to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανοίξαμε δρόμους, δεν γυρίζουμε πίσω

Άρθρο της Χαράς Καφαντάρη, υποψήφιας Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, που δημοσιεύτηκε σήμερα (15/6/19) στη «Νέα Σελίδα», με τίτλο «Ανοίξαμε δρόμους, δεν γυρίζουμε πίσω»


Τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, βρήκε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής φαινόταν αβέβαιη. “Περπατώντας” λοιπόν η Αριστερά, μέσα σε ένα θολό πολιτικό τοπίο, σαν τον διαβάτη του ποιήματος  άνοιξε καινούργιους δρόμους. 4,5 χρόνια μετά, με την Πατρίδα εκτός Μνημονίων, η Κοινωνία βγήκε όρθια από την οκτάχρονη κρίση και έτσι σώθηκε από τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή ντόπια και ξένα συμφέροντα, καθώς και οι πολιτικοί τους εκφραστές “πόνταραν” στην αποτυχία του εγχειρήματος. “Στοιχημάτιζαν” στην Αριστερή παρένθεση και την πτώση της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση όμως άντεξε γιατί ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του λαού και των “αδύναμων”, που κατά προτεραιότητα στήριξε. Ενέπνευσε τον ελληνικό λαό και μαζί του, με τις θυσίες που αυτός έκανε, κατάφερε να ξαναστήσει την Πατρίδα στα πόδια της.

Πώς ήταν η Ελλάδα το 2014 στο διεθνές προσκήνιο και τι ρόλο “παίζει” σήμερα; Η διαφορά είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαία η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, η μετατροπή της σε σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο ενεργειακό, εμπορικό, διαμετακομιστικό, ψηφιακό.

Η αντίδραση των αγορών  στα ελληνικά ομόλογα σήμερα, μετά από τις τρεις εξόδους της χώρας, δείχνουν ακριβώς την επιστροφή της στην κανονικότητα και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και οι άμεσες ξένες επενδύσεις που πλησίασαν τα 4 δισ. το 2018, είναι στοιχεία θετικής πορείας της χώρας. Η ανασυγκρότηση του Κράτους είναι επίσης ένα σοβαρό εγχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 αυτά χρόνια έθεσε τα θεμέλια μιας δημοκρατικής μεταρρύθμισης, με διαφάνεια, αξιοκρατία και σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο .

Η Δίκαιη Ανάπτυξη, που αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό περιλαμβάνει ένα μείγμα κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε όφελος των πολλών. Στους πολλούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι φοροφυγάδες, οι διαπλεκόμενοι, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Επίκεντρο της πρότασης μας αποτελεί ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του. Πολλά έγιναν για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, την υγιή επιχειρηματικότητα, που αποτελούν και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η αναβάθμιση του εργασιακού τοπίου είναι πλέον γεγονός. Αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός, μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία, καταργήθηκε ο ρατσιστικής έμπνευσης υποκατώτατος για τους νέους, ενώ επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γεγονός είναι επίσης η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία ασφαλισμένων και μη συνανθρώπων μας.

Στον δρόμο που ανοίξαμε και προχωράμε έχουμε πολλά ακόμη να υλοποιήσουμε σε όφελος των πολλών. Άλλωστε η μείωση του ΑΕΠ κατά 25% (2010-2015) δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί.

Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, ο ριζικός οικολογικός μετασχηματισμός της Οικονομίας, ειδικά σήμερα με την Κλιματική αλλαγή, που αποτελεί το μεγάλο πλανητικό ζήτημα, να επελαύνει, είναι ένας στόχος που απαιτεί συνεργασίες, προγραμματικό διάλογο και ευρύτερες συνθέσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν σχετικά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακριά από κραυγές, fake news και μικροκομματισμούς.

Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας οφείλουν να συμβάλουν ενισχύοντας την Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές διεργασίες που γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο πόλοι είναι πλέον ορατοί. Με την πρόοδο ή με τη συντήρηση; Με το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα ή με την ελπίδα και την κοινωνική προκοπή, βαδίζοντας τη δημιουργική ανηφόρα του Μέλλοντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)