to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 04.11.2021

Διεθνή

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ακυρώνει διώξεις «συμπαραστατών» των κινητοποιήσεων

Μια πολύ σημαντική απόφαση εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο απέρριψε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της πόλης-κράτους να προχωρήσει σε διώξεις ατόμων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε ταραχές ή παράνομες συγκεντρώσεις, ακόμη και όταν αυτά δεν ήταν παρόντα στα γεγονότα αυτά


Οι ποινικοί δικηγόροι του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισαν την απόφαση ορόσημο σε μια περίοδο που οι αρχές αυξάνουν την πίεση προς όσους αντιδρούν στην αύξηση της επιρροής του Πεκίνου και στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Στην τελεσίδικη απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο ομόφωνα ακύρωση απόφαση άλλου δικαστηρίου, η οποία όριζε ότι πολίτες, ακόμη και απλοί υποστηρικτές κινημάτων, θα μπορούν να διώκονται ακόμη και χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον νόμο της «από κοινού δράσης».

Ποινικολόγοι, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημειώνουν ότι «στην ουσία οι δικαστές όρθωσαν ένα μεγάλο εμπόδιο στους εισαγγελείς, και ενδεχομένως να έβαλαν τέλος σε ένα κύμα σαρωτικών και αβάσιμων διώξεων». Ωστόσο, εκτιμούν ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να ασκήσει άλλες διώξεις εναντίον τους»

Ακτιβιστές, διπλωμάτες και η διεθνής πολιτική και οικονομική κοινότητα παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τις δικαστικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, ειδικά μετά τη θέση σε εφαρμογή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια πέρυσι, που έχει αυξήσει την πίεση και τις διώξεις εις βάρος πολιτών που αντιδρούν στον ασφυκτικό κλοιό του Πεκίνου και στον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή του Τονγκ Γουάι-Χουνγκ, ο οποίος ήταν μεταξύ των 10.000 πολιτών που συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε ταραχές. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον κάποιου πολίτη, θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει συμμετάσχει σε βίαια επεισόδια και ότι δεν μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με διώξεις μόνο και μόνο επειδή είναι υποστηρικτής μιας δράσης ή κινητοποίησης.

«Και τα δύο αδικήματα είναι συμμετοχικού χαρακτήρα», ανέφερε το δικαστήριο. «Δεν απαιτείται από τα άτομα που συμμετέχουν να μοιράζονται κάποιον εξωτερικό κοινό σκοπό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)