to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 02.02.2015

Πολιτική

Ανοικτή επιστολή της Greenpeace ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

«Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για κάθε σύγχρονη κοινωνία που προσβλέπει σε ένα βιώσιμο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Oλόκληρη η επιστολή:

Προς :  

Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Τσιρώνη

Υπουργό Οικονομίας, κύριο Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη

Κοινοποίηση:

Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη

Γραφείο Πρωθυπουργού

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Θέλουμε, πρώτα απ’ όλα, να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο να ξεπεράσουμε την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον κοινωνικό ιστό της χώρας και χάσαμε πολλά από τα κεκτημένα δεκαετιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική δεν ήταν εξαίρεση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, απαιτείται ένα μείγμα πολιτικών και στρατηγικών επενδυτικών κατευθύνσεων που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση εξαρτάται από τη δημιουργία χιλιάδων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα μέσα από την επιτυχή μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την τόνωση της τοπικής παραγωγής σε κεντρική, όσο και αποκεντρωμένη, κλίμακα και την έρευνα και καινοτομία. Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των παραπάνω, συμβάλλει αποφασιστικά στην εξυγίανση της σχέσης μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού βίου της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια αυτή μέσα από στοχευμένα μέτρα, πολιτικές και επενδυτικά σχέδια. Τα σχέδια αυτά - αυτονόητα, αλλά παραγκωνισμένα επί δεκαετίες - έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώσουν και να προσφέρουν ορατό πολλαπλασιαστικό όφελος για τη βάση του κοινωνικού ιστού, η οποία έχει πληγεί περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε εν τάχει προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί και πάνω στις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες μέσα στα τελευταία χρόνια

1.   Στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κατοικιών εντός δεκαετίας. Η πρόταση περιλαμβάνει κίνητρα που δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά και αποσκοπεί στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων και αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας, την μείωση εισαγωγών καυσίμων κοκ. Αντίστοιχη πρόταση μπορεί να εξειδικευθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος, με ειδικότερα μέτρα και δεσμεύσεις για την αυτοπαραγωγή.

2.   Στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής μέσα από την οριστική απεξάρτηση από τις εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αύξηση της καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών πρωτεϊνούχων φυτών (όπως το κουκί, το λούπινο κοκ) για την παραγωγή ζωοτροφών που θα υποκαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, η οποία επιβαρύνει την ελληνική κτηνοτροφία κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η μείωση στην χρήση φυτοφαρμάκων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3.   Στήριξη της παράκτιας και νησιωτικής οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη της θαλάσσιας ζωής, με παράλληλη μείωση της αποκλειστικής εξάρτησης τοπικών οικονομιών από τον τουρισμό.

Κοινό χαρακτηριστικό των προτάσεών μας αποτελεί ο ρεαλισμός, η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, η ύπαρξη πετυχημένων παραδειγμάτων, η δημιουργία χιλιάδων βιώσιμων θέσεων εργασίας ανά την χώρα και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενους πόρους. Το περιβάλλον αποτελεί αναντικατάστατο και αναπόσπαστο συστατικό της συνταγής εξόδου από την κρίση, της επανασύνδεσης του κοινωνικού ιστού που όλοι μας προσδοκούμε και επιδιώκουμε, της δημιουργίας μίας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για κάθε σύγχρονη κοινωνία που προσβλέπει σε ένα βιώσιμο μέλλον. Δυστυχώς, ελάχιστα έως καθόλου έχουν γίνει από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι στο χέρι σας να ανατρέψετε αυτή την πραγματικότητα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, με την ελπίδα να δούμε την ‘ρήτρα περιβάλλοντος’ σε κάθε κατεύθυνση ανάπτυξης για τη χώρα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις ή περαιτέρω ανάλυση.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και, από τη μεριά μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμβάλουμε σε αυτήν.

Με εκτίμηση,

Νίκος Χαραλαμπίδης

Γενικός Διευθυντής

Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

tags: Greenpeace

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)