to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 21.03.2018

Πολιτική

Ανοικτή συζήτηση με τους συγγραφείς του συλλογικού τόμου «The Great Regression» διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή τη δημοσίευση του συλλογικού τόμου «TheGreat Regression«, η Προοδευτική Συμμαχία* φιλοξένησε τον επιμελητή του βιβλίου Heinrich Geiselberger, καθώς και έναν εκ των συγγραφέων, τον Αυστριακό δημοσιογράφο Robert Misik, σε μια ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.


Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας Guillaume Balas (S&D), Georgi Pirinski (S&D), Δημήτρης Παπαδημούλης (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, GUE/NGL) και Florent Marcellesi (Greens/ EFA).

Εξηγώντας τον κύριο στόχο του βιβλίου, ο H. Geiselberger ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός διάλογος στη Γερμανία εστίασε στη μετανάστευση και στο αν το Ισλάμ ανήκει στη χώρα μας». «Ο πολιτικός διάλογος είναι εξ ολοκλήρου εθνικοποιημένος. Αυτό μας εμποδίζει να μιλάμε για την εκπαίδευση, την οικολογία, οτιδήποτε προοδευτικό», είπε. Αναφερόμενος σε μια από τις βασικές αντιθέσεις που διατρέχει το βιβλίο, αυτή ανάμεσα στις έννοιες «τάξη» και «ταυτότητα»  και τη σημασία τους για την Αριστερά, σημείωσε ότι έχει ξεπεραστεί και εξήγησε πώς οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει σήμερα, έτσι ώστε «οι προοδευτικοί αγώνες πρέπει να έχουν τη ρίζα τους πλέον στην καθημερινή ζωή, στις δομές φροντίδας, στις υποδομές».

Ο R. Misik αναφέρθηκε στον «κίνδυνο του αυταρχισμού σήμερα». «Είναι πολύ απλοϊκό το να ισχυριστούμε ότι από τη μια πλευρά έχουμε τον αυταρχισμό και από την άλλη τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Εάν κερδίζουν σήμερα ανά την Ευρώπη οι δεξιές και αυταρχικές δυνάμεις, δεν είναι επειδή είναι τόσο ικανές, αλλά επειδή οι προοδευτικές δυνάμεις δεν κάνουν αρκετά. Οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι σε πολλούς τομείς, δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται, αισθάνονται αποξενωμένοι από την παραδοσιακή έννοια της πολιτικής», είπε, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται αρκετά τον προοδευτικό χώρο επειδή η κεντροαριστερά τους πρόδωσε, και επίσης επειδή σκέφτονται ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα λόγω της παγκοσμιοποίησης». Αλλά, όπως προσέθεσε, «οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να θέσουν μια νέα ατζέντα ενάντια στον επιθετικό λόγο της δεξιάς, ώστε να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο εκ νέου».

Ο F. Marcellesi, παρουσιάζοντας τους συγγραφείς του βιβλίου, σημείωσε ότι «είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς διανοούμενοι από όλο τον κόσμο μιλούν για αυτή την υποχώρηση, τα βήματα προς τα πίσω στο πεδίο της πολιτικής». Επέμεινε στη σημασία που έχει για τις προοδευτικές δυνάμεις το να λαμβάνουν υπόψη την οικολογική διάσταση επίσης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για την οικονομική κρίση ή την άνοδο του εθνικισμού χωρίς να μιλάμε για την οικολογική κρίση. Πρέπει να δούμε τί μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις ενάντια στην παλινδρόμηση των καιρών μας», δήλωσε.

«Η διεθνική πτυχή είναι θεμελιώδης για την κατανόηση της πολιτικής σήμερα. Η σύνδεση μεταξύ του εθνικού και του διεθνούς πλαισίου είναι το ζήτημα που διακυβεύεται όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προοδευτική πολιτική», είπε ο G. Balas. «Υπάρχει τεράστια ευθύνη εκ μέρους των ηγετών των προοδευτικών δυνάμεων. Σήμερα, πολιτικοί όπως ο Macron και ο Renzi κατέστρεψαν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν οι πολίτες τους εαυτούς τους στην Αριστερά, ακολουθώντας την νεοφιλελεύθερη ατζέντα και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ενισχύθηκε ο λαϊκισμός», ανέφερε.

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστρέψει τις βασικές φιλελεύθερες αξίες, όπως η ισότητα ή η ελευθερία στο να κάνει κανείς πράγματα, αντί της ελευθερίας να αγοράζει πράγματα», είπε ο G. Pirinski, παρουσιάζοντας το βιβλίο και εξηγώντας την έννοια της «οπισθοχώρησης (regression)» ως κατάρρευση των κοινωνικών μορφών που γνωρίζαμε πριν από μερικά χρόνια. Υπογράμμισε ως φαινόμενο την «αντικατάσταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας από τον δεξιό λαϊκισμό και τον κίνδυνο ανόδου ενός αυταρχικού καπιταλισμού», σημείωσε ότι «είμαστε λιγότερο εξοπλισμένοι για να ασχοληθούμε με αυτό που συμβαίνει τώρα απ’ όσο πριν από δέκα χρόνια» και επέμεινε στη σημασία, για τις προοδευτικές δυνάμεις, «να επαναπροσδιορίσουν το αίτημα για ένα νέο κράτος πρόνοιας στο πλαίσιο μιαςκοινωνικής Ευρώπης και μιας ατζέντας παγκόσμιας για την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε για το φαινόμενο της σταδιακής «ορμπανοποίησης» του ΕΛΚ, του δεξιού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι ιδέες του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban «έχουν καταστεί ισχυρότερες, αν και ήταν αρχικά μικρή μειοψηφία στο ΕΛΚ». «Έχουμε την ίδια στιγμή τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Τσεχίας, την πολωνική κυβέρνηση, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Τα όρια μεταξύ της παραδοσιακής δεξιάς και της ακροδεξιάς μετακινούνται. Η προσπάθεια της παραδοσιακής δεξιάς να μοιραστεί ένα μέρος της ατζέντας της άκρας δεξιάς έδωσε νέες δυνατότητες στην τελευταία. Πρέπει σήμερα να σκεφτούμε διαφορετικά επίπεδα συμμαχιών, προοδευτικές συμμαχίες, κοινωνικά αντιφασιστική συμμαχία ακόμη και με τους φιλελεύθερους δημοκράτες όταν κινδυνεύει η δημοκρατία, στη βάση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Το βιβλίο «The Great Regression» συγκεντρώνει συνεισφορές από δεκαπέντε συγγραφείς, εξετάζοντας τις αιτίες των μετατοπίσεων στο σύγχρονο κόσμο, και αναλύοντάς τες στα αντίστοιχα ιστορικά τους πλαίσια, συζητώντας παράλληλα τις στρατηγικές για την καταπολέμηση τους.

Απέναντι στη διάκριση εθνικού-διεθνούς, ο τόμος αυτός ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων αναταραχών, με την αξιοποίηση των εννοιών της εξουσίας και με τη δυναμική της δημιουργίας μιας διακρατικής δημόσιας σφαίρας.

Το βιβλίο συνιστά μια καίρια παρέμβαση για όλους όσους ενδιαφέρονται για τις πρόσφατες εξελίξεις και αναρωτιούνται πώς να ανταποκριθούν καλύτερα στις πρωτοφανείς προκλήσεις που εδράζονται στον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του διεθνισμού σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Διαβάστε εδώ τον πρόλογο του βιβλίου:

http://www.thegreatregression.eu/preface-of-the-editor/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο και τους συγγραφείς:

http://www.thegreatregression.eu/

* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)