to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 12.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Άνθρωποι και αριθμοί

Η επικαιρότητα βομβαρδίζει τους πολίτες με αριθμούς που παράγει η αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική.


Κάθε αριθμός παραπέμπει σε έλλειψη ελπίδας, νέες ζώνες φτώχειας, απόγνωση, ζοφερό μέλλον εκατομμυρίων πολιτών. Η επιμονή της τρόικας και της υποτελούς κυβέρνησης να εφαρμόσουν το Μνημόνιο επιβεβαιώνει ότι οι πιστωτές και το κεφάλαιο θέτουν τους αριθμούς υπεράνω των ανθρώπων.

Τον Μάιο η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23,1%, που ισοδυναμεί με 1.142.372 ανέργους. Καθημερινά περίπου 1.300 εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους. Η πρόβλεψη είναι εφιαλτική. Το 2013, με ύφεση 5,5%, η ανεργία θα αγγίξει το 29%.

Κι όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει ομολογώντας ότι η ύφεση θα φτάσει τουλάχιστον έως το 2016. Δηλαδή, ότι έχει υφεσιακό πρόγραμμα τετραετίας. Αφαιρεί από την κοινωνία την τελευταία ικμάδα διαθέσιμου εισοδήματος στερώντας το από τη ζήτηση. Σε λίγες μέρες τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα στοιχειώνουν μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Και η ολοένα και μεγαλύτερη τάση μετατροπής των συντάξεων σε επιδόματα κοινωνικής ελεημοσύνης θα πυκνώνει τις τάξεις των νεόπτωχων. Η άλλοτε ακμάζουσα μεσαία τάξη αναζητεί καταφύγιο στις δημόσιες υπηρεσίες, που καταρρακώνονται. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια συντηρούνται χάρις στους τραυματίες του πολέμου της Λιβύης. Τα δημόσια νοσοκομεία εγκαταλείπονται χωρίς υλικά και προσωπικό, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν εκεί νοσηλεία. Τα ιδιωτικά σχολεία "αδειάζουν" και τα δημόσια γυρίζουν σε τάξεις των 30 μαθητών. Πάνω από 50.000 νήπια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Την ίδια ώρα η φαιά προπαγάνδα κερδοσκοπεί πολιτικά. Στήνει αντιπαράθεση ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες για μια θέση στον παιδικό σταθμό, για ένα κιλό πατάτες με επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά τη φτώχεια. Κι από κοντά η τρικομματική κυβέρνηση επιδίδεται σε κυνήγι αλλοδαπών, προσπαθώντας να μετακυλίσει τις ευθύνες της με το ψεύτικο επιχείρημα ότι για τη φτώχεια των Ελλήνων φτωχών υπεύθυνοι είναι οι φτωχότεροι μετανάστες. Αντιπαραθέτει τον "τυχερό" συνταξιούχο με τον άτυχο μισθωτό των 583 ευρώ...

Πώς θα εκδηλωθεί το εκρηκτικό μείγμα της φτώχειας και του αποκλεισμού; Πώς θα εκπροσωπηθούν οι απόκληροι, χωρίς να εξωθηθούν στην απελπισία και την πολιτική παραίτηση; Πώς θα οργανωθούν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα στηρίξουν τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας; Πώς δεν θα μετατραπεί η κοινωνική ανασφάλεια σε προσωπικό μίσος;

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε τις τάσεις που αντιφατικά διατρέχουν την κοινωνία. Η εκδήλωσή τους δεν είναι μονοσήμαντη. Δόθηκε, όμως, η δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να επικοινωνήσει με το εθνικό ακροατήριο, να αναδειχθεί δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης, ώστε να ανατρέψει τη μοιρολατρική πορεία του Μνημονίου.

Οι καιροί ου μενετοί! Η κυβέρνηση, παρά την τρικομματική συγκρότησή της, δεν διαθέτει ευρεία λαϊκή στήριξη. Δεν διαθέτει ούτε καν τα ποσοστά του Ιουνίου. Απόδειξη οι εσωτερικές  τριβές και η διαφαινόμενη "αναδιαμόρφωση" των κυβερνητικών σχημάτων.

Το φθινόπωρο θα αποδειχθεί καταλυτικό, σε συνάρτηση και με τις αποδιαρθρωτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Η Αριστερά καλείται και πάλι στα δύσκολα, να οργανώσει τη λαϊκή παρέμβαση, με αγώνες και πολιτικό πρόγραμμα, για δημοκρατική διέξοδο από την κρίση. Να είναι έτοιμη!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)