to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:26 | 04.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Αντ. Κασσιμάτης: «Η λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο έχει γίνει οφθαλμαπάτη»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην δημοτική αρχή του νησιού του Ιονίου πραγματοποίησε η «Ζακυνθινή Αναγέννηση» για την νέα εμπλοκή, που φέρεται να υπάρχει, όσον αφορά την παραλαβή του κατάλληλου εξοπλισμού, για την άμεση λειτουργία της κινητής μονάδας μηχανικής επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων στο Λίβα.


Στις 27/9 η Επιτροπή παραλαβής του εξοπλισμού κατέθεσε στο πρωτόκολλο του Δήμου Ζακύνθου το πόρισμα της, στο οποίο ανέφερε, ότι ο προς παράδοση εξοπλισμός κρίθηκε ανεπαρκής σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης του διαγωνισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή να αρνείται να τον παραλάβει και ζητά επιπρόσθετα μέτρα, σύμφωνα και με την άποψη του τεχνικού συμβούλου του ΤΕΕ, η συνδρομή του οποίου ζητήθηκε μετά από την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει κόστος περίπου 840.000 ευρώ. έστω και εάν η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για να προχωρήσει το έργο, αυτή την στιγμή υπάρχει εμπλοκή και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
 

Ο επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» Αντώνης Κασσιμάτης μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο νησί, «εκεί, που λέει η δημοτική αρχή ότι έχουν λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκύπτουν συνεχώς νέα ζητήματα».

Στην ουσία οι ανάδοχες εταιρείες προσέφεραν έναν εξοπλισμό, ο οποίος κατά την άποψή της επιτροπής, δεν κάνει. Πλέον το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την λειτουργία και από την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, όπως ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή,καθώς ένας όγκος, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 70% του συνολικού παραγόμενου όγκου, θα οδηγείται για επεξεργασία σε αυτή την μονάδα. «Αυτή η μονάδα θα πρέπει να έχει λειτουργική ικανότητα από την πρώτη στιγμή, που θα παραληφθεί, αλλά και σε όλο το χρονικό διάστημα, που θα είναι απαραίτητη να λειτουργεί, διότι αποτελεί μια ενδιάμεση φάση ενός γενικότερου σχεδίου, μιας πιο μόνιμης υποδομής, με εργοστάσιο επεξεργασίας και χώρο υγειονομικής ταφής υπολείμματος» επισήμανε ο κ. Κασσιμάτης.

Έτσι λοιπόν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού του Ιονίου θα στηριχθεί, στην άριστη λειτουργία αυτού του συστήματος. Εάν λοιπόν ο εξοπλισμός, για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι σύμφωνος με τις αρχικές προδιαγραφές, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά και να λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μην μπορεί να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων και οι κάτοικοι του νησιού να ζήσουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη, όπως στο παρελθόν, που για 8 μήνες παρέμεναν στον δρόμο περίπου 10.000 τόνοι απορριμμάτων.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει πάγωμα της διαδικασίας και ανησυχούμε, διότι εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε μια οξύτατη κρίση, με τεράστιες ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία συνεχώς έδινε νέες διορίες, για το πότε θα λειτουργήσει η κινητή μονάδα σε χώρο, που έχει βρεθεί, και αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο» ανέφερε ο επικεφαλής της "Ζακυνθινής Αναγέννησης".


Στην παράσταση, που έκαναν στην δημοτική αρχή την περασμένη Παρασκευή, αυτό, που ζήτησαν , πρώτον είναι να παραληφθεί άμεσα ο εξοπλισμός, όπως προβλέπεται από τις προδιαγραφές και τίποτε λιγότερο, και δεύτερον έκαναν την εξής πρόταση, «να κληθούν άμεσα οι ανάδοχες εταιρείες και να προσκομίσουν τον εξοπλισμό, που αναφέρεται στις προδιαγραφές. Αυτός από μια επιτροπή τριών μηχανολόγων, να τον επανεξετάσουν και εφόσον συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές, τότε να το παραλάβουμε» ανέφερε ο κ. Κασσιμάτης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιες αποφάσεις και να παρθούν, η καθυστέρηση είναι δεδομένη και υπολογίζεται, εάν πάρουμε το καλό σενάριο να υπάρξει λύση στο πρόβλημα σε περίπου στις 3 εβδομάδες, ειδάλλως τα απορρίμματα θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους της Ζακύνθου.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)