to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 04.02.2020

Πολιτική

Με θεωρίες συνωμοσίας και αυταρχισμό απαντάει η κυβέρνηση στους πρόσφυγες της Μόριας

Αστυνομία και Λιμενικό διέλυσαν και τη διαμαρτυρία της Τρίτης την ώρα που ο Ν. Μηταράκης αφήνει υπόνοιες «περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων στη Λέσβο»


Η αστυνομία διέλυσε και τη διαδήλωση της Τρίτης 4/2

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «stonisi.gr», στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, αλλά και του λιμενικού διέλυσαν τη νέα συγκέντρωση προσφύγων στο κέντρο της Μυτιλήνης, αφού οδήγησαν τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου, σε κλοιό στον δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας από όλες τις κατευθύνσεις. Σε φυγή τράπηκαν οι πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές μέσα στα σοκάκια.

Θεωρίες συνωμοσίας

Την ίδια στιγμή, το «ενδεχόμενο» τα χθεσινά «επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές», σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης  ανέφερε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Δεν μας είπε φυσικά ο αρμόδιος υπουργός ποιος υποκίνησε τους πρόσφυγες. Βέβαια, όταν 22.000 άνθρωποι ζουν σε ένα κέντρο με υποδομές για περίπου 1.500 άτομα, μέσα στα σκουπίδια, στο κρύο και στις αρρώστιες, τι λόγο θα είχαν να διαμαρτυρηθούν αν δεν υπήρχε κάποιος να τους υποκινήσει;

Και αν προσπεράσουμε την ακροδεξιάς κοπής συνωμοσιολογία, η οποία χρησιμοποιείται για να μη συζητηθεί η τραγική κατάσταση στη Μόρια, ποια ασφάλεια ακριβώς έπληξε η ειρηνική διαμαρτυρία για το αυτονόητο;

Μια διαμαρτυρία στην οποία οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν στα αγγλικά τη λέξη «ελευθερία», ζήτησαν να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο της κυβέρνησης που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων που καταθέτουν οι νεοεισερχόμενοι, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».

Λίγο μετά το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ η ισχυρή Αστυνομική δύναμη που τους περίμενε, τους απέτρεψε με τη χρήση βίας να συνεχίσουν προςστο κέντρο της Μυτιλήνης, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους πρόσφυγες κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά.

Αντί, λοιπόν, να απολογηθεί για τις εικόνες αυτές, ο αρμόδιος υπουργός ανακάλυψε «υποκίνηση» και υποσχέθηκε επιβολή της τάξης. 

Η νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες».

«Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την παντελώς αδιαφορούσα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το πρωτοφανές χάος που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας. Εάν οι κυβερνώντες δεν προβούν άμεσα σε μαζική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα, θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας επισυμβεί τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σχετικά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ένταση το απόγευμα της Δευτέρας

Θυμίζουμε τέλος ότι, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας οι πρόσφυγες αποχώρησαν συντεταγμένα προκειμένου να επιστρέψουν στο καμπ της Μόριας όμως και πάλι τα πνεύματα οξύνθηκαν με ευθύνη της αστυνομίας. Περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, συνοδεία αστυνομικών πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Ομάδα κατοίκων άρχισε να αντιδρά ενώ άρχισαν να χτυπούν και οι καμπάνες του χωριού. Ευτυχώς, η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

Υποκινήτρια η... Χρ. Καλογήρου!

Τελικά, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.». οι κάτοικοι της Μόριας, λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη (04/03) σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη με επικεφαλής την πρώην περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με τη Ν.Δ. για την ίδια θέση, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιάννα Καλογήρου!

Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ ενισχύουν την παρουσία τους, καθώς οι κάτοικοι ζήτησαν την σταθερή παρουσία διμοιρίας στην είσοδο του χωριού ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση από πρόσφυγες.

Μιλώντας για τα χθεσινά γεγονότα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα, ενώ χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια προπομπό χειρότερων καταστάσεων.

Ο Κ. Μουτζούρης, μέσω της ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει να κηρυχθούν Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ενημέρωσε ότι αναμένει σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης.

«Κουρασμένοι, ίσως και απογοητευμένοι από την κατάσταση, σήμερα το πρωί, μόλις 50 κάτοικοι της Μόριας εμφανίστηκαν στη Γενική Γραμματεία, όπου η Γενική Γραμματέας Αιγαίου, απουσίαζε για λόγους καθήκοντος στην Κρήτη και μεταβίβασε μέσω του κ. Μιχαλακέλλη ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση», αναφέρει η ιστοσελίδα «stonisi.gr» για την εν λόγω παρέμβαση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)