to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη συνεχίζεται η τοπική διαβούλευση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Με τους δημότες, τους φορείς και τους συλλόγους του δήμου Παύλου Μελά στο επίκεντρο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η 2η παρουσίαση και διαβούλευση των στρατηγικών στόχων ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, για την μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Μια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ιάσων Μπάντιος - Στο Κόκκινο

Στόχος της διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο φάκελος της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά τον ανοιχτό χώρο του πάρκου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου και στη συνέχεια να προχωρήσει η κατασκευή και διαμόρφωση του χώρου. Αυτή η διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019- αρχές του 2020.


Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, «στις 27 Οκτώβρη, ημερομηνία γιορτής για την πόλη όπου υπογράφηκε οριστικά η σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης του χώρου, στους φορείς της πόλης, την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη, σήμερα κάνουμε αυτή την εκδήλωση όπου παρουσιάζουμε το ίδιο σχέδιο στους φορείς της δικής μας πόλης, τους δημότες του Παύλου Μελά, στους συλλόγους και τις παρατάξεις, και μέχρι τα τέλη Νοέμβρη όλοι μπορούν να μπαίνουν στο site του δήμου, να ενημερώνονται, να θέτουν ερωτήσεις και να κάνουν προτάσεις. Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, και θα συλλέξουμε όλες τις προτάσεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δούμε ποιες θα κρατήσουμε και ποιες θα προχωρήσουν».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, θα ακολουθήσει και η Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από όλη την πόλη για να προχωρήσει αυτό το πάρκο και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Δεμουρτζίδης.



Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας και συνεργάτης του δήμου, Πρόδρομος Νικηφορίδης τόνισε ότι «θέλουμε να ακούσουμε τον κόσμο, θέλουμε να ακούσουμε τους πολίτες και τις συλλογικότητες. Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσουν οι εργασίες το ταχύτερο δυνατό. Ο στόχος μας είναι πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί πολύ σύντομα θέλουμε να φυτέψουμε αυτά τα 2.500 δέντρα, να φωτίσουμε το πάρκο. Θέλουμε να αποδοθεί το πάρκο το συντομότερο δυνατό. Ένας μεγάλος στόχος που έχουμε, και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, και νομίζω ότι θα είναι πανελλήνιο ρεκόρ, είναι ότι σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπλασης του πάρκου, το τέλος του 2019-αρχές του 2020».

Τέλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του δήμου Παύλου Μελλα, Παρασκευή Κούρτη, ανέφερε πως «η διαβούλευση θα είναι μακρά γιατί θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των πολιτών, ο δήμαρχος έχει δώσει την οδηγία να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συζητήσεις, να ακούσουμε τι λένε και οι πολίτες μας, για να λάβουμε υπόψη όλα αυτά που θα μας πούνε στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου».

Σύμφωνα με την ίδια «Το στρατηγικό κείμενο θέτει κάποιους στόχους, αυτούς διαβουλευόμαστε, και μόλις τελειώσει η διαβούλευση θα περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, την Επιτροπή Διαβούλευσης και από άλλα επίπεδα, και φυσικά είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και δεχόμαστε σχόλια και προτάσεις. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα φτιάξουμε ένα τελευταίο κεφάλαιο ενσωματώνοντας τις απόψεις των πολιτών μας, όσες από αυτές μπορούν να ενσωματωθούν, και τότε θα πάει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα από τα σπάνια θέματα της πόλης που θα έχουν τέτοια πορεία διαβούλευσης».



Πρωταρχικός στόχος η απόδοση στους πολίτες του χώρου πρασίνου, και στη συνέχεια η προστασία και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται εντός του χώρου του πρώην στρατοπέδου. «Το στρατόπεδο έχει μια βαριά ιστορία, που σημαίνει πολλά πράγματα για πολύ κόσμο, και για τους κατοίκους, και για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Όλη αυτή η ιστορία που εγγράφεται ο κόσμος έχει προσδοκίες, άρα πρέπει να σώσουμε τα κτίρια, τοποθετώντας κάποιες χρήσης και αποκαθιστώντας τα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούρτη.

Παράλληλα, στόχος είναι  το στρατόπεδο να αποτελέσει αποδεικτικό έργο αειφορίας, δηλαδή όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εκτός από την ηπιότητα τους θα έχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να γίνει ένα παράδειγμα για όλους.

Τέλος, τέταρτος στόχος είναι το έργο να κινητοποιήσει ανθρώπινους πόρους έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα, δηλαδή να αντιμετωπίσει και προβλήματα όχι μόνο χωρικά, αλλά κοινωνικά. «Οι περιοχές μας έχουν ψηλή ανεργία, έχουν κοινωνικά προβλήματα, άρα να μπορέσει να δώσει και άλλα πράγματα σε αυτή την κοινωνία» δήλωσε καταληκτικά η κ. Κούρτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)