to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 07.12.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: «Αντεπίθεση» απο τον Γ. Παπανδρέου - Γραμμή ίσων αποστάσεων από τον Ν. Ανδρουλάκη

«Είμαι ΠΑΣΟΚ στην καρδιά μου, όλα τα χρόνια αυτά» είπε ο Γ. Παπανδρέου σε εκπομπή του ΣΚΑΙ όταν ρωτήθηκε για την ενότητα της παράταξης - «Η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 πολιτών δείχνει τη δυναμική της παράταξης και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε στο OPEN o νικητής του πρώτου γύρου Ν. Ανδρουλάκης - Τι απάντησε στις επικρίσεις Παπανδρέου


Γ. Παπανδρέου: Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα

«Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα», επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, που ανέβασε τους τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας σε ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες. «Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα. Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι η ανανεωτική προοπτική δεν χαρακτηρίζει τις ιδέες του. «Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα την διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στην διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε κι αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές μεγάλων Οργανισμών. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή, ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη. Αυτά παλεύω μια ζωή».

Μιλώντας περαιτέρω για τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε πως ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση, λέγοντας πως ο ίδιος έχει αποδείξει ότι κάνει αλλαγές, καθώς «συγκρούομαι με συμφέροντα, κατεστημένα, συγκρούομαι με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού», καταλήγοντας πως ουσιαστικά εκείνος είναι που αντιπροσωπεύει το «νέο» και όχι ο συνυποψήφιος του.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν για το κόμμα. «Εγώ μιλάω για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα, και ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. Την ανανέωση δεν τη φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος, δυστυχώς», είπε.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ, την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο, ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».

Παράλληλα, έπαιξε το χαρτί της σχέσης προέδρου - κοινοβουλίου καθώς τόνισε πως η μάχη πρέπει να δίνεται τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. «Η μάχη στην Βουλή πρέπει να υπάρχει και έχουμε το παράδοξο ότι εάν ουσιαστικά εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έχουμε τον πρόεδρο του Κινήματος στη Βουλή. Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα», τόνισε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να χάσει στις εκλογές της Κυριακής, είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. «Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να παραιτηθώ. Το 2004 μόλις εκλέχτηκα, το 2007, το 2000 με την πολιτική μου έναντι της Τουρκίας, την οποία όλοι ακολουθούν τώρα. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει για τις αρχές. Δεν δίνω μάχη για αξιώματα, αλλά για να μεγαλώσω την παράταξη και θα δώσω τη μάχη και αυτή την εβδομάδα», είπε.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση μη εκλογής του δεν τίθεται θέμα μη υποστήριξης στον νέο αρχηγό. «Εγώ θα παλεύω για τις αρχές μου σε κάθε μετερίζι», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργό και αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι συνυποψήφιός του, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2012, είχε αποδεχθεί στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διορισμούς με τη συμφωνία 4-2-1 καταργώντας -στην ουσία- την αξιολογική μεταρύθμιση του open.gov.

O Nίκος Ανδρουλάκης απάντησε σήμερα στις αιτιάσεις του κ. Παπανδρέου δηλώνοντας πως πρόκειται για fake news, καθώς συμφωνήθηκε αυτό από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 και ο ίδιος εξελέγη γραμματέας έναν χρόνο αργότερα, το 2013.

«Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο νικητής του α' γύρου των εσωκομματικών εκλογών αντέκρουσε και τις επικρίσεις για το θέμα του veto που του απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου. «Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ, όμως, υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο Τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», σημείωσε και εμφάνισε άρθρο του Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ, όσον αφορά τα ενταξιακά θέματα.

Επίσης, στις επικρίσεις πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, απάντησε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. «Πυξίδα για μένα είναι: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δεν με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του κ. Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, επεσήμανε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί θεσμικά.

Ν. Ανδρουλάκης: Ισχυρή εναλλακτική στον δικομματισμό το ΠΑΣΟΚ

«Η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 πολιτών δείχνει τη δυναμική της παράταξης και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Όσον αφορά την επικράτηση του στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε σχετικά: «Δεν περίμενα μια τόσο μεγάλη διαφορά, όμως έβλεπα όπου πήγαινα σε όλη την στην Ελλάδα, σε συναντήσεις, σε εκδηλώσεις, το ζήτημα της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτών που θέλουν την παράταξη ισχυρή και περήφανη, για να υπάρχει μια επιλογή έναντι της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

«Το κόμμα δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα το οποίο θα αιωρείται από την κοινωνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για την Παράταξη της επόμενης ημέρας. «Θα είναι ένα κόμμα βάσης, με οργανώσεις, με κοινωνικά δίκτυα, το οποίο θα είναι και πολύ μεγάλη κοινωνική δύναμη. Προσωπικά το δικό μου στοίχημα είναι, το πολιτικό μας πρόγραμμα να είναι αυτό που θα οικοδομήσει τις συμμαχίες με τους πολίτες, και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και του προοδευτικού κέντρου, και της προοδευτικής αριστεράς. Να είναι δηλαδή ένα πολιτικό πρόγραμμα που ενοποιήσει δυνάμεις κοινωνικά, και θα αγκαλιάσει στο πραγματικό εύρος. Απεδείχθη χθες περίτρανα ότι η ιστορική και κοινωνία ρίζα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι πολύ μεγάλη στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση του Β’ γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη, όπως τίμησα τους συνυποψηφίους μου θα τιμήσω και τώρα τον συνυποψήφιο μου».

«Εγώ προφανέστατα θέλω διάλογο, συζήτηση, δεσμεύσεις και θα αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα με πολιτικό πολιτισμό», πρόσθεσε σχετικά με τη συζήτηση για debate μεταξύ των δύο φιναλίστ. «Φέρθηκα θεσμικά την προηγούμενη περίοδο με τους συνυποψηφίους μου, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους 4 συνυποψηφίους μου πριν την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε». Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση με το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους 4 συνυποψηφίους μας και το κάναμε», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: lifo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)