to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 25.10.2014

Πολιτική

Ανώμαλη προσγείωση στις Βρυξέλλες: «Μην βγάζετε συμπεράσματα για κατάληξη της διαπραγμάτευσης»

«Είναι λάθος οι επαφές μου να αποτελούν αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ακυρώνοντας τις «διαρροές» για τη (σκληρή) συμφωνία για την "προληπτική γραμμή πίστωσης" για την περίπτωση αποκλεισμού από τις αγορές, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη προκάλεσε με τους άτσαλους χειρισμούς της και τον τρόπο που εξήγγειλε απεμπλοκή από το ΔΝΤ


Πάγο στις κυβερνητικές αφηγήσεις περί εξόδου από τα Μνημόνια, έστω και "συνετής", έβαλαν οι δανειστές δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Σε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αντ. Σαμαράς αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει εμμέσως πλην σαφώς τις "κυβερνητικές πηγές" που προχθές είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν τη "συμφωνία" για την "προληπτική γραμμή πίστωσης" με σκληρούς μεν, αλλά μάλλον ηπιότερους όρους από αυτούς που προετοιμάζει η τρόικα. Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε χθες ότι "όλα αυτά είναι το πλαίσιο συζήτησης, είναι το αντικείμενο, δεν έχει γίνει ακόμη κανενός είδους κατάληξη της διαπραγμάτευσης". Την ίδια στιγμή, δεν υπήρξε καμιά απόφαση για την περιβόητη "ρύθμιση του χρέους", θέμα για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει προ εβδομάδος κινήσεις και τακτικές. Αντιθέτως, οι εταίροι επιμένουν να προχωρήσουν τώρα οι "μεταρρυθμίσεις", δηλαδή να εμπεδωθεί το Μνημόνιο ως καθεστώς και να στερεωθεί η λιτότητα. Και μετά... βλέπουμε!

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Συζητήσεις γίνονται συνεχώς και δεν πρέπει αυτό να εκπλήσσει κανέναν. Συναντήθηκα και με τον Ντράγκι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλων χωρών. Δεν αποτελεί είδηση. «Είναι λάθος οι επαφές μου να αποτελούν αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων» υπογράμμισε. Παράλληλα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά και τι ακριβώς σημαίνει σύνεση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ «αναπτυξιακή δυσανεξία» υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στη Βραζιλία και την Κίνα. «Άρα, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα μας χρειάζεται μια αίσθηση ασφάλειας ιδίως στα πρώτα της βήματα. Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Όπως επισημαίνει το κύριο άρθρο της «Αυγής», «η χθεσινή κατάληξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει οριστικά τη λαϊκή στήριξη. Ακόμη και να ήθελε, δεν μπορεί να διεκδικήσει το ελάχιστο. Δεν μπορεί να αποσπάσει ούτε λόγια συμπαθείας για την προεκλογική στήριξή της. Δεν διαθέτει βούληση, ούτε δύναμη διαπραγμάτευσης. Παρά τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, το Βερολίνο και το ΔΝΤ τη θεωρούν πολιτικά αναξιόπιστη, όπως και οι αγορές. Ο πρόσφατος τυχοδιωκτισμός με την προαναγγελία περί εξόδου από το ΔΝΤ απέδειξε ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε αρκεί να περιορίσουν το βάρος της εκλογικής συντριβής τους. Αυτός ο πολιτικός αμοραλισμός, όμως, τους εκθέτει ακόμη και απέναντι στους πιστωτές, διότι παράγεται πολιτική αστάθεια». 

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς εγγυήθηκε ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές

«Η Σύνοδος Κορυφής ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό ώστε να εγγυηθεί ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όπως τονίζει: «Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, όσο κι αν ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να "διανθίσει" τη νέα μνημονιακή εποχή με αοριστολογίες που παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα, αλλά τις ίδιες καταστροφικές δεσμεύσεις. Δεν μπορούν να ζητούν τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση του εγκλήματος, επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας». 

ΚΚΕ: Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ ισχύουν απαρέγκλιτα

Σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ούτε η 'προληπτική γραμμή στήριξης' που προτείνουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε η διαπραγμάτευση που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συμβάλουν στην πραγματική ανακούφιση και ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων». Το κόμμα προσθέτει ότι συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «αποκρύπτουν ότι είτε αποχωρήσει το ΔΝΤ, είτε βαφτιστεί 'τεχνικός σύμβουλος', σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ ισχύουν απαρέγκλιτα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)