to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντάρτικο κατά των εξτρεμιστών

Μικρές ομάδες Σύρων εντοπίζουν και κυνηγούν ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους σε ένα από τα οχυρά τους στην ανατολική Συρία, στο πλαίσιο ενός ανταρτοπόλεμου απέναντι στην κλιμακούμενη βιαιότητα της οργάνωσης.


Ο βασικός σκοπός είναι να ξυπνήσουν τον φόβο ανάμεσα στις τάξεις των εξτρεμιστών, είπε ο Αμπού Αμπούντ, επικεφαλής μιας τέτοιας ομάδας με την ονομασία «Λευκό σάβανο», υποστηρίζοντας ότι αυτός και οι άνδρες του έχουν σκοτώσει πάνω από 100 ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντεϊρ αλ Ζορ, τους τελευταίους μήνες. Η ονομασία τους, «Λευκό Σάβανο», αναφέρει το Reuters, παραπέμπει στον θάνατο που περιμένει όλους τους μαχητές της οργάνωσης που ευθύνονται για εγκλήματα κατά του συριακού λαού.

Ο Αμπουντ, που μίλησε στο διεθνές πρακτορείο μέσω Skype και αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα, ήταν «διοικητής» ομάδας εξεγερμένων κατά του Ασαντ, που δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την καλύτερο εξοπλισμένο και χρηματοδοτούμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατάφερε να καταλάβει την επαρχία Ντέϊρ αλ Ζορ στις αρχές του χρόνου.

Η μικρή ομάδα της οποία είναι τώρα επικεφαλής δεν είναι σε θέση να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά αποτελεί μια παραπάνω πρόκληση για τους εξτρεμιστές καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον τους και στην Συρία και στο Ιράκ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- που καταγράφει τα γεγονότα του πολέμου από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος στη Δαμασκό – αναφέρει ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά των ακραίων ισλαμιστών στην Ντείρ αλ Ζορ που μαζί με την επαρχία Ράκα είναι το εφαλτήριο του ΙΚ για τις επιθέσεις τους σε Συρία και Ιράκ. Οπως είπε ο Αμπούντ στο Reuters, η ομάδα του δρα μέσα και γύρω από την πόλη Αλ Μπουκαμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ, μια περιοχή μεγάλης σημασίας για το ΙΚ, καθώς είναι ο συνδετικός του κρίκος για τις επιχειρήσεις του και στις δυο χώρες.

Το «Λευκό Σάβανο» υποστήριξε ο Αμπουντ δεν δείχνει έλεος στους εξτρεμιστές και δεν κρατάει αιχμαλώτους. Προς το παρόν έχει περίπου 300 μέλη, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν πολεμήσει ποτέ στη ζωή τους, αλλά αποφάσισαν να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν μπροστά στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες ομάδες, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο και όλα έχουν εξ ίσου χαρακτηριστικές ονομασίες. Όπως «Η Ταξιαρχία Φάντασμα» και «Η Ταξιαρχία του Άγγελου του Θανάτου». Μια από αυτές κατάφερε και σκότωσε τουλάχιστον 10 εξτρεμιστές σε μια και μόνη επίθεση την περασμένη Πέμπτη, σε φυλάκιο στην πόλη Αλ Μαιντίν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)