to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 21.11.2012

left.gr

Διεθνή

Ανταπόκριση για την 14η Νοέμβρη στην Ιταλία: Τρόικα και μνημόνια «πάνε πακέτο» με την καταστολή (βίντεο)

Μια από πρώτο χέρι ανταπόκριση για την απεργία της 14/11 στην Ιταλία: «Σε ολόκληρη σχεδόν την Ιταλία οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις ενάντια στην αστυνομία (...) Στη Ρώμη η αστυνομία χτύπησε μια τεράστια διαδήλωση 50.000 ανθρώπων, κυρίως φοιτητών και μαθητών» - ακόμα και με δακρυγόνα που ρίχτηκαν από ταράτσα κυβερνητικού κτιρίου (το γεγονός καταγράφηκε και σε βίντεο).



 
 
Η ευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοέμβρη αποτέλεσε μια πρώτη προσπάθεια ευρωπαϊκού συντονισμού του «νότου», για την αλληλεγγύη και την ανατροπή της Ευρώπης των λίγων και τη δημιουργία της Ευρώπης των λαών. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα και στη συνάντηση της Φλωρεντίας 10+10 δυο μέρες νωρίτερα. Εντούτοις, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία που είχαν 24ωρες απεργίες, στην Ελλάδα τα συνδικάτα κήρυξαν 3ωρη στάση (με άλλοθι τη 48ωρη της προηγούμενης εβδομάδας)  και στην Ιταλία 4ωρη. Έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τα στοιχεία που αναδεικνύονται σε κάθε χώρα.
 
Στην Ιταλία για παράδειγμα, όπως σημειώνουν φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, «είχαμε σημαντική αύξηση της αστυνομικής βίας (δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη στην Ελλάδα, εντούτοις υπήρξε αύξηση) και αύξηση της ποινικοποίησης μας από τα καθεστωτικά μίντια, γιατί πραγματικά φοβούνται ότι μπορεί να ξεκινήσει και εδώ ένα μεγάλο κίνημα. Σε ολόκληρη σχεδόν την Ιταλία οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις ενάντια στην αστυνομία. Η κάθε διαδήλωση οργανώθηκε αυτόνομα, χωρίς καμιά βοήθεια από τα συνδικάτα, τα αριστερά κόμματα και με απόλυτη σιγή από τα καθεστωτικά μίντια. Στη Ρώμη η αστυνομία χτύπησε μια τεράστια διαδήλωση 50.000 ανθρώπων, κυρίως φοιτητών και μαθητών. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε το  «book bloc» (ένα μπλοκ που χρησιμοποιεί ως ασπίδες γιγάντια βιβλία και έλκει την καταγωγή του από τους αγώνες κατά της μείωσης των δαπανών στην παιδεία)

 


Σημειώνουν ότι «είχαμε συνολικά 8 συλλήψεις συντρόφων τις πρώτες ώρες μετά τη διαδήλωση και όλα τα συνδικάτα, τα αριστερά κόμματα και τα μίντια ξεκίνησαν εκστρατεία ποινικοποίησής μας. Εντούτοις, η βία της αστυνομίας υπήρξε δυσανάλογη, και έτσι την επόμενη της απεργίας ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενάντια στην αστυνομική βία και για την απελευθέρωση των συντρόφων μας. Μαζεύαμε βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες . Μετά τη δημοσίευση του βίντεο που δείχνει να ρίχνονται δακρυγόνα από κτίριο υπουργείου...





...η εκστρατεία μας ισχυροποιήθηκε και τώρα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μιλήσει επιτέλους ενάντια στην αστυνομία (το ξέρουμε ότι στην Ελλάδα είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και στην Ιταλία είναι πολύ πολύ παράξενο). Οι σύντροφοί μας απελευθερώθηκαν το Σάββατο 17/11, με βαρύτατες κατηγορίες και την υποχρέωση να εμφανίζονται καθημερινά στο τμήμα. Τις δυο τελευταίες μέρες (Σάββατο και Κυριακή) υπήρξαν συγκρούσεις και διαδηλώσεις στη Νάπολι, το Παλέρμο, το Μιλάνο, το Ρίμινι. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι μετά της 24 Νοέμβρη καταφέραμε να ανοίξουμε ένα νέο «χώρο» κινήματος. Είναι ένα πιθανό ξεκίνημα, και προφανώς δεν ξεκινήσαμε την επανάσταση, αλλά αυτές οι μέρες ήταν πολύ σημαντικές για μας. Ας δούμε τι θα γίνει...

Πέραν των όσων συνέβησαν στην Ιταλία, πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή απεργία της 14 ης Νοέμβρη ήταν μια ιστορική ημερομηνία, μια μέρα αγώνα, με τεράστιες διαδηλώσεις σχεδόν παντού στην Ευρώπη»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)