to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανώνυμη τέχνη και διάσημοι αντιγραφείς

Η Λέσβος με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση θα μπορούσε να λέγεται το νησί των καλλιτεχνών, των γραμμάτων και των τεχνών. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και τόπο καταγωγής ποιητών, φιλοσόφων και πεζογράφων, μουσικών, ζωγράφων, λαϊκών καλλιτεχνών, που δούλεψαν με δεξιοτεχνία το ξύλο, τον πηλό, την πέτρα, ζωγράφισαν εσωτερικούς διάκοσμους και βυζαντινές εικόνες.


Εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τα γραφικά χωριά, εκτός από τα οργανωμένα μουσεία και τις βυζαντινές εκκλησίες, το νησί διαθέτει αυθεντικά σημεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής παράδοσης, καφενεία, αρχοντικά, σοκάκια με πέτρα δουλεμένη από παλιούς μαστόρους.

Το επόμενο διάστημα διοργανώνεται στον Μόλυβο η έκθεση «Αγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist», δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει μια σπάνια, ίσως παραγνωρισμένη, συλλογή έργων τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία πλαισιώνεται από έργα καλλιτεχνών της νέας γενιάς. Θα φιλοξενηθεί στην ανακαινισμένη Στέγη Τεχνών Σ. Τρύφων (17/8 – 20/9), στο πλαίσιο του νεοσύστατου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Μόλυβου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου σαράντα αντίγραφα από παλαιότερα έργα τέχνης και αγιογραφίας, λαϊκών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Θεόφιλου.

Τα «αντίγραφα» δημιούργησαν τη διετία 1958-1959 φοιτητές τότε της ΑΣΚΤ και σήμερα καταξιωμένοι ζωγράφοι. Ανάμεσά τους ο Αλέκος Φασιανός, ο Σωτήρης Σόρογκας, η Μαρία Καραβέλα, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Γιάννης Βαλαβανίδης, η Πέπυ Σβορώνου κ.ά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η τότε διεύθυνση της ΑΣΚΤ είχε την εξαιρετική ιδέα να οργανώσει δύο αποστολές σε τέσσερα σημεία της χώρας (Ηπειρο, Κρήτη, Μαγνησία και Λέσβο). Σκοπός ήταν οι φοιτητές να αντιγράψουν έργα λαϊκής και βυζαντινής τέχνης κι έτσι να τα σώσουν από τη φθορά του χρόνου.

Ανώνυμη τέχνη και διάσημοι αντιγραφείςΔημοσθένης Κοκκινίδης, απόσπασμα από τοιχογραφία στο Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας στην Πέτρα (1958) | 

«Είναι έργα λαϊκού διάκοσμου ή βυζαντινά ανώνυμων καλλιτεχνών της Λέσβου, που τα αντέγραψαν τότε οι φοιτητές και σήμερα για πρώτη φορά επαναπατρίζονται στον τόπο καταγωγής τους. Τα πρωτότυπα στην πλειονότητά τους έχουν εξαφανιστεί, είτε πρόκειται για έργα του Θεόφιλου από καφενεία και σπίτια είτε για έργα ανώνυμων δημιουργών», μας λέει η Χριστίνα Σγουρομύτη, εικαστικός και η ίδια που δραστηριοποιείται στη Λέσβο και ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης.

«Η έκθεση “Αγνωστος καλλιτέχνης” εφορμά από τη λαϊκή παράδοση της Λέσβου αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, χάρη στην πρωτοπορία του καλλιτεχνικού ύφους που διακρίνει τα εν λόγω έργα. Παράλληλα, συνδυάζεται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, αφού αναμένεται να “συγκατοικήσει” καλλιτεχνικά με μια περιορισμένη –αλλά συμπαγή– έκθεση έργων της νέας γενιάς, τα οποία αναστοχάζονται κριτικά πάνω σε όψεις της νεοελληνικής ταυτότητας και της παράδοσης. Η ευρύτερη θεματική τής έκθεσης αναπτύσσεται γύρω από την έννοια του “Αγνωστου καλλιτέχνη”.

Πρόκειται για μια σύγχρονη διερεύνηση στη θεωρία της τέχνης, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα του καλλιτέχνη να απέχει από τις καθιερωμένες διόδους που συγκροτούν την έννοια της “εμπορικής επιτυχίας”, ενώ ταυτόχρονα μετέχει στις κοινωνικές διαδικασίες», σημειώνει η επιμελήτρια.

Ανώνυμη τέχνη και διάσημοι αντιγραφείςΑλέκος Φασιανός «Οδυσσεύς», αντίγραφο τοιχογραφίας του Θεόφιλου σε καφενείο στην Αγιάσο (1958) |Κάντε κλικ για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα

Οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς, μεταξύ 30 και 50 ετών, «είτε παίζουν παιχνίδια αντιγραφής και οικειοποίησης, είτε προτείνουν ένα νέο βλέμμα στη νεοελληνική παράδοση, είτε μετέχουν κριτικά με το έργο τους στη σύγχρονη ανωνυμία των καλλιτεχνών», καταλήγει.

Τα έργα της νεότερης γενιάς που έγιναν για την έκθεση ή επελέγησαν γι' αυτήν ανήκουν στους: Πάνο Χαραλάμπους, Νίκο Χαραλαμπίδη, Δημήτη Φουτρή, Αλέξανδρο Λάιο και Μάρω Φασουλή (Under Construction Group), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Andreas Sell, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γιάννη Σκαλτσά, Γιάννη Βαρελά και Εμμανουήλ Μπιτσάκη. Ετσι στην έκθεση συνυπάρχουν τρεις γενιές τουλάχιστον. Οι πρώτοι ανώνυμοι καλλιτέχνες, οι φοιτητές που τους μετέγραψαν και η νεότερη γενιά.

Το εικαστικό αφιέρωμα «Αγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist» είναι μια σύμπραξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του πολιτιστικού οργανισμού Στέγη Σ. Τρύφων, όπου και θα φιλοξενηθεί. Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μόλυβου (Μήθυμνα), το κτίριο της Στέγης Τεχνών Σ. Τρύφων είναι από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού. Στο παρελθόν στέγασε δραστηριότητες του ελαιουργείου-σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφων, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου.

Ιnfo:

Η έκθεση πραγματοποιείται 17/8-20/9, παράλληλα με το νεοσύστατο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μόλυβου (19-21/8).

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)