to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανώμαλη προσγείωση

Η ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πραγματικότητα επιταχύνει τις πολιτικές ανακατατάξεις


Η ανασκευή του στόχου της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές από τον πρωθυπουργό, όποτε και αν αυτές γίνουν, είναι το αποτέλεσμα της δραματικής αλλαγή της πολιτικής ατζέντας το τελευταίο τετράμηνο. Και την ατζέντα την αλλάζει σταδιακά από τον περασμένο Δεκέμβριο η πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ακρίβεια γιγαντώνεται, αποτελώντας κυριολεκτικά "βόμβα διασποράς" που πλήττει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, και η αβοήθητη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που ζητάει επιτακτικά "εδώ και τώρα" παρεμβάσεις που να ανακουφίζουν, εισπράττει ή ειρωνικά σχόλια ή ανεπαρκείς απαντήσεις.

Η κατάσταση γίνεται κυριολεκτικά απελπιστική. Στην έρευνα του ΙΝΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, πέρα από την αδυναμία να αντεπεξέλθει στα στοιχειώδη (μειώνει τα τρόφιμα, κλείνει τη θέρμανση), έχει κόψει και τον καφέ στο γειτονικό καφενείο! Και κάθεται στο παγωμένο κυριολεκτικά σπίτι, αναπολώντας το όχι και τόσο μακρινό 2019, όταν η πλειοψηφία έπαιρνε ανάσα μετά από μια δεκαετία δραματικών απωλειών.

Στην κυβέρνηση πήραν χαμπάρι με τεράστια καθυστέρηση ότι έχει ακυρωθεί οριστικά το αφήγημα της (αφηρημένης ή μη επαρκώς προσδιορισμένης) μεσαίας τάξης που περίμενε από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη να πληρώσει λιγότερους φόρους. Σήμερα η επιβίωση εκατομμυρίων νοικοκυριών τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση προκαλώντας στην κυβέρνηση πολιτικό βέρτιγκο.

Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται καθημερινά πλέον να απαντά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ταυτόχρονα είναι και η ατζέντα της μεγάλης πλειοψηφίας. Των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των φτωχών εργαζόμενων.

Τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση απαντούν αμήχανα και σπασμωδικά. Άλλοτε μιλώντας για "λεφτόδεντρα" που δεν υπάρχουν, άλλοτε υποχρεωμένοι με τεράστια καθυστέρηση να δίνουν επιδόματα - "χαρτζιλίκια", που όταν δεν εξοργίζουν, κρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκή.

Η ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πραγματικότητα επιταχύνει τις πολιτικές ανακατατάξεις, ο διακηρυγμένος, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, στόχος της αυτοδυναμίας, περιορίζεται πλέον επισήμως σε μια διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόπειρα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου εγκαταλείπεται, καθώς η Ν.Δ. δεν θα εξέπεμπε απλώς ηττοπάθεια, αλλά επίσημη παραδοχή εκλογικής κατάρρευσης. Κάπως έτσι το "παράθυρο" αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών μετατρέπεται πλέον σε πόρτα που ανοίγει για την αξιωματική αντιπολίτευση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)