to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 28.10.2012

Διεθνή

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουκρανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ουκρανίας για τις προεδρικές εκλογές με το κυβερνών κόμμα να θεωρείται το επικρατέστερο, ακολουθούμενο από τα κόμματα της Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία θα ψηφίσει στη φυλακή και του διάσημου πυγμάχουν, Βιτάλι Κλίτσκο.


Την εκλογική διαδικασία παρακολουθεί στενά η Δύση καθώς εκφράζονται φόβοι για νοθεία.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:000 (ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά τη νύχτα.
Η Γιούλια Τιμόσενκο έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και θα ψηφίσει στη φυλακή Χαρκίφ, στην οποία κρατείται. Η υπόθεσή της έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ, η οποία θεωρεί τις εκλογές αυτές ως τεστ για τη χώρα.
Τα εκλογικά τμήματα είναι εξοπλισμένα με web κάμερες, οι εικόνες των οποίων θα μεταδίδονται απευθείας σε μια ιστοσελίδα στη διάρκεια της ψηφοφορίας, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση και παρατηρητές φοβούνται νοθεία στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.
Χθες, δικαστήριο του Κιέβου απαγόρευσε ως τις 12 Νοεμβρίου κάθε δημόσια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, εκτός από εκδηλώσεις που θα οργανώσει το κράτος, έγινε γνωστό από κίνημα της αντιπολίτευσης που επικαλέσθηκε το Ιντερφάξ.
Φαβορί ο Γιανούκοβιτς
Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, θεωρείται επικρατέστερο για τη νίκη, αλλά θα αντιμετωπίσει μια εκ νέου ενεργοποιημένη αντιπολίτευση, η οποία έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει τον αυταρχισμό και την αυξανόμενη διαφθορά.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 46 εκατομμυρίων πολιτών είναι από τις πιο απομονωμένες σε διεθνές επίπεδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με το Κίεβο, εξ αιτίας της φυλάκισης της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, που ήταν η κύρια αντίπαλος του Γιανούκοβιτς, ενώ και η Ρωσία έχει «κλειστά αυτιά» στις εκκλήσεις του Κιέβου, για φθηνότερο φυσικό αέριο.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πληγεί από την φορολογική πολιτική που ακολουθεί, καθώς επίσης και από την αδυναμία της να πατάξει τη διαφθορά και να προχωρήσει στις επώδυνες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο δανεισμό της από το ΔΝΤ, για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός αυτό και την αυξανόμενη απάθεια μεταξύ του εκλογικού σώματος που δείχνει κουρασμένο από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα των Περιφερειών του Γιανούκοβιτς, να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, απέναντι στα κυρίαρχα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Πατρίδας της Τιμοσένκο και το φιλελεύθερο κόμμα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το κυβερνητικό κόμμα των Περιφερειών, θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 450 εδρών, ενδεχομένως και με την στήριξη των κομμουνιστών και μερικών ανεξάρτητων.
Η κυβέρνηση αύξησε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις πριν από τις εκλογές για να αποκαταστήσει μέρος της χαμένης της δημοτικότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οποίο τριπλασιάστηκε σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος του 2012.
Η οικονομία της Ουκρανίας είναι εξάλλου ευάλωτη μετά τη μείωση της ζήτησης χάλυβα και την πτώση άλλων εξαγώγιμων προϊόντων.


Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)