to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 08.02.2018

Οικονομία

«Ούριος άνεμος» για το 7ετές ομόλογο, με προσφορές άνω των 6 δισ. ευρώ

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές για την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου


Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές για την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ήδη οι προσφορές φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος επιτοκίου μειώθηκε και ενώ αρχικά η «καθοδήγηση» (guidance) ήταν στο 3,75%, τώρα διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, με το εύρος που δίνεται να περιορίζεται στο 3,5-3,625%.

«Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».

Οπως σημειώθηκε νωρίτερα, η έκδοση αρχικά αναμενόταν στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο το sell-off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση που κρίθηκε αναγκαία για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές, για να προχωρήσει στην έκδοση.

Η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura. Χθες ένας από τους αναδόχους δήλωσε ότι περίμεναν την Τετάρτη για να διαπιστώσουν αν θα ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το μάρκετινγκ της έκδοσης την Πέμπτη, αναλόγως του τι θα συμβεί και στη Wall Street.

«Η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι», τόνιζε χθες. «Εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε.

Ενας τραπεζίτης δήλωσε ότι η Πέμπτη είναι μια καλή μέρα για την έξοδο στις αγορές. «Το παράθυρο είναι ανοιχτό καθώς δεν αναμένονται και σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις», σημείωσε. «Ο EFSF (σ.σ. ο οποίος είδε προσφορές άνω των 14 δισ. για έκδοση 3 δισ. ευρώ) έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη διάχυση από τις μετοχές στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Τα χθεσινά deals προχώρησαν και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με την Ελλάδα, εάν η τιμολόγηση είναι ορθή» (πληροφορίες: euro2day.gr).

Η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura. Ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη.

Ωστόσο το κλίμα αστάθειας στις αγορές είχε σαν αποτέλεσμα να αναζητηθεί άλλη ημερομηνία για την έκδοση του ομολόγου. Μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας στις αγορές αποφασίστηκε η έκδοση να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το πράσινο φως δόθηκε και το βιβλίο άνοιξε σήμερα το πρωί. Αναμένεται μάλιστα να υπάρξουν έμμεσα ενθαρρυντικές παρατηρήσεις και από τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικά στελέχη και κάποιες παρεμβάσεις.

Ήδη πάντως με την χθεσινή δήλωσή του ότι έχει αρχίσει η τεχνική εργασία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, το κλίμα για την δρομολόγηση της έκδοσης αξιολογείται ως θετικό.

Μεταξύ των αναδόχων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το επιτόκιο της έκδοσης και τη διαμόρφωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά. Αλλά όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η επιβάρυνση από την αναταραχή που προηγήθηκε στις διεθνείς αγορές "δεν έχει ακόμα μηδενισθεί” γεγονός που αναμένεται να φανεί στην τελική διαμόρφωση του επιτοκίου της έκδοσης. 

Η έκδοση όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ θα είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα "βγει” από το βιβλίο προσφορών και θα είναι διάρκειας 7 ετών. 

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα "πουληθούν” στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια. Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις. 

Άλλωστε τόσο η περιπέτεια της Banco Espirito Santo τον Ιούλιο του 2014 (που παρά λίγο να ακυρώσει την έκδοση του τριετούς ομολόγου), όσο και η πρόσφατη αναταραχή στις αρχές της εβδομάδας, κάνουν τους επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ εξαιρετικά προσεκτικούς απέναντι στο ενδεχόμενο του "αναπάντεχου”. (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και capital)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)