to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 29.01.2020

Διεθνή

Το ανώτατο δικαστήριο του Βελγίου διαχωρίζει το PKK από την «τρομοκρατία»

Το βελγικό ανώτατο δικαστήριο έκλεισε μια ευαίσθητη υπόθεση σχετική με το PKK


Το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Βελγίου έβαλε χθες, Τρίτη, τέλος στις διώξεις που είχαν ξεκινήσει το 2008 στο Βέλγιο εναντίον δεκάδων υπόπτων ως μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ένα θέμα που παρακολουθείται στενά από την Άγκυρα, η οποία είχε φέρει πέρυσι σε δύσκολη θέση τη βελγική διπλωματία.

Πράγμα σπάνιο, αυτός που γνωστοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή του το τέλος αυτού του δικαστικού σήριαλ, το οποίο είχε προκαλέσει τον Μάρτιο 2019 τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Φιλίπ Γκοφέν.

Τρεις ημέρες μετά την περσινή απόφαση του Εφετείου των Βρυξελλών να μην παραπέμψει σε δικαστήριο αυτούς τους Κούρδους, που θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατία, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει τον πρεσβευτή του Βελγίου στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί.

Όμως χθες, Τρίτη, το Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του βέλγου ομοσπονδιακού εισαγγελέα (αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας) και επικύρωσε την απόφαση που είχε εκδοθεί στις 8 Μαρτίου από το Εφετείο. Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Γκοφέν επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από εκπρόσωπο του ανώτατου δικαστηρίου.

«Αυτό βάζει οριστικά τέλος στις διώξεις που είχαν αρχίσει το 2008 βάσει της βελγικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας εναντίον προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με το PKK», εξήγησε ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε στην ανακοίνωση αυτή: «η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί την έκφραση της δικαστικής εξουσίας, η οποία είναι αυστηρά ανεξάρτητη από την εκτελεστική, και πρέπει να γίνει αντιληπτή ως τέτοια από όλους τους παράγοντες».

Η απόρριψη της προσφυγής, προσθέτει ο Γκοφέν, «δεν σημαίνει επ'ουδενί ότι τα μέλη του PKK δεν μπορούν πλέον να διώκονται δικαστικά στο Βέλγιο. Θα μπορούν να διώκονται ανά πάσα στιγμή για τα εγκλήματα και άλλες παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα για τα οποία ευθύνονται».

«Ο υπουργός Γκοφέν υπογραμμίζει τη σαφή δέσμευση του βελγικού κράτους εναντίον της τρομοκρατίας», αναφέρεται εξάλλου.

To PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρυσι, στον φάκελο που του υποβλήθηκε, το Εφετείο των Βρυξελλών είχε ωστόσο αποφανθεί πως το PKK πρέπει να θεωρείται «μια μη κρατική ένοπλη δύναμη» που εμπλέκεται σε μια μακρά «μη διεθνή» (μόνο με το τουρκικό κράτος) ένοπλη σύγκρουση και πως η βελγική αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε μια τέτοια περίπτωση.

Η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με παρόμοιες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί το 2016 και 2017 από βελγικά δικαστήρια.

Οι Τούρκοι του Βελγίου, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, αποτελούν μαζί με τους Μαροκινούς μία από τις σημαντικότερες ξένες κοινότητες σ'αυτό το βασίλειο των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

tags: Βέλγιο, PKK

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)