to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 27.02.2014

πηγή: onlarissa

Κοινωνία

«Ανθίζουν» οι δημοτικοί λαχανόκηποι για άστεγους, άνεργους, άπορους

Το πείραμα των Δημοτικών Λαχανόκηπων στη χώρα μας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, όταν ο Δήμος Λαρισαίων έκανε πρώτος το άνοιγμα προς την «Αστική Γεωργία» μοιράζοντας μια έκταση 22 στρεμμάτων σε άνεργους, άπορους, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους.


Από τότε το παράδειγμα ακολούθησε πλήθος άλλων δήμων, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι ακόμη εντονότερη λόγω της υψηλής ανεργίας.

Μόνο στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης λειτουργούν σήμερα 28 δημοτικοί λαχανόκηποι, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών 41 δήμων της χώρας.

Περισσότεροι από τους μισούς δήμους, συγκεκριμένα 23 εξ αυτών που υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημοτικός Λαχανόκηπος» μέσω του Δικτύου, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς το κίνημα της Αστικής Γεωργίας (Urban Farming) έρχεται διαχρονικά στο προσκήνιο σε περιόδους οικονομικών υφέσεων λόγω της ανάγκης πολλών ανθρώπων να βρίσκουν φθηνά φρέσκα τρόφιμα.

Το επιτυχημένο πείραμα της Λάρισας

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια της λειτουργίας δημοτικού λαχανόκηπου, το πρόβλημά μας ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών διότι το εγχείρημα ήταν άγνωστο ακόμη στον τόπο μας» θυμάται ο κ. Παναγιώτης Τίκος, γεωπόνος, υπεύθυνος του Δημοτικού Λαχανόκηπου Λάρισας.

Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά καθώς, όπως λέει, «η καλύτερη διαφήμιση είναι οι τσάντες γεμάτες φρέσκα τρόφιμα με τις οποίες οι δικαιούχοι γυρίζουν στο σπίτι τους». Ετσι τα τηλέφωνα από ενδιαφερομένους είναι πια καθημερινά.

Εξαρχής δόθηκε βαρύτητα στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Σήμερα περίπου 190 άνεργοι είναι δικαιούχοι, ακόμη 50 αγροτεμάχια έχουν δοθεί σε μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη σχολεία, δύο εκκλησίες, ένας σύλλογος καρκινοπαθών και ένας αυτιστικών παιδιών.

«Περιδιαβάζοντας τον λαχανόκηπο βλέπεις πολλούς περιποιημένους κήπους από ανθρώπους που το έχουν μεράκι, οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται για να μη μένουν κλεισμένοι στο σπίτι και στα προβλήματά τους» λέει ο κ. Τίκος. Οχι πως δεν υπάρχουν και εκείνοι που πήγαν με το σκεπτικό πως ίσως θα βγάλουν κάποιο κέρδος, όμως τα 50 στρέμματα ανά δικαιούχο δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. «Είναι όμως αρκετά για την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός νοικοκυριού» επισημαίνει ο υπεύθυνος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)