to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 03.04.2017

Διεθνή

Άντεξε το προπύργιο της Αριστεράς: Νίκη Μορένο στον Ισημερινό, ανάσα και για τον Τζ. Ασάνζ

Ο «διάδοχος» του Ραφάελ Κορέα, σοσιαλιστής Λένιν Μορένο, ο οποίος είναι υπέρ της παραμονής του ιδρυτή των Wikileaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μέχρι να εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση, επικράτησε με 51,07% έναντι του πρώην τραπεζίτη Λάσο στις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού


Ο υποψήφιος του αριστερού κυβερνώντος κόμματος πέτυχε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές, νίκη που θα παγιώσει τη φήμη του Ισημερινό των 15 εκατομμυρίων κατοίκων ως του προπύργιου της Αριστεράς στη Λατινική Αμερρική και θα δώσει ανάσα στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012.

Το ισχνό προβάδισμα (51% έναντι 49%) του Λένιν Μορένο έδωσε το «δικαίωμα» αμφισβήτησης του αποτελέσματος στον εκπρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς ο οποίος άφησε  «υπόνοιες νοθείας». Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 94,20% των ψηφοδελτίων, ο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, λαμβάνει το 48,93% των ψήφων έναντι 51,07% του σοσιαλιστή Λενίν Μορένο.

Ο επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου του Ισημερινού κάλεσε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα: «Η χώρα αξίσει την ηθική ευθύνη από τους πολιτικούς της παράγοντες να αναγνωρίσουν τη δημοκρατική απόφαση του λαού στις κάλπες».

Ενώ ο πρώην τραπεζίτης συνέχισε τις κατηγορίες περί «παράνομης» κυβέρνησης» και συνέχιση της «δικτατορίας» του Ραφαέλ Κορέα, ο Μορένο εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις για τη νίκη πλαισιωμένος από τον απερχόμενο πρόεδρο και των αντιπρόεδρο, την ώρα που χιλιάδες υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας «Alianza País» πανηγύρισαν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Μορένο κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση: «Ξέρουμε να ακούμε την κριτική, ας δουλέψουμε μαζί ειρηνικά και αρμονικά». Κατά τη θητεία της Αριστεράς στη διακυβέρνηση (ο Κορέα είχε κερδίσει τις προηγούμενες 3 εκλογικές αναμετρήσεις), εφαρμόστηκαν πολιτικές αναδιανομής τις οποίες ο Μορένο δεσμεύεται να συνεχίσει με στόχο τη μείωση της φτώχειας και την βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. 

Ecuadorean presidential candidate Lenin Moreno (C) and supporters celebrate in a hotel in Quito, Ecuador, April 2, 2017

(ο νέος πρόεδρος συμμετέχει στους επινίκους πανηγυρισμούς)

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία δύο τρίτων που διέθετε, πάντως διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Διατηρεί την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ωφεληθεί από τα προαναφερθέντα προγράμματα της «επανάστασης των πολιτών» και του «σοσιαλισμού του εικοστού πρώτου αιώνα» που εφάρμοσε ο Κορέα.

Έπειτα από τρεις θητείες, ο απερχόμενος πρόεδρος, Ρ. Κορέα –ο οποίος εγκαταλείπει την πολιτική και σχεδιάζει να πάει να ζήσει και να διδάξει οικονομικά στο Βέλγιο, τη χώρα της συζύγου του– προσπάθησε να αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά έσοδα για να εκσυγχρονίσει τον Ισημερινό. Όμως, παρότι ο ίδιος παρέμεινε άσπιλος και πάντα αποκήρυσσε τις σπατάλες, υπήρξαν σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν πρώην στενοί του συνεργάτες και κηλίδωσαν τον αντιπρόεδρό του Χόρχε Γκλας. 

Από την άλλη, ο πρώτην τραπεζίτης Λάσο τάχθηκε υπέρ ενός φιλοεπιχειρηματικού προγράμματος λιτότητας με μείωση των φόρων και αύξηση της απασχόλησης αλλά στιγματίστηκε από κατηγορίες για φοροδιαφυγή μέσω δεκάδων offshore.

Σε ό,τι αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο Λάσο είχε δηλώσει ότι πρέπει να «επανεξεταστεί το άσυλο» που έχει χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία για έναν βιασμό που ο ίδιος αρνείται πως διέπραξε. Ο Αυστραλός φοβάται ότι απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Supporters of Ecuadorean presidential candidate Guillermo Lasso demonstrate near riot police during a national election day in Quito, Ecuador, April 2, 2017.

(υποστηρικτές της δεξιάς διαμαρτύρονται για «νοθεία»)

Ο Μορένο, παραπληγικός έπειτα από μια ένοπλη ληστεία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε στην πλάτη παρότι δεν είχε προβάλει αντίσταση, το 1998, επανέλαβε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο κ. Ασάνζ θα παραμείνει στην πρεσβεία ωσότου του εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση» ώστε να φθάσει στη χώρα της επιλογής του.

Πληροφορίες: The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)