to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 11.04.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ανώμαλη προσγείωση από Μέρκελ: Συνέχιση της λιτότητας, καμία δέσμευση για χρέος και βοήθεια

Με εμφανή την πρόθεση να στηρίξει το "success story" του Α. Σαμαρά και "να πουλήσει" στη γερμανική κοινή γνώμη αλλά χωρίς καμία υπόσχεση για το χρέος ή άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη της Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. "Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός", σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Η καγκελάριος απαντώντας στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και τα σενάρια για ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο στήριξης, σημείωσε πως η πορεία της Ελλάδας θα αξιολογηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη Απριλίου.

Παράλληλα χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο ότι άξιζε να εφαρμοστεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι η πορεία δεν έφτασε στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Αναγνώρισε επίσης ότι οι άνεργοι έχουν περάσει δύσκολα και ότι «δεν έχει φτάσει στο τέλος της αυτή η πορεία», ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν άλλα οφέλη, όπως π.χ. η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την υπόσχεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν, έδωσε στην Α. Μέρκελ ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά την Ελλάδα, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τις μελλοντικές του κινήσεις. Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς ήδη είναι σε τροχιά ανάπτυξης.

Νωρίτερα, η Α. Μέρκελ συμμετείχε με τον κ. Σαμαρά σε φόρουμ νέων επιχειρηματιών και εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.

"Ήρθα σήμερα εδώ για να μάθω πράγματα από εσάς, για να ακούσω τις ανησυχίες σας, να ρίξω μια ματιά στο μέλλον. Γνωρίζω ποια είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε διαρκεί ακόμη για πολλούς..Υπάρχουν όμως τόσες ευκαιρίες και δυνατότητες ανοικοδόμησης" δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, και συνέχισε λέγοντας:

"Θέλω να ρίξω μία ματιά στο μέλλον και να μιλήσω με νέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνετε και που διαρκεί για πολλούς ακόμη ανθρώπους. Στη χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους".

"Σκέφτομαι όμως και τον τομέα των υπηρεσιών που εάν έχει κανείς νέες ιδέες μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά. Είναι ερώτημα «πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο και να διευρύνω την επιχείρησή μου». Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες παρά δυσκολίες αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία και προβλήματα" πρόσθεσε η Α. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευματικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών μας. "Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενα βήματά της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. Χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει. Αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός

"Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει", σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ.

Ολόκληρο το σχόλιο

Οι δηλώσεις των κκ Μέρκελ και Σαμαρά επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και μνημονίων. Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει, σε ευχολόγια για την ανάκαμψη και στα καθιερωμένα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν του ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)