to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 04.05.2017

Πολιτική

Αντ. Μπαλωμενάκης: Όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, θα ζητάμε να ανοίγουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων

Δεν πάμε για σόου, πάμε για ουσία, είπε στο «Πρακτορείο fm» ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, Αντ. Μπαλωμενάκης, χαρακτηρίζοντας «πολύ αμαρτωλή» την υπόθεση Ντυνάν


«Δεν πάμε για σόου, πάμε για ουσία. Φτιάξαμε έναν κατάλογο πρώτων κρισίμων εγγράφων, που θα ζητήσουμε από τις αρμόδιες Αρχές να μας τα δώσουν άμεσα, μέσα στην εβδομάδα» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Επιτροής της Βουλής και αναφερόμενος στη δυνατότητα να υπάρξει κάθαρση στον χώρο της Υγείας διευκρίνισε ότι «η αρμοδιότητα της Βουλής αρχίζει και τελειώνει στην εξέταση και στην ανάδειξη». «Τιμωρία δεν μπορεί να επιβάλει, αλλά παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, ακριβώς όπως έγινε και με την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων, όπου πάρα πολλά πράγματα αποκαλύφθηκαν, κι όχι μόνο για τα κόμματα, αλλά και για πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοεκδότες κ.λπ.» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Τρέχουν ήδη οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης (σ.σ. για τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής που αφορούσε τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ). Από όσο γνωρίζω είναι θέμα μηνών να έλθουν τα πρώτα ραβασάκια. Είναι η πορεία των πραγμάτων. Και η εντολή και η υπόδειξη και η πίεση από την πλευρά της ίδιας της κοινωνίας επιταχύνει πολλές φορές τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», από τη διερεύνηση της οποίας θα ξεκινήσει το έργο της η Επιτροπή, ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε: «Η περίπτωση του Ντυνάν είναι όντως πολύ αμαρτωλή και θα φανεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκποιήθηκε εν μία νυκτί με έναν μοναδικό πλειοδότη, σε μία εταιρεία που συστήθηκε πριν από 15-20 μέρες από τον πλειστηριασμό, με κεφάλαιο 60.000 μόνο, για να δώσει 115 εκατ., δηλαδή όσα ήταν και το χρέος, μία καθαρά προκατασκευασμένη διαδικασία. Μπορεί μεν να είναι νόμιμη, νομότυπη, αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται διάφορα πράγματα, κρύβονται υπουργικές πιέσεις, αιφνίδιες αλλαγές διοικητικού συμβουλίου, μάλιστα πιθανότατα αναρμοδίως από τον τότε υπουργό, κρύβονται συναλλαγές, κρύβεται μια παρέμβαση υπουργού για να σταματήσει μια προηγούμενη διαδικασία και αντιδικία με τους δανειστές, να μπει το νερό στο αυλάκι, κρύβεται μία υπουργική τροπολογία που συμπεριλαμβάνει το σήμα υπό εκποίηση πάλι παρατύπως και κρύβονται φυσικά και κακοδιαχειρίσεις του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν ένα νοσοκομείο στην ανάγκη να πουληθεί, δηλαδή σε μία χρεοκοπία ουσιαστικά του νοσοκομείου».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα αμείβονται για τις συνεδριάσεις τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία
 

«Γι αυτά υπάρχουν έγγραφα, ζητήσαμε αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, θα απευθυνθούμε και στον Ερυθρό Σταυρό στην παλιά και την τωρινή διοίκηση γιατί ήδη έχει υπάρξει καταγγελία ότι περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, όπως αυτό το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ είχαν εκ του καταστατικού διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς δόθηκαν σε ιδιωτικά χέρια» πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε: «Είναι όντως ένα μεγάλο κεφάλαιο, θα το τρέξουμε πρώτο για τον λόγο ότι έχει να κάνει με την εισαγγελική παραγγελία. Στη Βουλή έχει έλθει η δικογραφία, αυτή που θα πάρουμε από σήμερα και κατονομάζει τέσσερις -νομίζω- υπουργούς της προηγούμενης περιόδου ότι είναι ύποπτοι ότι έχουν τελέσει διάφορα αδικήματα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών προσώπων ο κ. Μπαλωμενάκης γνωστοποίησε: «Αποφασίσαμε να πηγαίνουμε προσεκτικά, κάθε φορά που αποχρώσες ενδείξεις φαίνονται και προκύπτουν για το ζήτημα α’, β’, γ’, δ’ για ένα πρόσωπο -χωρίς φυσικά να το στοχοποιούμε εκ των προτέρων, να το καταδικάζουμε- θα ζητάμε από την αρμόδια Αρχή να ανοίξει ο λογαριασμός. Πρέπει να έλθει φως σε όλα, να διακριβωθεί η διαδικασία και η κίνηση του μαύρου χρήματος. Υπάρχει μία σκέψη να ζητηθεί όχι η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής αναγκαστικά μόνο, αλλά οι διαδικασίες που εφαρμόζει το ΣΔΟΕ στους ελέγχους του, δηλαδή να ζητάει απευθείας από τον εξεταζόμενο να δικαιολογήσει εκείνος την προέλευση, την πορεία, τη διαδικασία πώς μπήκαν και βγήκαν χρήματα».

Ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν έρευνες στον χώρο της Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. «Αυτό που ξέρω από τις υπηρεσίες του υπουργείου είναι ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε υπάρξει μία κατατοπιστικότατη, διευρυμένη, πλούσια σε αποτελέσματα έρευνα για την κατάσταση του χώρου της Υγείας. Αν την είδατε κι εσείς, την είδαμε κι εμείς. Μπήκε στα συρτάρια, έχουμε τα ονόματα εκείνων που τη συνέταξαν κι εκείνων που την παρέλαβαν. Αυτό θα θελε η ΝΔ να κάνουμε; Να τα κουκουλώσουμε κι εμείς;» ανέφερε ο βουλευτής καταλήγοντας: «Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να έχουμε επιχειρήματα στον πολιτικό λόγο, θα πρέπει η ΝΔ να μας πει τι έπρεπε να κάνουμε τη δικογραφία για παράδειγμα του Ντυνάν, να τη βάζαμε στο συρτάρι ή να κάναμε πως δεν ήλθε καθόλου στη Βουλή;».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φάκελος» Υγεία
 

Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή

Ξεκίνησε την Τετάρτη στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά από το 1997 έως το 2014. Οι συμμετέχοντες βουλευτές από όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που αφορούν στο χώρο της υγείας και να προταθούν λύσεις καθώς, όπως είπαν χαρακτηριστικά «ο λαός έχει προσδοκίες από αυτή την Επιτροπή».

«Το πεδίο στο οποίο δυνητικά μπορεί ν' απλωθεί η έρευνα είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης και προσδιόρισε ότι «κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε ενέργειες και προτεραιότητες, εξαντλώντας σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια εξέτασης».

Στην πρώτη συνεδρίαση καθορίστηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη, η οποία και έγινε δεκτή. Αυτοί είναι:

- Η εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, και των ιατροτεχνολογικών υλικών. Μηχανισμοί και διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν η τιμολόγηση, η διαπραγμάτευση αποδεκτών τιμών ,η αποζημίωση των ακριβών φαρμάκων και των υπολοίπων υλικών, οι επιζήμιες συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις Υπουργών και εμπλεκομένων φορέων εποπτείας τους.

- Ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ του χώρου της υγείας και προεχόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Προμήθειες, συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρεώσεις υλικών και εργασιών, προσλήψεις προσωπικού, σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών με εταιρίες και προμηθευτές, διαφημιστική δαπάνη.

- Η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» : Διοίκηση, διαχείριση, αιτίες υπερχρέωσης, δάνεια και συνέπειές τους, η εκποίησή του μέσω πλειστηριασμού με μοναδικό πλειοδότη σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχόμενη ζημία σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ, αδιαφανείς επιζήμιες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του.

Ο κ. Μπαλωμενάκης πρότεινε να αρχίσει το έργο της Επιτροπή από την υπόθεση του «Ερ. Ντυνάν», να συνεχίσει με τον τρόπο διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ και να ολοκληρωθεί με τα θέματα του φαρμάκου.

Ο λόγος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να ακολουθηθεί αυτή η σειρά είναι το γεγονός ότι «από την Εισαγγελία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ποινική δικογραφία , καθώς από προηγηθείσα δικαστική διαδικασία έχουν προκύψει ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις».

Αναφορικά με το φάρμακο, ο Αντ.Μπαλωμενάκης, πρότεινε «να πάει τρίτο στη σειρά για δύο κυρίως μείζονες λόγους: Επειδή υπάρχει ανάγκη στους περισσότερους να ενημερωθούν για την καθόλου απλή νομοθεσία και πρακτική τιμολόγησης των φαρμάκων, διαχρονικά, να συλλέξουν και να συγκρίνουν στοιχεία, διαδικασία που μπορεί να γίνεται παράλληλα με τις εργασίες και για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από εγχώριες και ξένες διωκτικές αρχές στο θέμα της NOVARTIS, ώστε, όταν θα καταπιαστούν με τον τομέα αυτόν να διαθέτουν πληρέστερη εικόνα»

Τέλος, στην πορεία των εργασιών, της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταρτιστεί από κοινού ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν, όπως δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Η βάση του καταλόγου θα προκύψει από τη μελέτη των εγγράφων που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και η ιδιαίτερη πληροφόρηση που θα προκύπτει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα πρόσωπα Π.χ οι επιθεωρητές Υγείας, η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης , κρατικοί λειτουργοί που σχετίζονται με το χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης , ερευνητές καθώς μέλη ΔΣ νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)