to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 09.06.2020

Κοινωνία

Αντ. Κασσιμάτης: Στον αέρα η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν ενισχύθηκε καθόλου από τις προσλήψεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα λόγω κορονοϊού, καθώς υπήρξε η πρόσληψη ενός μόνος γενικού γιατρού, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος Ανατροπή Αναγέννηση» και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού


«Αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο να παραλύσει η ραχοκοκαλιά του νοσηλευτικού ιδρύματος, που αντιμετωπίζει τον κύριο όγκο των περιστατικών και την περίοδο του κορονοϊού, που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα του υγειονομικού προβλήματος, που είχαμε με την πανδημία. Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι πολύ σοβαρή και η διοίκηση του νοσοκομείου και ο βουλευτής του νησιού, που λένε ότι οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, είναι αστειότητες» δήλωσε για την παραίτηση των δυο παθολόγων του Νοσοκομείου Ζακύνθου «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος Ανατροπή Αναγέννηση» και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού. 

Από τους 4 παθολόγους της κλινικής ο ένας γιατρός μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που ήταν παθολόγος με εξειδίκευση εντατικολόγου και έμειναν τρεις. «Καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός αυτός ήταν μικρός και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, κάλυψη προγράμματος, εφημεριών και των υγειονομικών απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο παραιτήσεις παθολόγων».Πιθανότητα η παραίτηση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας πίεζε για να ανοίξει η ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος, κάτι το οποίο συνέβη στις 23 Μαρτίου, αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να αποδυναμωθεί η Παθολογική Κλινική.

«Προσπάθησε η διοίκηση του συστήματος, εν μέσω κορονοϊού, να ανοίξει πιεσμένη την ΜΕΘ, πήρε γιατρό από την παθολογική κλινική και την αποδυνάμωσε, η οποία δεν μπορούσε να λειτουργήσει και κάτω από την πίεση όλων αυτών των γεγονότων, που είχαμε το τελευταίο διάστημα, ήταν και η ψυχολογική πίεση των γιατρών, που ήταν σημαντικό κομμάτι, τώρα μένει στον αέρα η παθολογική κλινική» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα με δελτίο τύπου το Υπουργείο πανηγύριζε το άνοιγμα της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ζακύνθου με τρία κρεβάτια και ισάριθμους ασθενείς και ότι στο μέλλον θα μπορούσε να εξυπηρετεί περισσότερους. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι το επόμενο διάστημα θα έφτανε στη Ζάκυνθο το ειδικευμένο προσωπικό, μετά τον διαγωνισμό που είχε γίνει (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, εργατικό δυναμικό και λοιπές ειδικότητες).

Τελικά το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν ενισχύθηκε καθόλου από τις προσλήψεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα λόγω κορονοϊού, καθώς υπήρξε η πρόσληψη ενός μόνος γενικού γιατρού. «Ήρθε προσωπικό νοσηλευτικό, εργαστηρίων, βοηθητικό, καθαριστριών, αλλά μόνο ένας γιατρός. Και η ΜΕΘ, που θα έπρεπε να ενισχυθεί, δεν συνέβη, αλλά και κανένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου δεν ωφελήθηκε από τα μέτρα, που πάρθηκαν λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αυτή η κρίση με τις 2 παραιτήσεις».

Να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια του παγώματος της προκήρυξης των 900 γιατρών, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι τον Μάρτιο- Απρίλιο, για το νοσοκομείο Ζακύνθου είχαν προκηρυχθεί 11 ιατρικές θέσεις, οι οποίες πάγωσαν και αυτές πλην μιας, που κάλυψε το πρόβλημα, που υπήρχε παλαιότερα με την Παιδιατρική Κλινική.

«Μέσα στην προκήρυξη αυτή του 2019, υπήρξαν 3 θέσεις γιατρών εντατικολόγων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο νοσοκομείο και να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτή πάγωσε, δεν προχώρησε, ήρθαν τα μέτρα για τον κορονοϊό, άνοιξε η ΜΕΘ, όπως όπως, αποδυναμώθηκε η παθολογική κλινική». Όπως εξηγεί ούτε η ΜΕΘ είναι στελεχωμένη, όπως θα έπρεπε αυτή την στιγμή, διότι «στα χαρτιά αναφέρεται ότι καλύπτεται από 3 εντατικολόγους, εκ των οποίων οι 2 είναι στη Ζάκυνθο και ο ένας από την Πάτρα, ο οποίος δεν έχει εφημερεύσει ποτέ στην ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μόνο στα χαρτιά φαίνονται ότι είναι 3 γιατροί και αυτός από την Πάτρα, δεν ήρθε ποτέ» επισήμανε ο κ. Κασσιμάτης.

Στην σκιά των παραιτήσεων έρχεται τις επόμενης ημέρες στη Ζάκυνθο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για την τελετή εγκαινίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Προφανώς θα έρθει σαν πυροσβέστης, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρει να σβήσει την φωτιά, η οποία μπήκε αντικειμενικά από τα προβλήματα και από την πολιτική, που έχουν ασκήσει. Δεν είναι μόνο τα χειροκροτήματα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας» και συμπλήρωσε ότι για να παρθούν πίσω οι παραιτήσεις των γιατρών θα πρέπει «να ενισχυθεί η παθολογική κλινική, να μετακινηθούν γιατροί γενικής ιατρικής παθολογίας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να ενισχύσουν άμεσα την παθολογική κλινική. Πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν δυο θέσεις επικουρικών παθολόγων, που είναι μια διαδικασία, που δεν είναι χρονοβόρα, όπως η πρόσληψη του μόνιμου γιατρού, ώστε η κλινική να αποκτήσει 4 γιατρούς και οπωσδήποτε να προχωρήσουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών του ΕΣΥ». 

Πάντως να επισημάνουμε ότι με την παραίτηση τους οι γιατροί δεν αποχωρούν άμεσα από το νοσοκομείο, αλλά υπολείπεται ένα διάστημα ενός μηνός, «διότι για να αποχωρίσεις από το σύστημα πρέπει να υποβάλεις και δεύτερη παραίτηση μέσα σε ένα μήνα, που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ», ωστόσο ο κ. Κασσιμάτης έθεσε και ένα ακόμη ζήτημα, που θα μπορούσε να αποτρέψει όλα τα παραπάνω. δηλαδή παραιτήσεις γιατρών και εργασία σε νοσοκομεία του εξωτερικού. «Δεν μπορούν οι μισθοί γιατρών, νοσηλευτικών και λοιπού προσωπικού να παραμένουν καθηλωμένες και κουτσουρεμένες. Τώρα πια δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των μνημονίων, αλλά και λόγω πανδημίας έχουμε μια γενικότερη χαλάρωση, να συζητήσουμε για μια γενναία αύξηση αυτών των αμοιβών για να υπάρχει κίνητρο, ούτως ώστε και νέοι γιατροί, που επιλέγουν το εξωτερικό να παραμείνουν στην χώρα, να μπουν στο σύστημα υγείας και να βοηθήσουν, με όρους μιας αξιοπρεπούς αμοιβής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)