λογοτεχνίας από τον Σάρτρ. Κοντά σε αυτά, φιλοξενούμε τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν ο ανατρεπτικός στοχαστής Ραούλ Βανεγκέμ και ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του King’s College του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης. Ένα υπόμνημα στον Πάουλ Μάττικ, του οποίου την κριτική στην αστική πολιτική οικονομία αξίζει να θυμηθούμε, συνοδεύει το εγχείρημά μας, όπως, επιπλέον, και ένα κείμενο προς τιμήν του σημαντικού διανοούμενου Κλοντ Λεφόρ, ο οποίος μας «άφησε» στα τέλη του 2010. Τέλος, το τεύχος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση δύο μεταφράσεων, του Γ. Λυκιαρδόπουλου για την Κρυφή Γοητεία του Φασισμού της Σούζαν Σόνταγκ (εκδ. Ύψιλον) και του Π. Βαλλιάνου για το έργο Πίστη και Γνώση του Χέγκελ (εκδ. Σαββάλα).
 
Σε περιόδους όπως η παρούσα, όπου η ιστορική στιγμή που διατρέχει τη χώρα αναδύεται πρωτίστως όχι ως αποτέλεσμα μόνο μιας κακής οικονομικής ή πολιτικής διαχείρισης αλλά πρωτύτερα ως συνέπεια μιας βαθύτερης αξιακής κρίσης, κατά την οποία το ευτελές διαπότισε το κυρίαρχο πρότυπο ζωής, απόπειρες όπως η παρούσα (που αποτελεί ένα ελάχιστο σημείο από ένα αναδυόμενο και πολυσχιδές ρεύμα μιας νέας γενιάς) προκύπτουν ως ένα σύμπτωμα αντίθεσης στην κατεύθυνση της «ανόδου της ασημαντότητας» που επώασε και οδήγησε στη σημερινή συνθήκη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι συντελεστές καλούν τους αναγνώστες του νέου περιοδικού να στηρίξουν το εγχείρημα, ώστε ο αντι-λογος να μπορέσει να διαμορφωθεί μέσα από έναν ανοικτό και δημιουργικό διά-λογο.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)