to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 08.09.2014

Οικονομία

«Άνθρακες ο θησαυρός των «φοροελαφρύνσεων» Σαμαρά στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση θα συνεχίσει την υπερφορόληγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και των ακίνητων περιουσιών


Σε αντίθεση με τις τις μεγάλες προσδοκίες που εντέχνως είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε, από το βήμα της ΔΕΘ τη συνέχιση της υπερφορολόγησης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η συνέχιση της υπερφορολόγησης προκύπτει από τα όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ:

  • Μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» ήταν ένα «έκτακτο» μέτρο που λήγει φέτος. Η συνέχισή της, με οποιαδήποτε έκπτωση, αποτελεί ένα νέο φόρο, μιά νέα φορολογική επιβάρυνση, την οποία ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν δίστασε να την παρουσιάσει ως δήθεν «φοροελάφρυνση»!
  • Διατήρηση της φορομπηχτικής φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα τερατούργημα άδικης φορολόγησης διότι: (α) υπολογίζεται με βάση υπέρογκα πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007, (β) οδηγεί σε δήμευση και μάλιστα χωρίς να προστατεύει την πρώτη κατοικία και τις μικρές ακίνητες περιουσίες, (γ) είναι ένας ελάχιστα αναλογικός φόρος, (δ) δεν λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη λόγω κρίσης φοροδοτική ικανότητα των πολιτών γι’ αυτό δημιουργεί εκατοντάδες εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών. Ο πρωθυπουργός μίλησε για κουτσουρεμένες εκπτώσεις ενώ παράλληλα «υποσχέθηκε» ότι οι όποιες διορθώσεις δεν θα θίγουν τον στόχο των 3,2 δις ευρώ! Άρα, «δεσμέυθηκε» ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη φορομπηχτική φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ.
  • Συνέχιση της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα παρά την παταγώδη αποτυχία. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% δέχτηκε ήδη τα πυρά παραγόντων της αγοράς (όπως για παράδειγμα ΠΟΠΕΚ) που υπολογίζουν ότι η τελική μείωση στην τιμή του λίτρου θα είναι αμελητέα (6-7 λεπτά). Αντί την κατάργηση της εξίσωσης του φόρου θέρμανσης-κίνησης, ο Α. Σαμαράς προτιμά τα μπαλώματα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ (διαβάστε σχετικά τη δήλωση του Θ. Πετράκου) ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του κωλυσιεργεί σκανδαλωδώς σε σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα (μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης πετρελαιοειδών), όπως αναδεινύουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καμία λύση για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας τη στρατηγική του «καλού μαθητή» απέναντι στους δανειστές, δεν τόλμησε να ανακοινώσει ούτε καν μια υποτυπώδη αύξηση των δόσεων παρόλο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κάθε μήνα και περισσότερο, και οι φορολούμενοι επιβαρύνονται με ισοπεδωτικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Επίσης, ο ίδιος παρέκαμψε πλήρως τον πυρήνα του προβλήματος: τη μειωμένη, εξαιτίας των μνημονίων, φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών. 
 
 
Διαβάστε σχετικά:
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)